Αμετακίνητοι είναι οι αγρότες στις διεκδικήσεις τους, σκληραίνοντας ταυτόχρονα την στάση τους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απευθύνει κάλεσμα για διάλογο με προϋπόθεση να ανοίξουν οι δρόμοι.
Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και ενισχύοντας τα μπλόκα στους κεντρικούς οδικούς άξονες όλης της περιφέρειας, οι αγρότες δίνουν 48ωρη διορία στην κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό έως την Πέμπτη (8/2). Την παραπάνω απόφαση έλαβαν μετά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (6/2) στη Νίκαια της Λάρισας.
Ο κύβος ερρίφθη από την πλευρά των αγροτών και για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Τα σημερινά μπλόκα
Περίπου στις 17:00 ξεκίνησε η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι έκλεισαν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο.
Συγκεκριμένα, στον κόμβο Παλαιάς και Νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας στην Παλαιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Αχαΐα, με αγρότες να συγκεντρώνονται στην Εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο στην Κάτω Αχαΐα, ενώ ακολούθησε και κλείσιμο της οδού.
Από χθες το βράδυ οι αγρότες άρχισαν συμβολικούς αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών και τελωνείων, ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ πρόσκληση στους αγρότες να έρθουν ακόμη και σήμερα στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους, έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.
Αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη διέσχισαν πεζή την Εθνική Οδό και απέκλεισαν το ρεύμα με κατεύθυνση προς την πόλη. «Θέλουμε απαντήσεις, λύση στο διάλογό μας… η δουλειά μας είναι να παράγουμε και δεν μας το επιτρέπουν», είπε ο Κων/νος Σέφης-Μέλος Μπλόκου Μαλγάρων.
Τα αιτήματα
Οι αγρότες ζητούν:
- Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
- 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
- Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
- Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
- Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
- Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.
Στον απόηχο των αποφάσεων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή.
«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές.
Όσον αφορά στα αγροτικά αιτήματα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν αποφάσεις, όπως:
- Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
- Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
- Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
- Μείωση ΦΠΑ για ζωοτροφές / λιπάσματα / αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
- Συνεχείς έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.
Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.