Λίγοι περίμεναν να προκύψει κάτι συνταρακτικό από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον αμερικανό Τάκερ Κάρλσον –η πρώτη σε δυτικό δημοσιογράφο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022- η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την περασμένη Τρίτη και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπερσυντηρητικού δημοσιογράφου δύο μέρες αργότερα.
Ο Κάρλσον απέτυχε να εκμαιεύσει κάποια ιδιαίτερη πληροφορία, όμως ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ευκαιρία για να στείλει μηνύματα σε ΗΠΑ και Δύση γενικότερα. «Η ήττα της Ρωσίας είναι αδύνατη» είπε φυτεύοντας σπόρους αμφιβολίας σχετικά με τη βοήθεια της Αμερικής προς την Ουκρανία. Και αυτή ήταν η βασική του στόχευση, καθώς η συνέντευξη έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο εξετάζουν αν θα εγκρίνουν άλλο ένα πακέτο για παροχή βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα.
«Έχετε ζητήματα στα σύνορα, ζητήματα με τη μετανάστευση, με το εθνικό χρέος. Δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε; Πρέπει να πολεμήσετε στην Ουκρανία, χιλιάδες μίλια μακριά από την εθνική σας επικράτεια;» ήταν το ρητορικό ερώτημα του ρώσου προέδρου -έμμεση βολή κατά του αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν. «Δεν θα ήταν καλύτερα να διαπραγματευτείτε με τη Ρωσία και να κάνετε συμφωνία;» συμπλήρωσε, ποντάροντας στο ότι η Αμερική θα κουραστεί από τον πόλεμο και θα ασκήσει πίεση στους Ουκρανούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά με όρους που θα ήταν ευνοϊκοί για τη Μόσχα.
Ο ένοικος του Κρεμλίνου επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πολεμήσει για τα συμφέροντά της και πως δεν προτίθεται να επεκτείνει τον πόλεμό της σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και η Λετονία, παρά μόνο αν δεχτεί επίθεση από αυτές. Επί της ουσίας, αναφέρουν αναλυτές, ο ρώσος πρόεδρος δεν είπε κάτι καινούριο, πλην του ότι άνοιξε ένα παράθυρο διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, εμμένοντας ωστόσο στην πάγια τακτική του θέση πως ό,τι έχει κατακτηθεί με τη βία στην Ουκρανία, θα διατηρηθεί. Παρόλα αυτά η συνέντευξη του Πούτιν ήταν κατά γενική ομολογία μια μεγάλη προπαγανδιστική νίκη για τη Ρωσία, ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων του Κρεμλίνου που σχεδιάστηκε για να πείσει τους Ρώσους ότι ο πόλεμος του ηγέτη τους δεν μετέτρεψε το έθνος τους σε διεθνή παρία.
Εξ ου και η επιλογή του Τάκερ Κάρλσον, οπαδού του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και η χρονική στιγμή της συνέντευξης, δηλαδή λίγους μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές, δεν ήταν τυχαία. «Παρείχε στον Πούτιν μια πλατφόρμα ώστε να διαδώσει την προπαγάνδα του σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο με ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο των ισχυρισμών του», σχολίασε το CNN, ενώ ο Γκίντεον Ράχμαν των Financial Times χαρακτήρισε τον Κάρλσον σε άρθρο γνώμης ως τον «χρήσιμο ηλίθιο του Πούτιν» με τον οποίο μοιράζονται κοινές αξίες με πιο χαρακτηριστική την τραμπική δεξιά και ό,τι αυτή πρεσβεύει.
Σημειωτέον ο Κάρλσον έχει μεταξύ άλλων, υποστηρίξει ότι «η λευκή υπεροχή δεν είναι πραγματικό πρόβλημα των ΗΠΑ αλλά μια θεωρία συνωμοσίας για να διασπαστεί η χώρα», έχει δηλώσει ότι οι μετανάστες «θα κάνουν τη χώρα πιο φτωχή και πιο βρώμικη» ενώ έχει αποκαλέσει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικάτορα, επικίνδυνο και αυταρχικό».