Δεν υπάρχει ίσως καλύτερη πρόταση για να τιμηθεί η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας από τα λόγια που μου είπε ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης ο οποίος επέλεξε λέξεις, έννοιες, κείμενα και ιστορικά πρόσωπα για να τιμήσει μια γλώσσα, την ελληνική, μοναδική, όπως λέει στον κόσμο για τη γλωσσική συνέχεια 40 αιώνων:

«Η σημερινή γιορτή της Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γιορτή τού ευρωπαϊκού πολιτισμού που περνάει ιστορικά μέσα από την Ελληνική Γλώσσα. Περνάει ειδικότερα μέσα από έναν Πολιτισμό του γραπτού λόγου που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός. Περνάει μέσα από τα ελληνικά κείμενα (Ομήρου, Πλάτωνος, Αριστοτέλη, Αισχύλου, Θουκυδίδη, Πλουτάρχου, αλλά και τού Ευαγγελίου και τής Θείας Λειτουργίας και των Πατέρων τής Ορθοδοξίας) που σφράγισαν την ευρωπαϊκή σκέψη.

Η γλώσσα μας δεν είναι απλές λέξεις, είναι οι έννοιες πίσω από τις λέξεις, δηλαδή η σκέψη μας και μαζί ο πολιτισμός μας , η ιστορία μας, η ταυτότητά μας.

Το μεγαλύτερο πνευματικό και πολιτισμικό κεφάλαιο τού Ελληνισμού είναι η ελληνική γλώσσα. Μοναδική στον κόσμο για την γλωσσική συνέχεια 40 αιώνων αδιάκοπου προφορικού λόγου και 28 αιώνων γραπτού λόγου με την χρήση του ελληνικού αλφαβήτου, για το οποίο ο Γαλιλαίος έχει πει ότι αποτελεί την «μεγαλύτερη ανακάλυψη» τού ανθρώπου.

Τέλος η καλλιέργεια τής Ελληνικής από τα πιο δυνατά πνεύματα τής Ευρώπης και ο οικουμενικός της χαρακτήρας στην ιστορία τού πνεύματοστής έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά μια ξεχωριστή θέση για την οποία μόνο υπερηφάνεια δικαιούμεθα να αισθανόμαστε ως συνεχιστές της».

***

Ο Γεραπετρίτης στην Ουάσιγκτον

Πηγή της στήλης με γνώση των τεκταινομένων στην Ουάσιγκτον και ειδικά στο State Department με διαβεβαίωσε πως εάν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν για τον 5ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ ζητήσει να επεκταθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα δεν θα εισπράξει την άρνηση του ομολόγου του. Μπορεί στην επίσημη ατζέντα να βρίσκονται οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, η ενέργεια και το περιβάλλον, η εφαρμογή του νόμου και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, ωστόσο προς συζήτηση θα μπορούσε να τεθεί και το θέμα των κακόβολων λογισμικών παρακολούθησης. Γιατί σας το λέω αυτό;

Βλέπετε το Predator εξήχθη από την Ελλάδα με άδεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Και δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδος αυστηρούς περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε όσους παράγουν, χρησιμοποιούν ή διευκολύνουν τη διάχυση λογισμικών παρακολούθησης, πιθανότατα να θελήσει κάποιος ή από αμερικανικής ή από ελληνικής πλευράς να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό η άρνηση βίζας θα μπορούσε να αφορά και σε Έλληνες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ τα χωράει όλα.

***

Ο Δένδιας στο Λονδίνο

Πράξη αρχίζει σιγά- σιγά να γίνεται το νέο δόγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις για αξιοποίηση της τεχνολογίας και της έρευνας. Στο Λονδίνο όπου βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα έχει επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους, όπως επίσης με ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας, ενόψει της δημιουργίας του οικοσυστήματος καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα έχει ακόμα συνάντηση κατά τη διάρκεια πρωινού εργασίας, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, με τον υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χέπι, αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για την Επιχειρησιακή Πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αναμένεται ακόμα να συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια των Imperial War Museums, Κάρο Χάουελ, με την οποία θα συζητήσει την προοπτική συνεργασίας με τα Πολεμικά Μουσεία της χώρας μας και την παροχή τεχνογνωσίας, ιδίως ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και της λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.

