Λένε πως όλοι ερχόμαστε στη ζωή για να υπηρετήσουμε έναν σκοπό. Αν ισχύει αυτό τότε ο Kelvin Kiptum δεδομένα είχε γεννηθεί για να τρέχει. Ο 24χρονος κάτοχος του κορυφαίου χρόνου στον Μαραθώνιο σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έχασε τον έλεγχο του οχήματός του ενώ οδηγούσε στο Καπταγκάτ, στη νοτιοδυτική Κένυα και άφησε στην άσφαλτο την τελευταία του πνοή. Νεκρός στο δυστύχημα είναι και ο προπονητής του, Ζερβέ Χακιζιμάνα, ενώ σοβαρά τραυματισμένο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα ακόμα άτομο.

Ποιος ήταν όμως ο άνθρωπος που έσπασε τα χρονόμετρα και έγραψε για πάντα το όνομά του στην ιστορία του στίβου;

Μεγαλωμένος με στρατιωτική πειθαρχία

Όλα άρχισαν στο απομονωμένο χωριό Τσέπσαμο της Κένυας το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους λόφους του Κέιο. Από μικρός ο Kelvin Kiptum Cheruiyat, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, αρέσκονταν στο να τρέχει στα χωράφια. Μέλος μια φτωχής οικογένειας δεν είχε καν παπούτσια να βάλει.

Εκεί τον συνάντησε τυχαία και ο μετέπειτα προπονητής του, Ζερβέ Χακιζιμάνα. Ωστόσο, πριν από εκείνον ο πατέρας του είχε φροντίσει να βάλει στέρεες βάσεις στον γιο του μαθαίνοντας τον να είναι υπομονετικός και να ξεπερνά τις δυσκολίες.

Ο Σαμσόν Τσερούγιατ αρκετά χρόνια αργότερα θα μιλούσε για τον γιο του με περηφάνια. «Ο Kiptum είναι πολύ υπάκουος. Δεν έχει δοκιμάσει ποτέ αλκοόλ και έχει τα ίδια ιδανικά που του έχω εμφυσήσει. Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που ο Kiptum δεν άλλαξε ποτέ την ομάδα μάνατζέρ του, ακόμη και όταν τα αστέρια άρχισαν να ευθυγραμμίζονται γι’ αυτόν» ανέφερε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε πριν από περίπου ένα χρόνο.

Με παπούτσια δανεικά

Τίποτα στην πορεία του δεν του χαρίστηκε. Έμενε πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που έκαναν προπονήσεις οι κορυφαίοι Κενυάτες αθλητές και την ίδια ώρα τα οικονομικά της οικογένειάς του δεν του επέτρεπαν πολλά.

Πάντοτε, όμως, ήταν δίπλα του. Τον βοηθούσαν για να κυνηγήσει τα όνειρά του. Εκείνος έτρεχε όσο περισσότερο μπορούσε, ήταν αυτό που τον ικανοποιούσε περισσότερο απ’ όλα. Ήθελε να μοιάσει στους κορυφαίους αθλητές.

Μάλιστα, για να τρέξει σε έναν αγώνα ο οποίος θα του έδινε το εισιτήριο για να μπει στην ομάδα προετοιμασίας των κορυφαίων δρομέων της χώρας χρειάστηκε να δανειστεί παπούτσια από τον  Τζέφρι Κιπσάνγκ Καμγουορόρ, όμως δεν τα κατάφερε.

Φοβόταν τον Μαραθώνιο

Η αποτυχία δεν τον απογοήτευσε. Αντίθετα, πείσμωσε και έκανε τα πάντα για να βελτιωθεί. Συνέχισε να δουλεύει σκληρά. Νοίκιασε ένα ερειπωμένο σπίτι το οποίο μετέτρεψε σε αυτοσχέδιο γυμναστήριο και μαζί με τον πατέρα του έκανε το δικό του πρόγραμμα γυμναστικής.

