Σε μια άτυπη παρτίδα πόκερ έχουν επιδοθεί η Κυβέρνηση με τους αγρότες προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες της συνάντησης που θα κάνουν οι δύο πλευρές την αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Φυσικά, στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα και να σταματήσουν τα μπλόκα.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μία διαπραγμάτευση που αρχικά αφορά το πόσοι θα εκπροσωπήσουν τους αγρότες στη συνάντηση. Αρχικά προτάθηκε να είναι μία αντιπροσωπεία επτά ατόμων, με τους αγρότες να απαντούν ότι παλιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν γίνει δύο συναντήσεις κατά τις οποίες υπήρξαν 19 εκπρόσωποι.

Για αυτό συνεχίζεται να υπάρχει μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές και στόχος είναι άμεσα να οριστικοποιηθεί τόσο ο αριθμός όσο και το ποιοι θα παραστούν στη συνάντηση. Είναι χαρακτηριστικό πως σ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης υπήρξαν συνελεύσεις των αγροτών για να αποφασιστεί ποιοι θα παρευρεθούν στη συνάντηση.

Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί την Παρασκευή, ώστε να υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα στο Μαξίμου για το ποιους θα έχουν απέναντί τους στο τραπέζι του διαλόγου.

Μικρό καλάθι από το Μαξίμου

Από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν δίνεται προς τα έξω καμία λεπτομέρεια σχετικά με το τι μπορεί να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους.

Γενικότερα διατηρούν χαμηλά τον πήχη και τονίζεται πως έρχεται η τροπολογία που υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Η Χριστίνα Κοραή μιλώντας στο «LIVE News» του Mega αποκάλυψε πως είναι εξαιρετικά πιθανό αυτό το χαρτί που θα ρίξει πάλι στο τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αφορά το κόστος παραγωγής.

«Κάτι ακούω για τη ΔΕΗ. Να υπάρχει κάτι επιπρόσθετο. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα των αγροτών, το κόστος παραγωγής. Πάντως από την κυβέρνηση δεν μπορούν να δώσουν και πολλά, γιατί εάν δώσουν θα ανοίξει η όρεξη στις άλλες κοινωνικές ομάδες. Ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται, βλέπουμε και την απεργία που ανακοινώθηκε στα ταξί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν οι αγρότες

Την ίδια ώρα οι αγρότες έστειλαν στο γραφείο του πρωθυπουργού υπόμνημα στο οποίο υπήρξαν μεταξύ άλλων εννιά αιτήματα. Όλα είχαν έναν κοινό παρονομαστή τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Μεταξύ των μέτρων που ζητούν για να μειωθεί το κόστος παραγωγής είναι:

  • η θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών με κατάργηση του ΦΠΑ
  • Mέτρα και ελέγχους για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής

Όπως επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν ικανοποιηθούν όλα τους, τα αιτήματα. Προειδοποιούν με περισσότερους αποκλεισμούς και με κάθοδο των τρακτέρ τους, στην Αθήνα.

Ανοικτή η μετάθεσης τη συνάντησης

Το απόγευμα της Πέμπτης μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η ημέρα της συνάντησης λόγω αυτών των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Επικρατείας, είπε ότι η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα γίνει αλλά όχι τη Δευτέρα καθώς πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «να ωριμάσουμε αυτά που σκεφτόμαστε για τους αγρότες».

Ακόμα είπε ότι υπάρχουν αιτήματα που δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και αιτήματα θεσμικά και πολιτικά όπου υπάρχει συναντίληψη αλλά μένει να εξειδικευτούν όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η επαναδιαπράγματευση της ΚΑΠ.