Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα οι αγρότες, για το αν θα συνεχίσουν ή όχι τις κινητοποιήσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες στην επιτροπή των αγροτών την πρόταση της κυβέρνησης για φθηνότερο ρεύμα. Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιου ύψους 40 εκατ. έως στα τέλη Μαρτίου.
Η 15μελής επιτροπή των αγροτών θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στις 17:00 το απόγευμα στη Λάρισα, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, από όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την επικράτεια, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί «κάθοδος» στην Αθήνα, εάν αυτό λάβει το τελικό «πράσινο φως».
Δεν ικανοποιείται το σύνολο των αιτημάτων τους διαμηνύουν την ίδια ώρα οι αγρότες, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δηλώνουν απογοητευμένοι από τη δέσμη μέτρων. Παράλληλα, δηλώνουν ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».
«Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας[…]Θα πάρουμε τις αποφάσεις στα μπλόκα μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες» είπε μεταξύ άλλων το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας.
«Σε μια διαπραγμάτευση πάντα κάτι κερδίζεις, αλλά εμείς όμως δεν έχουμε περιθώρια να χάσουμε. Άρα λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά που αν και εφόσον υπάρχουν, είτε ως κέρδη είτε ως υπαναχώρηση, είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι έγινε ένας εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος[…]τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Παναγής.
Για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση της 15μελούς επιτροπής με τον πρωθυπουργό, ενημερώθηκαν οι αγρότες στα μπλόκα του Πλατύκαμπου Λάρισας και Αιγιάλειας.
Σε Πλατύκαμπο, Τρίκαλα, Καρδίτσα αποφασίστηκαν νέες γενικές συνελεύσεις, όπου αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος η πρόταση της καθόδου με τρακτέρ στην Αθήνα, την προσεχή Δευτέρα.
«Περιμένουμε τους εκπροσώπους από την Αθήνα»
Σε συμβολικό αποκλεισμό περίπου μιας ώρας του τελωνείου των Ευζώνων, προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δε δημιουργήθηκαν ουρές οχήματων.
«Εμείς θα παραμείνουμε εδώ στους Ευζώνους και θα περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποί μας για να αποφασίσουμε. Άλλωστε τα φλέγοντα θέματα της κτηνοτροφίας δεν τα άγγιξε καν ο πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του αγροτκτηνοτροφικού συλλόγου Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παιονίας, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκλεισμό και το μεσημέρι, παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χώρο του τελωνείου χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν τη διέλευση.
Έγινε διάλογος ουσίας
Την αισιοδοξία του ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον ALPHA.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε ότι έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ.
«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί» είπε και συμπλήρωσε «συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».
Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι φέτος θα δωθούν στους γεωργούς φέτος περί τα 82 εκατ. ευρώ, εγώ έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του στους δικαιούχους. Πρόσθεσε ότι θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.
Για το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ένα «σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι».
Για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε «ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ» συμπληρώνοντας ότι «σήμερα ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης».
Οι νέες προτάσεις
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη 15μελής αντιπροσωπεία των αγροτών επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης, που περιλαμβάνει:
- Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια.
- Προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Η νέα κυβερνητική πρωτοβουλία, που θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εξασφαλίζει, όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη, πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα.
Το πρόγραμμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων θα έχει ως απαρχή την 1η Απριλίου και θα αφορά στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Για τα πρώτα δύο χρόνια, οι τιμές θα είναι σταθερές και διαμορφώνονται ως εξής:
- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
- Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
- Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.
- Για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.