Άρχισε να τρέχει σε αγώνες ημιμαραθωνίου απ’ όταν ήταν μόλις 13 ετών. Οι επιδόσεις του ήταν καλές και έδειχνε ότι διέθετε το απαραίτητο ταλέντο για να ξεχωρίσει. Κάπου εδώ μπήκε στην εξίσωση Ζερβέ Χακιζιμάνα.

Αμέσως εντόπισε το ταλέντο του και αποφάσισε να δουλέψει μαζί του. Από την αρχή πίστευε ότι ο Kelvin Kiptum ήταν γεννημένος για μαραθώνιο, αλλά δυσκολεύτηκε να τον πείσει. «Είχε κάποιο φόβο και για αυτό προτιμούσε τον ημιμαραθώνιο μέχρι το 2022. Τότε συμφώνησε να πάει στη μεγαλύτερη απόσταση», είχε δηλώσει ο προπονητής τους.

Όταν ο Kelvin Kiptum έσπασε τα χρονόμετρα

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής; Τον Δεκέμβριο 2022 ο Kiptum έτρεξε για πρώτη φορά σε Μαραθώνιο στη Βαλένθια. Ολοκλήρωσε τη διαδρομή των 42,195 μέτρων σε 2:01:53, έκοψε πρώτος το νήμα και έκανε τον τέταρτο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών.

Ακολούθησε ο αγώνα του στο Λονδίνο όπου παρά τη βροχή κατάφερε να πάρει τη νίκη και να βελτιώσει και άλλο το χρόνο του αφού τερμάτισε σε 2:01:25. Στον τρίτο Μαραθώνιο της ζωής του κατάφερε να σπάσει τα χρονόμετρα.

Στις 8 Οκτωβρίου στον Μαραθώνιο του Σικάγο σταμάτησε τα χρονόμετρα σε 2 ώρες και 35 δευτερόλεπτα κάνοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο. Μέσα σε περίπου ένα χρόνο κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ και να βάλει το όνομά του δίπλα στις τρεις από τις έξι κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι άλλες δύο ανήκουν στον συμπατριώτη του Eliud Kipchoge (2:01:09 και 2:01:39) και στον Αιθίοπα Kenenisa Bekele (2:01:41).

Τι ήταν αυτό που τον ξεχώριζε

Αν έψαχνε κάποιος να βρει γιατί ο Kiptum κατάφερε να σημειώσει τέτοιους χρόνους, πέρα από το τεράστιο ταλέντο του, ο λόγος είναι απλός. Έτρεχε σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή.

Ο Kiptum διατηρούσε τρομερά σταθερό ρυθμό στα πρώτα 30χλμ της διαδρομής και στη συνέχεια, εκεί που οι άλλοι δρομείς συνήθως κουράζονταν, εκείνος ανέβαζε στροφές και κατάπινε τα χιλιόμετρα και μαζί τους αντιπάλους του.

«Σχεδόν συγκρατείται στο πρώτο μισό του μαραθωνίου και στη συνέχεια επιτίθεται στο δεύτερο μισό όπως κανείς άλλος δεν έχει κάνει ποτέ – αυτό το είδος αγώνων είναι πολύ σπάνιο να το δει κανείς» ανέφερε για εκείνον ο Ζερβέ Χακιζιμάνα.

Τα όνειρα που έμειναν ανεκπλήρωτα

Λίγο μετά την σπουδαία επίδοση που πέτυχε στο Σικάγο ο Kiptum αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια. Ήθελε να πάει ακόμα πιο γρήγορα και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.

«Είμαι χαρούμενος που κατέρριψα το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο, αλλά είναι μόνο η αρχή. Ο στόχος μου είναι να τρέξω πιο γρήγορα, αλλά η εστίαση τώρα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου με υπερηφάνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προετοιμαζόταν και αυτή την περίοδο στην πατρίδα του μέχρι το μοιραίο βράδυ της Κυριακής όταν και έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.