Η γυναίκα από την Κρήτη ανέβηκε έναν Γολγοθά για τρεις ολόκληρους μήνες. Πυρετός και πόνοι στο σώμα της ήταν μερικά από τα συμπτώματα που την έκαναν να υποφέρει, αφού κανείς δεν έβρισκε τι πραγματικά ήταν αυτό που την βασάνιζε.
«Γέννησε τον Οκτώβριο και αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα, είχε πυρετό μέχρι 39-40. Έπαιρνε τον γιατρό τηλέφωνο και της είπε να πάρει αντιβίωση για μαστίτιδα. Ξεκίνησε την αντιβίωση, προφανώς αυτό καλύφθηκε και άρχισε μετά να υποχωρεί ο πυρετός», είπε η μητέρα της καταγγέλλουσας.
Και αφού ο πυρετός την άφηνε, οι πόνοι στην κοιλιά επέμεναν. Ο γιατρός την καθησύχαζε πως είναι από την καισαρική τομή.
«Μετά συνεχιζόταν ο πόνος αριστερά, ψηλά και όταν πήγε να την δει ο γιατρός μετά από κάποιες ημέρες του είπε ότι δεν έχει πυρετό, αλλά συνεχίζει να πονάει. «Είναι από την καισαρική διότι πιέσαμε εκεί την περιοχή» την καθυσήχαζε ο γιατρός.
Η γυναίκα, όσο περνούσαν οι μέρες, ένιωθε πως η κατάσταση της υγείας της χειροτερεύει. Απευθύνθηκε σε παθολόγο και, μέσα από μία σειρά εξετάσεων, συνειδητοποίησαν πως υπήρχε μία φλεγμονή στο έντερο.
«Κινδύνευσε η ζωή της. Όλοι είμαστε διαλυμένοι, όλη η οικογένεια. Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση, συναισθηματική, σωματική, ψυχολογική όλη η οικογένεια. Και πιο πολύ το παιδί μου, που περνάει μία ταλαιπωρία που δεν άξιζε να περάσει», πρόσθέτει η μητέρα της.
Παραλίγο να χάσει τη ζωή της
Αυτό που είδαν οι γιατροί στην αξονική τομογραφία ξεπερνούσε κάθε φαντασία, αφού μέσα στην κοιλιά της γυναίκας υπήρχε μία γάζα.
«Δεν μπορούσε ούτε ο απεικονιστής να καταλάβει τι συμβαίνει μέσα στο έντερο. Της είπαν ότι είναι γάζα και πήγε με τον γιατρό της και της έκαναν και ακτινογραφία. Φαίνεται καθαρά, κυματιστά μέσα η γάζα. Βέβαια, ακολούθησε χειρουργείο μετά που έβγαλαν την γάζα μέσα από την κοιλιά».
«Πριν δέκα μέρες ήρθε στο νοσοκομείο σε πολύ άσχημη κατάσταση και υπεβλήθη σε ένα πολύωρο, πολύ σοβαρό χειρουργείο γιατί ήταν σε κατάσταση σήψης», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Παραλίγο να χάσει τη ζωή της από μία ξεχασμένη γάζα κατά τη διάρκεια της καισαρικής, γιατί είχε διαβρωθεί το λεπτό και το παχύ έντερο. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ έβαλαν αμέσως τη γυναίκα στο χειρουργείο.
«Πήγε πολύ καλά το χειρουργείο, νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ κάποιες μέρες, και τώρα ακόμα βρίσκεται στο νοσοκομείο σε νοσηλεία σε κλινική σε καλή κατάσταση», προσθέτει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
«Είναι τόσο σημαντική αυτή η στιγμή της μάνας που φέρνει στον κόσμο μια ζωή. Τέσσερις μήνες τώρα, το παιδί μου προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί από την επόμενη εβδομάδα που γέννησε. Κόντεψε να πεθάνει, της είπαν στο νοσοκομείο ότι η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη», είπε η μητέρα της.
Στάθηκε τυχερή στην ατυχία της και οι γιατροί πρόλαβαν να την σώσουν. Τώρα κρατάει υγιέστατη στην αγκαλιά της το μωρό της και περιμένει το δεύτερο χειρουργείο της αποκατάστασης.
Τι απαντά το περιβάλλον του γιατρού
Το LIVE NEWS επικοινώνησε με το περιβάλλον του γιατρού ώστε να δώσει και τη δική του απάντηση.
«Σύμφωνα με τις στατιστικές, αυτό που συνέβη δεν είναι καθόλου σπάνιο. Συμβαίνουν απίστευτα πράγματα σε όλα τα νοσοκομεία. Ο γιατρός και η γυναίκα έχουν μία εξαιρετική σχέση. Ένα χειρουργείο δεν είναι απλό, γίνεται ομαδική δουλειά. Πάντα υπάρχει πιθανότητα ανθρώπινου λάθους σε οποιαδήποτε επεμβατική πράξη. Το ότι δεν έχει τύχει ξανά σε αυτό τον γιατρό στα 33 χρόνια που κάνει αυτή την δουλειά δηλώνει ότι είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, αλλά δεν είναι αδύνατο να συμβεί.
Είμαστε στο 2024, είναι πολλές οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην συμβεί αυτό, είναι προστατευμένο το σύστημα για να μην έχουμε τέτοια συμβάντα αυτό όμως δημιουργεί μία λανθασμένη βεβαιότητα ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε ανθρώπινο λάθος. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί, όμως συνέβη. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι βεβαιότητες, το θέμα θα είχε λυθεί πιο σύντομα.
Η κλινική εικόνα της γυναίκας σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το σοβαρό θέμα ότι υπήρχε ένα ξένο σώμα και πάλι υπήρχε παραπλάνηση από την βεβαιότητα. Όταν ο άρρωστος κλινικά δεν σου δίνει εικόνα έντονη, αντιλαμβάνεσαι ότι το μυαλό δεν πάει σε θέματα αυτού του επιπέδου άρα και πάλι οι βεβαιότητες και η εικόνα που είχε η ασθενής σε αποτρέπουν από το να ψάξεις κάτι συγκεκριμένο».