***

Η ανάσταση της ελληνικής βιβλιοθήκης Βενετίας

Η ελληνική βιβλιοθήκη της Βενετίας είχε μείνει ακέφαλη για τέσσερα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα μαράζωνε, εάν δεν υπήρχε μια γυναίκα να την αναστήσει. Αλλά για να λειτουργήσει πλήρως χρειάζεται βιβλιοθηκονόμο. Μια με καλές γνώσεις (και σπουδές) βιβλιοθηκονομίας, είναι έτοιμη μόλις πάρει το πράσινο φως να ξεκινήσει για την Βενετία. Όσο καθυστερεί η τοποθέτησή της τόσο κινδυνεύει η ξακουστή ελληνική βιβλιοθήκη της Βενετίας να μαραζώσει και πάλι.

***

Κάμερες και δημοσιογράφοι

Η υπουργική απόφαση που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων , εκδόθηκε μεν με καθυστέρηση, έχει δε και διάφορα θέματα που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις. Μεταξύ των αμφιλεγόμενων διατάξεων είναι και αυτή που προβλέπει πως κάμερες θα μπαίνουν και στους χώρους που προορίζονται για την εγκατάσταση των συνεργείων τηλεοπτικής μετάδοσης και φιλοξενίας των δημοσιογράφων. Τέτοιες κάμερες δεν υπάρχουν στους χώρους υπουργείων ή στρατιωτικών επιτελείων που στεγάζουν δημοσιογράφους, αλλά θα υπάρχουν στα γήπεδα. Και όχι εξωτερικά, ήτοι ως μέτρο προληπτικό, αλλά εντός του χώρου, ως μέτρο κατασταλτικό. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση του Διοικητικού Συμβούλιου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) για το θέμα, αλλά φαίνεται πως δεν θα περάσει απαρατήρητο. Σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά δεν θα υπάρχουν κάμερες στους χώρους των ιατρείων, των αποχωρητηρίων, των αποδυτηρίων των αθλητών και των διαιτητών και στα γραφεία Διοίκησης του εκάστοτε γηπέδου.

***

Εύρηκα- εύρηκα

«Εύρηκα- εύρηκα» ανέκραξε αρχηγός εθνικοπατριωτικού κόμματος στη Βουλή, ως νέος Αρχιμήδης όταν ανακάλυψε το νόμο της άνωσης. Τι βρήκε τέλος πάντως ο εν λόγω αρχηγός και είχε πλημμυρίσει από χαρά; Έλεγε πώς βρήκε 16 βουλευτές από διάφορα κόμματα, ίσως και από ανεξάρτητους πρόθυμους να υπογράψουν ώστε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Τώρα εάν ισχύει αυτό, ότι δηλαδή βρήκε 16 βουλευτές (15 χρειάζονται) θα το δείξει η συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου. Ονομαστική ψηφοφορία πάντως θέλουν (για ευνόητους λόγους) να αποφύγουν τα κόμματα που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο.

***

Τι συμβαίνει με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις;

Εδώ στην Αθήνα παρατηρούν με μεγάλη προσοχή πώς εξελίσσονται οι ρωσοτουρκικές σχέσεις. Για παράδειγμα, όπως μου λένε διπλωματικές πηγές δεν πέρασαν απαρατήρητα τα δημοσιεύματα (ακόμα και φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ) για την μελλοντική τύχη των ρωσικών S-400, που έδιωξαν τους Τούρκους από το πρόγραμμα των F-35. Ούτε βεβαίως πέρασαν απαρατήρητα διαφορά δημοσιεύματα για την υπεροχή που θα αποκτήσει στον αέρα η Ελλάδα τόσο με τα F-16 Viper, όσο και με τα F-35.΄Η ακόμα η αναβολή (για δεύτερη φορά) της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία. Ισως το πιο σημαντικό για τις μελλοντικές ρωσοτουρκικές σχέσεις, είναι η συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι ( γαμπρός του Ερντογάν) με τους Ουκρανούς ώστε να δημιουργήσουν εργοστάσιο, λίγο έξω από το Κίεβο για την κατασκευή ένοπλων UAV. Και τέλος δεν περνά απαρατήρητη η επίσκεψη Φιντάν στην Λιβύη και η εξαγγελία για τη δημιουργία τουρκικού προξενείου στην Βεγγάζη. Οι δυτικοί θεωρούν τους Τούρκους στη Λιβύη, ως ανάχωμα για την εξάπλωση της ρωσικής επιρροής.

***

Όταν ο αρχηγός των IDF τηλεφώνησε στον Α/ΓΕΕΘΑ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης δέχθηκε, τηλεφώνημα από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ αντιστράτηγο Herzi Halevi.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας, ο αντιστράτηγος Herzi Halevi συνεχάρη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του απηύθυνε πρόσκληση προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας το ταχύτερο δυνατό.