Μετά την μάχη που έδωσε το ΠαΣοΚ την Παρασκευή και τη σύγκρουση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων μέσα στη Βουλή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στεγαστική κρίση, την κοινωνική κατοικία και την κατάργηση golden visa, στην Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν στους ίδιους ρυθμούς και στους ίδιους υψηλούς τόνους την αντιπολίτευση. Όπως τονίζουν η κριτική σε θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και την υπεράσπιση των αδυνάμων θα συνεχιστεί, αταλάντευτα.
Ανοίγει το κεφάλαιο Παιδεία
Στόχος της παράταξης είναι να καταστεί μία παραγωγική δύναμη διαλόγου, αλλά και μία αξιοπιστη εναλλακτική πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται σήμερα το απόγευμα στις 17:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ημερίδα για την παιδεία και συγκεκριμένα πανεπιστήμια.
Στην ημερίδα αυτή που έχει ως θέμα «Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο» θα μετέχουν διακεκριμένοι συνταγματολόγοι όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ξενοφών Κοντιάδης και ο Κώστας Μποτόπουλος και θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Μάρνυ Παπαματθαίου και Ανδρέας Παπαδόπουλος. Για τους Κανόνες, τους όρους και τις προϋποθέσεις στα μη κρατικά πανεπιστήμια τον διάλογο θα ανοίξουν ο Βασίλης Μάγκλαρης, ο Γιάννης Πανούσης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Παράλληλα στην συγκεκριμένη ημερίδα, που συνδιοργανωνεται μαζί με το ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία, θα ακολουθήσει και διάλογος μεταξύ φοιτητων. Οι προτάσεις αυτές αυτές που θα προκύψουν από την ημερίδα αξίζει να ανεφερθεί πως θα παρουσιαστούν και στη συνεδριάση της κοινοβουλευτικής ομάδα που θα γίνει την Τρίτη.
Δυσαρέσκεια για Πιερακκάκη
Την ίδια στιγμή στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης χειρίζονται την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως τονίζουν, όπου σταθούν και όπου βρεθούν ,η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά την παιδεία στο σύνολο της και όποιες αλλαγές προκύψουν, πρέπει να έρθουν μέσα από διάλογο με όλους τους φορείς. Δεν διστάζουν μάλιστα να πουν πως αυτή είναι μία κορυφαία πολιτική διαδικασία που αφορά τις επόμενες γενιές, για αυτό κι ο διάλογος πρέπει να είναι εξαντλητικός, ώστε να επιτευχθούν οι όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπεύθυνος για θέματα Παιδείας και βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης τόνισε στο ΒΗΜΑ πως ζήτησε το προηγούμενο διάστημα να δει τον αρμόδιο υπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως ο κ. Πιερακάκης δεν του απάντησε ποτέ «ζήτησα ενημέρωση για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών, από τον αρμόδιο υπουργό, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και δεν έλαβα καμία απάντηση» τόνισε και συνέχισε χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται να ενημερωνόμαστε από διαρροές και δημοσιεύματα και να μην καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου».
Ο Στέφανος Παραστατίδης, αφού υπενθύμισε πως στο νόμο Διαμαντοπούλου υπήρξε ένας χρόνος διαβούλευση, στη συνέχεια ανέφερε πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να πορευθεί, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, χωρίς εθνικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και να εκβιάσει συναινέσεις, προσχωρώντας σε επιμέρους θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα η θέση μας για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης μάς κάλεσε να μετρηθούμε, δια αυτής της οδού που επέλεξε, ποιος είναι προοδευτικός και ποιος όχι. Εκτιμώ πως η απάντηση σε αυτό έχει ήδη δοθεί. Η απάντηση στον διάλογο με την κοινωνία έχει επίσης δοθεί» κατέληξε.