«Τα πιο σημαντικά ταξίδια στη ζωή μερικές φορές είναι αυτά που κάνεις μέσα από τα μάτια του αγαπημένου σου ανθρώπου», γράφει η Ελένη Ψυχούλη στο περιοδικό «Διακοπές» που κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου μαζί με «Το Βήμα», με αφιέρωμα στις ελληνικές και διεθνείς Απόκριες, αλλά και στον φτερωτό άγγελο που έχει την τιμητική του αυτό το μήνα.
«Και ναι, ισχύει ότι ο προστάτης του γάμου και των ερωτευμένων ζευγαριών, έχει ταλαιπωρηθεί περισσότερο από την εμπορευματοποίηση της γιορτής του. Πίσω από τη σαμπάνια που τελικά δεν ήταν παρά ένα φτηνό σπουμάντε, όμως, υπάρχει το αληθινό πνεύμα του Βαλεντίνου, ζωντανό και σπαρταριστό. Γιατί ο κάθε έρωτας χρειάζεται τη μέρα που θα τον ξαναζωντανέψει, που θα νικήσει τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να ξαναγίνει βασιλιάς, έστω για μια νύχτα».
Ακολουθούν οι απ0λύτως ρομαντικές προτάσεις της για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
ΑΘΗΝΑ
ΣΟΦΙΣΤΙΚΕ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΉΣ
Για σένα που πολύ θα ήθελες να γιορτάσεις αυτήν τη μέρα στo Madison Park της Νέας Υόρκης, η «Cookoovaya» είναι η εθνική μας εναλλακτική. Εδώ, όλα είναι φτιαγμένα σοφά, για το πιο σοφιστικέ αποτέλεσμα: το αναπαυτικό κάθισμα, το γκραντιόζ ντεκόρ, η ανοιχτή κουζίνα, το ευρύχωρο τραπέζι, η διακριτική ευγένεια του προσωπικού. Κυρίως, όμως, η «Cookoovaya» είναι ο φωτισμός της: αυτό το σέξι, σαν ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, από μόνο του θα φτιάξει το ιδανικό κουκούλι που μέσα του θα ξαναγεννηθεί το πάθος. Η γεύση με υπογραφή, στην πιο ώριμη γαστρονομικά εποχή του Περικλή Κοσκινά. Όταν ξεκινάς με αβγοτάραχο και ένα σπάνιο αιγοπρόβειο βούτυρο πάνω σε προζυμένιο ψωμί, συνεχίζεις με ένα κερκυραϊκό όνειρο από μεταξένιο μπουρδέτο σφυρίδας και κλείνεις με μπουγάτσα με παγωτό κανέλα, ο έρωτας έχει κάθε λόγο να σε ταξιδέψει στους εφτά ουρανούς. Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Τ/210-7235005
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Αν το πιο παθιασμένο μέλημά σου είναι η τελευταία λέξη του trend, η πρωτοπορία πάση θυσία, το «Pharaoh» σε περιμένει σε τραπέζι για δύο. Με φυσικά κρασιά, με μουσικές του πάθους που δεν έχεις ακούσει ξανά σε κανένα μαγαζί εντός και εκτός της πατρίδας μας, με φώτα χαμηλά και μελετημένα να αμβλύνουν τις γωνίες και να απευθύνονται στο συναίσθημα. Η απενοχοποιημένη Κρήτη του Μανώλη Παπουτσάκη στο μενού είναι αυτό το διαφορετικό που χρειάζεται μια μέρα για να ανθήσει. Χόρτα στη σχάρα με βουτυράτο ανθότυρο, αβγό τηγανητό σε δαντελένια κρέμα από στάκα με φρέσκια τρούφα, κάστανο στιφάδο ή ολόφρεσκες καραβίδες αχνιστές, μια γεύση που όλοι κουβαλάμε στο κύτταρό μας, μαγειρεμένη σαν να φοράει τα καλά της. Σολωμού 54, Εξάρχεια, Τ/210-3808412
O ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΚΛΑΣΙΚΑ
Το νεοκλασικό του «Aleria», ανακαινισμένο με γούστο, έχει κάτι το τελείως δικό του, κάτι που αδιαφορεί για τις μόδες. Ένας μικρός παράδεισος, σαν ταινία που διαδραματίζεται λίγο στο Μαρόκο και λίγο στην Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας, κεριά, μουσικές μαγικές, που λες και καλούν τον έρωτα στη γιορτή της κάθε νύχτας. Αξία κλασική η γεύση του Γκίκα Ξενάκη: καραβίδα με χαβιάρι και αχλάδι, ραβιόλι με περγαμόντο, μους κάστανο και χριστόψαρο με μελισσόχορτο, κρέμα βανίλια με σορμπέ ξινόμηλο, όλα πιάτα μιας ιδιαίτερης στιγμής. Να ψηφίσετε το μενού degustation. Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, Τ/210-5222633
ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΣΉΜΑΙΝΕΙ ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ
Στο «Milos» όλα τριγύρω είναι ολόλευκα και κομψά, τριζάτα λευκά τραπεζομάντιλα, τζαμαρίες στα φώτα της πόλης, σκηνικό που σίγουρα σε έχει ταξιδέψει στο νεοϋορκέζικο όνειρο, τραπέζια τεράστια, που ξέρουν να κρατούν τις αποστάσεις. Στην παγωμένη προθήκη η ψαροφαγία μιας ξεχωριστής ημέρας, με τα όστρακα και το σπαρταριστό ψάρι που έρχεται στο τραπέζι έτσι όπως δεν το έχει μαγειρέψει ποτέ ως τώρα κανένα ψαροεστιατόριο: η πιο ραφινάτη Caesar, σε άπταιστη ελληνική διάλεκτο, αχνιστή σκορπίνα στη γάστρα, τηγανητά λαχανικά τσιπς σαν δαντέλα με κείνο το πικάντικο «κρακ» σαν καρδιά που σπάει από έρωτα ή από ευτυχία, η οποία ολοκληρώνεται με τους πιο σέξι λουκουμάδες με μέλι από τις Μικρές Κυκλάδες. Kολοκοτρώνη 3-5, Σύνταγμα, Τ/216-6003320
ΕΙΜΑΙ ΣΙΚ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΒΟΡΕΙΑ
Στο «Artisanal», μπορείς να διαλέξεις το ισόγειο με το πιο κεφάτο μπαρ, αλλά αν το θέλεις πιο τετ-α-τετ, θα επιλέξεις τη σάλα του πρώτου ορόφου, με τα αυθεντικά γαλλικά σαλόνια του ’50 και το παλιό τζάκι. Εξαίσια κοκτέιλ και η απόλυτη ανατροπή στο νέο μενού, με τον Παναγιώτη Σιαφάκα να μαγειρεύει μια κουζίνα άκρως ελληνική. Βασιλιάς το τοπικό προϊόν και η κουζίνα της γιαγιάς σε μοντέρνα art de la table, κριθαρότο με γαρίδες και λάιμ, μοσχαράκι ραγού με σιουφιχτά μακαρόνια, ζεστό γαλακτομπούρεκο με πρόβειο γάλα και παγωτό καραμέλα.
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, Τ/210-8086111
ΣΑΝ ΤΑΞΙΔΙ ΕΞΩΤΙΚΟ
Το «Buba» θα σε διακτινίσει στο πιο αυθεντικό σκηνικό της αποικιοκρατικής Ινδοκίνας, σαν ταινία καμωμένη από κρυφά μπουντουάρ, με μουσική υπερτάτως ψαγμένη. Τα χαμηλά φώτα των φαναριών και τα πιο εξωτικά κοκτέιλ ταιριάζουν γάντι στην καλύτερη thai κουζίνα της πόλης, πιάτα στο άρωμα του έρωτα, phad thai noodles, πάπια Πεκίνου, σαλάτα με παπάγια ή μάνγκο, η πιο ονειρεμένη top kha kai σούπα και Βloody Μary με lemon grass, τζίντζερ, φύλλα λάιμ και τσίλι.
Παπαδιαμάντη 4, Κηφισιά, Τ/210-6231151
ΣΕΞΙ ΚΟΚΤΕΙΛ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΤΟ ΦΑΓΉΤΟ
Το «Upupa Epops» σε πάει ταξίδι μαγικό, από την Κούβα μέχρι την Αθήνα του ’30 και σε κάτι αδιόρατο από Μαρόκο. Τα κοκτέιλ εδώ είναι επιστήμη, η μοναδικότητα που χρειάζεται αυτή η νύχτα για να λιώσει ηδονικά, με μουσικές αλλά και υπέροχα συνοδευτικά, όπως τα ενταμάμε που σοτάρονται με σουσάμι και σόγια, το μπέργκερ με γουακαμόλε ή ένας ζουμερός baba au rum με καφέ και σοκολάτα. Αλκμήνης 7 & Θεανούς, Κάτω Πετράλωνα, Τ/212-1055214
ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΟΡΕΨΩ
Αν τον Βαλεντίνο τον εννοείς εξωστρεφή και ξεσαλωτικό, να λικνίζεται στους ρυθμούς της πιο ξέφρενης μεξικάνικης φιέστας, το «Pueblo chido» θα σου κάνει τη χάρη. Ένας καταπράσινος κήπος εξελίσσεται πάνω από το κεφάλι σου, εσύ αράζεις σε αναπαυτικές βελούδινες μπανκέτες και σκαλιστές τραπεζαρίες, χρώμα και νοσταλγικά πλακάκια, όλα φωνάζουν για πολλές Μαργαρίτες. Στο μενού, μια ψαγμένη tex-mex κουζίνα, γκουρμέ και διόλου διεκπεραιωτική, γεμάτη αρώματα από φρέσκο λάιμ και αβοκάντο. Κολοκοτρώνη 37, Κεφαλάρι, Τ/210-8089050
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ
Αν τον έρωτα τον αντιμετωπίζεις σοβαρά και με αριστοκρατική διάθεση, το «Clochard» θα σου στρώσει το ιδανικό τραπέζι. Το πιο κλασικό από τα «καλά» εστιατόρια της πόλης διαθέτει το classy ημίφως, το ερωτικό και αυστηρό συνάμα ντεκόρ, τα φρέσκα λουλούδια και 600 ετικέτες κρασιού, να επιλέξεις το πιο γιορτινό. Τα στρείδια που συνοδεύονται από γρανίτα Calamansi, sriracha, αβγά ρέγκας και χαβιάρι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του chic έρωτα που ξέρει από γαστρονομία.
Koμνηνών 10 & Μητροπόλεως, Τ/2310-239805
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
«Private cheffing» γράφει η ταμπέλα, κι αυτό εδώ το μέρος σχεδόν το εννοεί το «για τα μάτια σου μόνο». Η Ιωάννα Θεοδωράκη στο «Duck» μαγειρεύει κάθε μέρα την έκπληξη, τα ψώνια καθορίζουν το μαγείρεμα, η πρώτη ύλη, τα ψάρια που έρχονται από το Άγιο Όρος, τα λαχανικά των μικρών παραγωγών. Ό,τι κι αν φάτε θα είναι μια δήλωση της μαγείρισσας: η γεύση δεν έχει σύνορα. Όπως και η αγάπη. Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, Τ/2315-519333
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ
Το «Όλυμπος-Νάουσα» είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Η νέα του εποχή στο ξενοδοχείο On Residence είναι γεγονός, είναι η κουζίνα του υπερταλαντούχου Δημήτρη Τασιούλα, είναι στυλ και μια επιστροφή στα πιο αριστοκρατικά σκηνικά της εποχής του εκλεκτικισμού της Κεντρικής Ευρώπης. Χάριν της ημέρας, το μενού έχει λαχανοντολμά καραβίδας με beurre blanc από όστρακα, καραβίδα και λάχανο Μιλάνου, έχει φιλέτο ροφού με άγρια χόρτα και αβγολέμονο, έχει crème brûlée παγωτό και πολλές ακόμα εκπλήξεις.
Λ. Νίκης 5, Τ/2310-275715
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ FOODIE
Η ιδανική επιλογή για κάθε ρομαντική έξοδο είναι να εξερευνήσεις την κουζίνα ενός μεγάλου σεφ, του Γιώργου Στυλιανουδάκη, επί του προκειμένου. Πόσο μάλλον όταν σου προσφέρεται σε πακέτο «Βυζάντιο», έννοια που τόσο ταιριάζει στην ίντριγκα μιας σχέσης. Στο «Botargo», του ολόφρεσκου ξενοδοχείου MonAsty, η μοναστηριακή κουζίνα συναντά την πιο ευφάνταστα μοντέρνα τεχνική της και σου σερβίρει το ξεχωριστό που ακριβώς ταιριάζει στο συμπόσιο του έρωτα: αβγοτάραχο με κάπαρη, μαρμελάδα μοσχολέμονο, βούτυρο μυρωδικών και κροστίνι, αστακός γκρατινέ για δύο, με αρωματικά βότανα και κρέμα γραβιέρας. Βασιλέως Ηρακλείου 45, Τ/2310-274545
Ο ΧΙΠΣΤΕΡ ΕΡΩΤΑΣ
Θα ήθελες αυτήν τη μέρα να τη γιορτάσεις στις πιο ντιζάιν στιγμές του Βερολίνου, αλλά γιατί να μπεις στον κόπο όταν υπάρχει το «Poster», στον πιο high end σχεδιασμό από την ομάδα της Beetroot. Η Ελευθερία Ντεκό υπογράφει τον φωτισμό, ο Βασίλης Χαμάμ μαγειρεύει μια νέα grecocentric κουζίνα που μέσα της κρύβει την παλαιστινο-λιβανέζικη καταγωγή του σεφ και τα ταξίδια του στον πλανήτη. Κοτόπουλο μσαχάν με ανατολίτικα αρώματα, ψωμί από ζύμωση βουτύρου με μέλι, τάρτα σαν τατέν με κάρδαμο και καφέ. Συγγρού 6, Τ/2310-547384
Ο ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ
Δεν σου αρέσει το mainstream και θεωρείς «στημένο» οτιδήποτε συστήνεται ως γκουρμέ. Αλλά θέλεις να της κάνεις δώρο ένα παραμύθι κοριτσίστικο, φτιαγμένο από ροζ-φούξια κιτς, με πινκ φλαμίνγκο και χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Στο «Κιτς και σ’ έφαγα», η Λένα Τόδουλου, στο πιο χαλαρό σουρεάλ σκηνικό, θα σου μαγειρέψει μια κουζίνα πολλών αξιώσεων, με άποψη για την ελληνική εντοπιότητα, τη βιωσιμότητα και τη βιολογική πρώτη ύλη, που τη μεταμορφώνει σε πιάτα αριστουργήματα που ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και μαγειρεύουν κάτι διαφορετικό ανάλογα με την εποχή. Ολύμπου 89, Τ/2315-519191
Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη λίστα στο Diakopes.gr
Αν, από την άλλη, προτιμάτε να γιορτάσετε τον έρωτά σας πιο ταξιδιωτικά, στο καινούργιο μηνιαίο «Διακοπές», που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» θα βρείτε επιπλέον τρία love city break 48ωρα αφιερώματά σε Παρίσι, Ρώμη και Εδιμβούργο.
Ένα τεύχος αφιερωμένο γενικότερα στη χαρά της ζωής, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από τον θεσμό του καρναβαλιού. Ένα 56σελιδο αφιέρωμα από τις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο και τα κανάλια της Βενετίας (+12 ακόμη προορισμούς ανά τον κόσμο) μέχρι τους στολισμένους δρόμους της βασίλισσας Πάτρας, την υπέροχη Παλιά Πόλη της Ξάνθης, το ατμοσφαιρικό Ρέθυμνο και την -βενετσιάνικης αύρας- Κέρκυρα.
Ένα πληθωρικό αφιέρωμα που όχι μόνο προσφέρει απλόχερα ταξιδιωτική έμπνευση, αλλά περιλαμβάνει και χρηστικά tips για το τι να δείτε, που να μείνετε, που να φάτε και που να διασκεδάσετε στις ελληνικές καρναβαλικές πόλεις. Πάντα με την προϋπόθεση ότι κάνετε εγκαίρως κράτηση αφού φέτος αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ επισκεπτών.
To Διακοπές κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου με «Το Βήμα».