Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους εκπροσώπους του κλάδου να συσκέπτονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή που θα πάρει ο αγώνας τους, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατεί δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία έναντι των κυβερνητικών μέτρων με επικρατέστερο σενάριο να είναι η κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από διεξοδικό διάλογο και ανάλυση όλων των δεδομένων. Αύριο, Τετάρτη πρόκειται να γίνει σύσκεψη της 15μελούς επιτροπής στη Λάρισα.
Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου
Δύο ώρες και ένα τέταρτο διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους 15 εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Χριστίνας Κοράη αναφέρει ότι μετά την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταφέρθηκαν σε μία άλλη αίθουσα του Μαξίμου.
Επί μία ώρα συζητούσαν μεταξύ τους οι 15 εκπρόσωποι των αγροτών για να αξιολογήσουν τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τους άκουγε προσεκτικά κρατώντας σημειώσεις.
Από πληροφορίες της δημοσιογράφου του MEGA, Χριστίνας Κοραή, προκύπτει ότι η συνάντηση των δύο πλευρών έγινε σε καλό κλίμα.
«Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις και με καλή διάθεση και μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο που θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά και ότι τα δημοσιονομικά είναι περιορισμένες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των αγροτών.
Συνέχισε λέγοντας πως: «Γνωρίζετε ότι πολλοί κλάδοι πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες και η κυβέρνηση πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν την διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Αγρότες: «Δεν ικανοποιήθηκαν όλα μας τα αιτήματα»
Ο Ρίζος Μαρούδας από το μπλόκο του Πλατυκάμπου δήλωσε μεταξύ άλλων με το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου:
«Με τη δύναμη των αιτημάτων και των μπλόκων μας ήρθαμε στη συνάντηση στο ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο για αιτήματα που έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως δίκαια και υπαρκτά. Δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας και αυτό διαφάνηκε στην κουβέντα με τον πρωθυπουργό. Εμείς θα πάμε στα μπλόκα μας και θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα και εκεί θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί πρέπει να δυναμώσουν τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν παραπέρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις ημέρες».
Τί δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες
Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει:
- Κάτω από τα 10 λεπτά η κιλοβατώρα για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς,
- Κάτω από τα 11 για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές,
- Για το 1/3 της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά,
- Παράλληλη ρύθμιση των οφειλών των αγροτών για τα επόμενα 8 χρόνια,
- Προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 50%/ Τέλη Μαρτίου θα δοθούν τα 40 από τα 82 εκατ. ευρώ),
- «Παράθυρο» για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε μόνιμη βάση αλλά με ποιο δίκαιο σύστημα από το 2025.
Υπενθυμίζεται ότι τα αιτήματα των αγροτών αφορούν πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας, αφορολόγητο πετρέλαιο, τη μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και την κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές.
Αυγενάκης για αγρότες: Μέτρα για την εξασφάλιση του αύριο, όχι μόνο για την ανακούφιση του σήμερα
Την ίδια ώρα, με την παραδοχή ότι οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε «προκλήσεις – θεριά» που μοιάζουν ανίκητα και δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα, μονάχα με επιδοτήσεις και οικονομικά βοηθήματα ή με αντιδράσεις που ζημιώνουν το σύνολο της κοινωνίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε ένα πλέγμα πολιτικών που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση, «όχι μόνο για την ανακούφιση ενός αναμφίβολα δύσκολου ή άδικου σήμερα, αλλά και την εξασφάλιση του αύριο».
Από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπρόσωπους των αγροτών, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διάλογο και επαφή με τον αγροτικό κόσμο κι όχι με θεατρινισμούς, με στόχο την θωράκιση της επόμενης ημέρας του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και της τοπικής βιομηχανίας – και δεσμεύτηκε ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει απέναντι σε κάθε κρίση, αλλά και απέναντι σε ζητήματα όπως το ενεργειακό κόστος, η υγεία του εδάφους και η κλιματική κρίση.
Όπως είπε, τα «δομικά ζητήματα» αυτά δεν λύνονται εν μία νυκτί, απαιτούν χρόνο, σύνθεση, σχέδιο και στοχοπροσήλωση, και ενημέρωσε την Βουλή για τα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, όπως: φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατώρα στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, ή είναι συνεπείς – και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους, για τα επόμενα 8 χρόνια για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά, επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό. Επίσης, μίλησε για την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ) ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, διάταξη η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.