Άστραψε και βρόντηξε η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, Μαρία Καρυστιανού, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Με τους συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη να ψάχνουν ακόμα δικαίωση για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, συγκλόνισε για άλλη μια φορά.
Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» ακούμπησε τις ψυχές όσων την παρακολούθησαν δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, κάνοντας εικόνα το δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των 57 αδικοχαμένων της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.
«Στη χώρα σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε εμάς την κοστολόγησαν, όσο ένα εισιτήριο του τρένου. Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν, ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν» είπε με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη της.
Συναισθηματικά φορτισμένη σημείωσε «θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω».
«Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας»
Με λόγο καταγγελτικό, αναφερόμενη σε όσα δήλωσε στην Εξεταστική για τα Τέμπη ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, δήλωσε πως «κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο» από «ασφαλές περιβάλλον». Συνέχισε λέγοντας πως «τόλμησε να αναφερθεί σε εμάς, λέγοντας ότι ο πόνος μας θα έπρεπε να είναι βουβός, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή» και απευθυνόμενη στον άνθρωπο που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου είπε, «ακούγοντας σας, σκέφτηκα τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς δεν μπόρεσαν να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας για ανθρώπους σαν κι εσάς. Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».
Συνέχισε απευθυνόμενη σε όλες τις μητέρες και τους γονείς του κόσμου λέγοντας «πιθανότατα πολλοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αλλά δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά το ζούμε κανονικά.
Το μπάζωμα του χωραφιού, η υπόθεση στο αρχείο και το χειροκρότημα
Με τα συναισθήματά της να ξεχειλίζουν από οργή και θυμό σημείωσε πως «αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά (…). Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα, με θέσεις που δεν αγγίζονται».
Στην ομιλία «ποταμό» μίλησε για το μπάζωμα του χωραφιού που συγκρούστηκαν τα τρένα, κάνοντας λόγο για το «πιο γρήγορο έργο της ελληνικής κυβέρνησης» και με δόση ειρωνείας μίλησε για την «ταχύτερη διαδικασία στην Ελλάδα» καθώς «βρέθηκαν 620.000 ευρώ κι έγινε το θαύμα».
Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτά.
«Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον Έλληνα εισαγγελέα, όπου μπαίνουν οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Ακούγαμε από τους υπουργούς τα τελευταία 8 χρόνια να μιλούν για τεράστια κονδύλια που αφορούν την αναβάθμιση του συρμού. Το στηρίξαμε απόλυτα, ακόμη και με τη ζωή μας (…) Πού να φανταστούμε τον κίνδυνο που διατρέχαμε εμείς για τα παιδιά μας κάθε φορά. Οι μηχανοδηγοί που γνώριζαν, έστελναν υπομνήματα, όχι πως άλλαζε και κάτι. Φανταστείτε να είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοτωθούν. Ακόμη η ανώτατη ποινή φαντάζει άδικη», πρόσθεσε λαμβάνοντας το χειροκρότημα όλης της αίθουσας.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου», συγγενείς θυμάτων, μεταξύ άλλων, φωτογραφήθηκαν στην αίθουσα o ένας δίπλα στον άλλον κρατώντας με περήφανα τα γράμματα για να σχηματίσουν τη λέξη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο στο οποίο μιλάνε συγγενείς θυμάτων ενω μέσω βίντεο τοποθετήθηκαν με σειρά, η Μάχη Νικολάρα, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η μητέρα του δολοφονημένου, Ζακ Κοστόπουλου, Ελένη Κωστοπούλου, ο πατέρας του δολοφονημένου Βασίλη Μάγγου, Γιάννη Μάγγος, ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και ο βουλευτής και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, Βασίλης Κόκκαλης.