Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ισορροπιστής σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλες τις κομματικές συνεδριάσεις. Επιχειρούσε να γεφυρώσει διάφορες και πάντα ήταν συγκαταβατικός στις ενστάσεις της ισχυρής εσωκομματικής τάσης των 53 που μετεξελίχθηκε σε «Ομπρέλα».
Αντίθετα, ο διάδοχος του Στέφανος Κασσελάκης, ναι μεν προβάλλει το επιχείρημα πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά δεν παραχωρεί σπιθαμή από το αρχηγικό ιμπεριουμ σε σημείο που πολλές φορές η κατάσταση ξεφεύγει και καταγράφονται εντάσεις.
Αυτό συνέβη και χθες, για μια ακόμη φορά σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία συμμετείχε ηλεκτρονικά διότι βρισκόταν στις Βρυξέλλες για την ειδική εκδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών.
Η διαφωνία με Φλαμπουράρη
Αυτή τη φορά ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πολύπειρο Αλέκο Φλαμπουράρη, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, βασικό πολιτικό μέντορα του Αλ. Τσίπρα. Μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του συνεδρίου καταγράφηκε ένταση για την εισήγηση να αναβληθούν οι εσωκομματικές εκλογές το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και η ηλεκτρονική ψηφοφορία που θέλει η ηγεσία.
Εκεί υπήρξαν διαφωνίες και ο Στ. Κασσελάκης έριξε για μια ακόμη φορά στο τραπέζι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εάν δεν περάσει η πρόταση του και για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών επιτροπών και συντονιστικών Ο.Μ.
Η κίνηση αυτή είναι επαναλαμβανόμενη και δείχνει, μέχρι στιγμής, να κερδίζει τις μικρές εσωκομματικές μάχες, αλλά ανοίγοντας συνεχώς πληγές. Και αυτές οι πληγές μεγαλώνουν και παράλληλα αυξάνεται και η απόσταση αρκετών στελεχών με τον Στ. Κασσελάκη για τον οποίο ήταν είτε ουδέτεροι είτε ανεκτικοί.
Αυτό φάνηκε και στην συνεδρίαση της Π.Γ. όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε και δια ζώσης και ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων νομαρχιακών επιτροπών και είπε πως εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση θα προτείνει δημοψήφισμα κομματικό.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Αλέκος Φλαμπουράρης που έθεσε θέμα για το αδιάβλητο της διαδικασίας και λέγεται πως μίλησε για «αυταρχική συμπεριφορά» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατά τους παριστάμενους, αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Δυσαρέσκεια από τους «σιωπηλούς υποστηριχτές»
Η παρέμβαση του Αλ. Φλαμπουράρη δεν ήταν τυχαία και εκφράζει αρκετούς που είχαν στηρίξει σιωπηρά τον Στ. Κασσελάκη για να εκλεγεί, εμφανιζόμενοι ως ουδέτεροι που κάθε άλλο ήταν, καθώς πολλά είναι γνωστά στις τοπικές κοινωνίες.
Βέβαια ο Στ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος τώρα. Δεν έχει εντολή για κομματική συνδιοίκηση και ως εκ τούτου δικαιούται να κάνει τις κινήσεις που θεωρεί ο ίδιος ως ενδεδειγμένες.
Είναι εμφανές όμως ότι πολλοί δυσανασχετούν, έχοντας κατά νου μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος και ο Στ. Κασσελάκης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εκχωρήσει σπιθαμή από το αρχηγικό ιμπεριουμ. Το έδειξε και με τη σύναξη στις Σπέτσες, φάνηκε με την απόφαση του να εκλεγούν από τα μέλη οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, κλπ.
Αυτό έγινε και χθες αφού τελικά υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (σ.σ. επισήμως δεν δοθηκε αριθμός) η εισήγηση του Στ. Κασσελάκη την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ για μετάθεση για δυο εβδομάδων μετά το Συνέδριο των εσωκομματικών εκλογών για Ν.Ε και συντονιστικά Ο.Μ. και η ψηφοφορία θα γίνει και με φυσική παρουσία και ψηφιακά.
Ένα δυνατό κρας τεστ για την παρούσα ηγεσία είναι και η εκλογή των συνέδρων το προσεχές Σαββατοκύριακο που θα εκλέξουν και τη νέα Κεντρική Επιτροπή στο συνέδριο που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο TAE KWO DO με ομιλία του Στ. Κασσελάκη και από την οποία θα φανούν οι νέοι εσωκομματικοι συσχετισμοί πιο καθαρά.