Σήμερα στις 11:30 συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι του Λεωνίδα Γρηγοράκου θα πουν το τελευταίο αντίο στον Λάκωνα πολιτικό, γιατρό και υπηρέτη του ΕΣΥ, που σημάδεψε με την πορεία του την σύγχρονη ιστορία της Δημοκρατικής Παράταξης.
Όπως ανακοίνωσε η κόρη του Νάγια, η εξόδιος ακουλοθία θα τελεστεί στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Κεφαλάρι Κηφισιάς και στη συνέχεια η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο Κηφισιάς. Το μνημόσυνο των 40 ημερών θα γίνει στη Σπάρτη.
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ
Η κηδεία του Λεωνίδα Γρηγοράκου αποτελεί και τον λόγο που αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Μία συνεδρίαση στην οποία θα γινόταν για τρίτη φορά συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα υπήρχε ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων της χθεσινής συζήτησης που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείων των Αθηνών με θέμα «Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο»
Ο Ανδρουλάκης και το Σκανδιναβικό παράδειγμα
Όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη η ημερίδα για την Παιδεία, που έγινε σε κατάμεστη αίθουσα, είχε μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν αρκετά χρήσιμη για τον δημόσιο διάλογο, καθώς ακούστηκαν όλες οι απόψεις για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου, αλλά και η θέση του ΠαΣοΚ που είναι υπέρ στα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη όμως να τονίζει από το βήμα, πως η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο «μη κερδοσκοπικά» δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα «μη κρατικά» για να κάνει by pass το Σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εμείς τον όρο αυτόν τον χρησιμοποιούμε πραγματικά. Θέλουμε σε αυτήν τη βάση να υπάρχουν αυτά τα πανεπιστήμια» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επεσήμανε «ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια. Θέλουμε να γίνουν σωστά. Με υψηλό επίπεδο σπουδών και έρευνας. Με γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη»
Η πρόταση του ΠαΣοΚ είναι το σκανδιναβικό παράδειγμα στην παιδεία, το οποίο λειτουργεί έχοντας διαχωρίσει και απομονώσει το κέρδος με ισχυρές ρυθμίσεις. Είναι υποχρεωτικός ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων στις Σκανδιναβικές χώρες και μάλιστα υπάρχει κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού σε αντικείμενα σπουδών.
Γιατί διαφώνησαν οι Συνταγματολόγοι
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν βρέθηκαν στο πάνελ τρεις κορυφαίοι συνταγματολόγοι και αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην ερμηνεία του νόμου και το θεσμικό πλαίσιο. Με τον Νίκο Αλιβιζάτο ουσιαστικά να κρίνει αναγκαία την αναθεώρηση του άρθρου 16. Εξέφρασε, δε, την άποψη πως, βάσει του ενωσιακού δικαίου, η ερμηνεία της επ’ αμοιβή διδασκαλίας ως υπηρεσία που πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα μεταξύ των κρατών-μελών, βοηθά να δούμε τη σύσταση ανωτάτων σχολών υπό το πρίσμα της λειτουργίας παραρτημάτων. «Αυτό είναι το συνταγματικό θέμα που δεν αλλοιώνει την κρίσιμη συνταγματική διάταξη», κατέληξε ο κ. Αλιβιζάτος.
Σε αντίθεση με τον Νίκο Αλιβιζάτο, ο Ξενοφών Κοντιάδης επέμεινε στη σαφή και ρητή ρύθμιση του Συντάγματος, υπογραμμίζοντας πως το άρθρο 16 υιοθετήθηκε με μεγάλη συναίνεση από τις δυνάμεις που ψήφισαν το ισχύον Σύνταγμα το 1975 και πως πρέπει μέχρι να αναθεωρηθεί να το σεβαστούμε. Σημείωσε, μάλιστα, πως «το να προχωρήσει μία ρύθμιση που θα παρακάμπτει το άρθρο 16 θα είναι ένας ακόμα κρίκος σε μία αλυσίδα παραβιάσεων», υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει υποδεχθεί το κράτος δικαίου με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, υπέστη προ δύο ημερών την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει παραβιάσει μια σειρά δικαιωμάτων με τρόπο αδιανόητο.
Για παράκαμψη και άρα παράβαση του Συντάγματος, έκανε λόγο και ο Κώστας Μποτόπουλος. Σημείωσε, αρχικά, πως η κυβέρνηση εγκατέλειψε αυτό που αρχικώς έλεγε περί διεθνών συμφωνιών με ξένες χώρες (άρθρο 28 του Συντάγματος), που δεν υπάρχει πουθενά στην προτεινόμενη ρύθμιση.
Ως προς το εάν το σχέδιο νόμου αφορά σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, έθεσε το ερώτημα: «Ποιο παράρτημα απονέμει δικό του τίτλο σπουδών και όχι τον τίτλο της μητρικής του σχολής;», εξηγώντας πως ενώ, για παράδειγμα, η Σορβόννη έχει πάει στο Ντουμπάι και δίνει δίπλωμα Σορβόννης, τα ιδρύματα που θα έρθουν στην Ελλάδα ως παραρτήματα θα δίνουν ελληνικό τίτλο σπουδών.
Την ημερίδα, που συνδιοργάνωσε το ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία σε συνεργασία με τους τομείς Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Μάρνυ Παπαματθαίου και Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ έδωσαν το παρών ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και πολλά ακόμη ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ που όλοι τους κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Λεωνίδα Γρηγοράκου.