Βορά στο έλεος της Ρωσίας είναι διατεθειμένος να αφήσει ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνουν χώρες οι οποίες δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τη Μόσχα.
Οι δηλώσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και διεκδικητή μιας δεύτερης θητείας σήμαναν συναγερμό. Mιλώντας στη Νότια Καρολίνα ανέφερε ότι ο ηγέτης «μεγάλης χώρας» είχε παρουσιάσει μια υποθετική κατάσταση στην οποία δεν εκπλήρωνε τις οικονομικές του υποχρεώσεις εντός του ΝΑΤΟ και είχε δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα προσθέτοντας ότι είχε ρωτήσει εάν οι ΗΠΑ θα τους βοηθούσαν σε αυτό το σενάριο.
«Είπα: «Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;»… «Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις» είχε απαντήσει κατά τα λεγόμενά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι αντιδράσεις
Σαφές ήταν το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απαντώντας σε δημοσιογράφους, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι επίθεση σε έναν Σύμμαχο σημαίνει επίθεση σε όλους επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε επίθεση στο ΝΑΤΟ θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και δυναμική απάντηση».
Πυρά εναντίον του Τραμπ εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνοντας αναφορά στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη του άρθρου 5 εξυπηρετούν μόνο το συμφέρον του Πούτιν» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Τι προβλέπεται
Το άρθρο 5 προβλέπει ότι εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας θα θεωρήσει αυτή την πράξη βίας ως ένοπλη επίθεση εναντίον όλων των μελών και θα λάβει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για να βοηθήσει τον Σύμμαχο που επιτέθηκε.
Το 2006, οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες για να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη στρατιωτική ετοιμότητα της Συμμαχίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2023, 11 από τους 31 Συμμάχους επιτυγχάνουν τον στόχο του 2%: η Ελλάδα (3,01%), η Εσθονία (2,73%),η Φινλανδία (2,45%), η Ουγγαρία (2,43%), η Λετονία (2,27), η Λιθουανία (2,54%), η Πολωνία (3,90%), η Ρουμανία (2,44%), η Σλοβακία (2,03%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,07%) και οι ΗΠΑ (3,49%).
Κρατάει χρόνια η κόντρα
Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ απαξιώνει τον ρόλο της Συμμαχίας και στέκεται απέναντί της. Toν Ιανουάριο του 2019, οι Νew York Times ανέφεραν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν πει στην εφημερίδα ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποκαλύψει ιδιωτικά ότι ήθελε να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
Mία εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Υπουργοί Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για την προγραμματισμένη Σύνοδο στις 15 Φεβρουαρίου. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε μιλώντας στον γερμανικό τύπο ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή όπλων της για να στηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει «δυνητικά δεκαετίες αντιπαράθεσης» με τη Μόσχα.