Η ώρα της κρίσεως για το «τολμηρό αλλά όχι παράτολμο για την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου» νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως το έχει προσδιορίσει ο επισπεύδων υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, είναι αργά απόψε.
Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά (το απόγευμα στις 6.00) ο οποίος θα εκθέσει το ιδεολογικό πλαίσιο των διαφωνιών του με την μεταρρύθμιση, αλλά και η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θεωρείται ότι θα κρίνει την τελική στάση βουλευτών της πλειοψηφίας που ακόμα αμφιταλαντεύονται, αναμένεται να δώσουν τον τόνο. Οι ζυμώσεις προκειμένου να μεταπειστούν έστω και την ύστατη ώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι εκ των διαφωνούντων κορυφώνονται.
Ήδη από του βήματος ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν Μίλτος Χρυσομάλλης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Άννα Καραμανλή, Χαράλαμπος Αθανασίου και Μάριος Σαλμάς, ενώ το ίδιο άφησε να διαφανεί και η Φωτεινή Αραμπατζή. Θάνος Πλεύρης και Στέλιος Πέτσας που επίσης μίλησαν, τοποθετούνται στην «αποχή», ενώ και άλλοι βουλευτές αναμένεται σήμερα να αποσαφηνίσουν την θέση τους (συνολικά για το διήμερο εγγράφηκαν 94 ομιλητές). Τι θα γίνει όμως με όσους δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους; Θα φανεί στην ονομαστική ψηφοφορία όπου όλα τα κόμματα θα «μετρηθούν» (ονομαστική ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Νίκη-Σπαρτιάτες με διαφορετική αφετηρία).
Αέρας ευρείας επικράτησης
Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις στην «γαλάζια» παράταξη είναι ότι όσο πλησιάζει η ώρα του «ταμείου», τόσο θα συμπιέζεται η αρνητική ψήφος και η αποχή -δεν αποκλείουν τα «όχι» να είναι τελικά κάτω από 20 ενώ. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου κινείται στον άξονα 110+, ενώ η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας δίνουν αέρα ευρείας επικράτησης ίσως και άνω των 180 βουλευτών.
Στην κατεύθυνση του «όχι» εκτός των Σαμαρά, Χρυσομάλλη, Στυλιανίδη, Αθανασίου και Άννας Καραμανλή κινούνται μέχρι στιγμής οι Κώστας Καραγκούνης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Γιόγιακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Πασχαλίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Στέφανος Γκίκας, Γιώργος Καρασμάνης, Γιάννης Ανδριανός, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλος Λεονταρίδης. Στην «γκρίζα ζώνη» της αποχής κινούνται Μάκης Βορίδης, Γιάννης Μπούγας, Θάνος Πλεύρης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιώργος Στύλιος, Άγγελος Συρίγος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Γιάννης Τραγάκης, Μάνος Κόνσολας, Χρήστος Μπουκώρος, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Οικονόμου, Δημήτρης Κούβελας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρία Κεφάλα, Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Κελέτσης, Σπύρος Κουλκουδίνας, Βασίλης Βασιλειάδης, Περικλής Μαντάς, Γιάννης Καλλιάνος, Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Κέλλας, Στέλιος Πέτσας κ.ά. Στο ΠαΣοΚ είναι τουλάχιστον 12-14 βουλευτές που προβληματίζονται σοβαρά (Ευαγγελία Λιακούλη, Παρασκευαΐδης, Μιχαηλίδης, Χνάρης, Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Κωνσταντινόπουλος, Νικολαΐδης, Ελένη Βατσινά, Κατερίνα Καζάνη, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν) και στον ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν μετά και την επιβολή κομματικής πειθαρχίας Πολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Κόκκαλης και Ζαμπάρας, ενώ από την Νέα Αριστερά αναμένεται να διαφοροποιηθούν οι δυο μουσουλμάνοι βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.