Με την τακτική κίνηση της συνάντησης με την αντιπροσωπεία των αγροτών και τις ρυθμίσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και την προκαταβολή του ΕΦΚ των καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να προσφέρει άλλη μία ένδειξη της διάθεσης του να ακούσει και να κάνει έστω κάποια βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στον κλάδο.
Στην ουσία, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει πλέον το μήνυμα «ό,τι δώσαμε, δώσαμε» και αναμένει τις αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων, θεωρώντας ότι ήδη υπάρχει πλέον βάση για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Παρά ταύτα, έστω και αν στο πολιτικό πεδίο αποφορτιστεί το κλίμα, ο προβληματισμός για το μέλλον του αγροτικού τομέα παραμένει και η ανάγκη για μία συνολικότερη παρέμβαση, πιο οργανωμένη, μελετημένη και με μακροχρόνιο ορίζοντα, είναι μία κρίσιμη εκκρεμότητα.
Το θέμα εξακολουθεί να έχει ευρωπαϊκή διάσταση και εκτιμάται ότι θα αποτέλεσε πεδίο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Ένωσης.
Το μεγάλο αγκάθι
Την ίδια στιγμή όμως, παραμένει το μεγάλο αγκάθι της αποκατάστασης των περιοχών της Θεσσαλίας που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του φθινοπώρου, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί μία ανοιχτή πληγή, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο για τους πληθυσμούς και τους επαγγελματίες της περιοχής, όσο και για την παραγωγική βάση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.
Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, η ρεαλιστική εξέλιξη θα είναι να καλυφθούν τα παραγωγικά κενά από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, από εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων στη Μακεδονία και την Κρήτη.
Παρά ταύτα όμως, οι πληγείσες περιοχές μετατρέπονται σε μία «μαύρη τρύπα», που εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο.