Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε νέο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρο στη Θεσσαλονίκη, θέτοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας σε συναγερμό.
Η ασθένεια προσβάλλει αποκλειστικά τους χοίρους, εκτρεφόμενους και αγριόχοιρους, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανέναν τρόπο και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, αποτελεί σοβαρή απειλή με τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, λόγω των ενδεχόμενων βαριών απωλειών ζωικού κεφαλαίου και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που λαμβάνονται σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, «στις 05.02.2024 επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) μία (1) εστία της νόσου σε νεκρό αγριόχοιρο στον οικισμό Βαμβακιάς, του Δήμου Βόλβης, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/14.01.2009 (B’ 75) Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ.»
Η ανακοίνωση κλείνει τονίζοντας πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Σερρών και Πέλλας.
«Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους. Τέλος, τονίζεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και είμαστε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή/και διευκρίνιση.»