Το θέμα των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών επαναφέρει η Τουρκία μετά από «ανάπαυλα» μόλις μερικών μηνών, κατά την οποία έλαβε χώρα ένα γύρος ελληνοτουρκικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο αξιωματούχων.
Η Άγκυρα, επαναφέροντας τις γνώριμες πρακτικές εξέδωσε την Τρίτη (13/2) νέα Navtex κατά την οποία θέτει ξανά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης.
Πρακτικές του παρελθόντος ακολουθεί εκ νέου η Τουρκία. Η Άγκυρα εξέδωσε την Τρίτη (13/02) νέα Navtex, με την οποία επαναφέρει το θέμα των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.
«Τα νησιά Θάσος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σαμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρoς, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο βρίσκονται σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με τις αποφάσεις του 1914 των έξι μεγάλων δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, σύμφωνα με την συμφωνία των στενών της Λωζάνης του 1923 και σύμφωνα με την συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να διενεργούνται στρατιωτικές δράσεις εντός των χωρικών υδάτων αυτών των των νησιών. Όμως ενάντια στις διεθνείς συνθήκες, εκδίδονται από κάποιους σταθμούς εκδίδονται Navtex για στρατιωτικές δράσεις σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης.
Με τη νέα navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχή του Αιγαίου, από τη Σάμο μέχρι την Τήνο για την πραγματοποίηση ασκήσεων.
Επίσης, με άλλη navtex, γνωστοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις, χωρίς πυρά, που θα γίνουν σε περιοχές του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου αύριο, 14 Φεβρουαρίου 2024, από τις 6 ως τις 10 το πρωί, Η έναρξη ισχύος της Navtex είναι στις 13 Φεβρουαρίου, και η λήξη της στις 24 Φεβρουαρίου.