Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας άρχισε έρευνα με πυρήνα τον πρώην πρόεδρο Ζαϊχ Μπολσονάρου.
Πιο συγκεκριμένα, πηγές στο Reuters αναφέρουν ότι άνοιξε φάκελος για απόπειρα πραξικοπήματος από τον ίδιο και συνεργάτες του μετά την εκλογική ήττα που υπέστη.
Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή αστυνομία σημείωσε πως οι διωκόμενοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση που ενέργησε σε απόπειρα πραξικοπήματος» με σκοπό «την παραμονή της εξουσίας του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η ανακοίνωση προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η επιχείρηση αντικατοπτρίζει το σφιχτό δίχτυ γύρω από τον Μπολσονάρου, την οικογένειά του και ορισμένους από τους συνεργούς του.
Ο υπερσυντηρητικός Μπολσονάρου έχει χαρακτηριστεί ως η βραζιλιάνικη εκδοχή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ποιοι είναι οι στόχοι των ερευνών
Η ταυτότητα βέβαια των υποκινητών διέρρευσαν.
Η δίωξη των Αρχών αφορά τον στρατηγό Ουόλτερ Μπράγα Νέτο, έναν πρώην υπουργό, έναν έναν πρώην υποψήφιο αντιπρόεδρο της παράταξης Μπολσονάρου, τον πρώην υπουργό Άμυνας, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Άντερσον Τόρες, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Επιπλέον, ο πρώην σύμβουλος διεθνών θεμάτων του Μπολσονάρου, Φελίπε Μαρτίνς, φέρεται ν’ ανήκει κι αυτός στο ίδιο γκρουπ.
Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο ωστόσο είναι ότι η αστυνομία επισκέφθηκε την παραλιακή κατοικία του Μπολσονάρου, στην πόλη Άνγκρα ντος Ρέις. Οι αρχές ζήτησαν από τον πρώην πρόεδρο να παραδώσει το διαβατήριό του. Μάλιστα, με πληροφορίες της Washington Post τού δόθηκε προθεσμία 24ωρων για να το παραδώσει.
Εκπρόσωπος της οικογένειας Μπολσονάρου δήλωσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο πρώην πρόεδρος θα συμμορφωθεί και θα υπακούσει στην εντολή.
Το Reuters επιχείρησε να επικοινωνήσει με τους στόχους της αστυνομικής επιχείρησης και τους δικηγόρους τους, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.
Ποιες είναι οι κατηγορίες
Η αστυνομία ανέφερε στην ανακοίνωσή της πως οι στόχοι της έρευνας συνέστησαν μια ομάδα το 2022 διαδίδοντας ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία. Αναλυτικότερα, οι στόχοι προέβαιναν σε αυτό «ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών», προκειμένου να «νομιμοποιήσουν μια στρατιωτική επέμβαση».
Η έρευνα μάλιστα περιλάμβανε υλικοτεχνικό και τακτικό σχεδιασμό και συνεπαγόταν τη συμμετοχή των πιο ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βραζιλίας.
Ειδικότερα, πριν από τις εκλογές, ο Μπολσονάρου και οι κορυφαίοι συνεργάτες του έκαναν αβάσιμους ισχυρισμούς δημόσια ότι το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας είχε κηλιδωθεί από νοθεία. Ισχυρίζονταν και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι δε μπορούσε πλέον να είναι αξιόπιστο.
Η αστυνομία σημειώνει πως ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για την παροχή πολιτικής κάλυψης σε ενδεχόμενο πραξικόπημα, εάν οι εκλογές δεν πήγαιναν με τον δικό τους τρόπο.
Τι λέει ο Μπολσονάρου για τη δίωξη
«Έχω φύγει από το αξίωμά μου περισσότερο από ένα χρόνο και εξακολουθώ να υποφέρω από αδυσώπητη δίωξη. Ξεχάστε με. Έχετε τώρα ένα άλλο άτομο που κυβερνά τη χώρα», φέρεται να είπε στο γιο του. Ο γιος του Μπολσονάρου, Φλάβιο, ως Βραζιλιάνος γερουσιαστής, χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μια προσπάθεια «καταστροφής της δεξιάς».
Ακόμη ο Μπολσονάρου έχει ήδη κριθεί πολιτικά μη επιλέξιμος μέχρι το 2030 για διάδοση ψευδών που αφορούν τις εκλογές. Συνάμα βρίσκεται εν μέσω πολλών ερευνών που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη φυλακή. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι παραβίασε τους νόμους και αποκαλεί τις έρευνες πολιτικά υποκινούμενες.
Την περασμένη εβδομάδα, σε μια άλλη ένδειξη των αυξανόμενων νομικών προβλημάτων του Μπολσονάρο, η ομοσπονδιακή αστυνομία ερεύνησε ακίνητα που συνδέονται με τον γιο του, Κάρλος. Ο δημοτικός σύμβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο, αρνήθηκε τα πάντα. Παρόλα αυτά είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέγονται παράνομα. Ο λόγος που προέβη σε αυτό φέρεται πως ήταν για να επιτεθεί στους αντιπάλους του πατέρα του.
Η θέση του προέδρου Λούλα
Ο νυν πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα αναφέρθηκε σε όλα αυτά κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης τους. Ειδικότερα είπε πως η υπόθεση θα πρέπει να διερευνηθεί. Επεσήμανε επίσης πως στόχος αυτού θα είναι να αποτραπεί μια επανάληψή της.
«Χωρίς τον Μπολσονάρου δεν θα υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος» εξήγησε για τον εκλογικό του αντίπαλο ο πρόεδρος, Λούλα. «Η συμπεριφορά του ήταν τόσο περίεργη. Πριν από τις εκλογές πέρασε όλο το χρόνο λέγοντας ψέματα για τις εκλογές, για την ψήφο, ρίχνοντας υποψίες για μια διαδικασία που τον εξέλεξε το 2018. Ήταν μια τακτική», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λούλα τον Ιανουάριο του 2023, υποστηρικτές του Μπολσονάρου προκάλεσαν βανδαλισμούς. Σαφέστερα συγκεντρώνονταν επί ημέρες έξω από το αρχηγείο του στρατού εισέβαλαν και προκάλεσαν ζημιές σε κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια. Μάλιστα δεν δίστασαν να καλέσουν το στρατό να αναλάβει την εξουσία.
Η επιχείρηση και οι αποκαλύψεις της Πέμπτης είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν την πολιτική πόλωση στη Βραζιλία. Πρόκειται ο λαός να παραμένει πικρά διχασμένος σχετικά με την προεδρία του Μπολσονάρου και τον ρόλο που έπαιξε στην επίθεση του Ιανουαρίου.