Πέρασε το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου το ψήφισμα των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς που κατατάσσει την Ελλάδα στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τις ατομικές ελευθερίες.
Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι. Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος ήταν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Επίσης 26 ευρωβουλευτές απείχαν.
Η υπερψήφιση του ψηφίσματος σηματοδοτεί τις ανησυχίες των ευρωβουλευτών για σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα.
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους είναι υπόλογη η χώρα μας
Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν:
- Δημοσιογράφοι: Τις σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου με λογισμικό υποκλοπής και καταχρηστικές μηνύσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.
- Predator: Καταδικάζει επίσης μέσω του ψηφίσματος την εργαλειοποίηση των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών. Απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.
- Αστυνομική βία: Την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ελλιπή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τη φερόμενη διαφθορά, τη -μεγάλη- διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.
- Μεταναστευτικό: Την μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα οι εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση κατά των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Τέμπη: Υποψιάζονται έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την εισαγγελία της ΕΕ.
Θα αξιολογηθεί η χρήση κονδυλίων της ΕΕ
Ενόψει όλων αυτών, η Επιτροπή θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αξιολόγηση της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ.
Αυτό θα γίνει βάσει του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όπως και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου.
Βόζεμπεργκ: Επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης
Ως «επιτομή του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης» χαρακτήρισε «το ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, που για πολλοστή φόρα υποκινήθηκε σκόπιμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες» η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στην Ολομέλεια του ΕΚ, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο. Το σχετικό ψήφισμα προωθείται για έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Βόζεμπεργκ, κατά την παρέμβασή της, «επέκρινε την τακτική αυτή, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω ψήφισμα στερείται αξιοπιστίας, καθώς παραγνωρίζει εσκεμμένα τις σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παραλείπει συνειδητά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται στα επίσημα συμπεράσματα της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου το 2023».
Επιπλέον, η κ. Βόζεμπεργκ «ανέδειξε το γεγονός ότι το ψήφισμα αναφέρεται σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ενώπιον της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης, αμφισβητώντας το θεσμικό της ρόλο, και καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «τέτοια ψηφίσματα τα οποία υιοθετούν σκόπιμα fake news, που διαδίδουν κύκλοι της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, δυστυχώς κλονίζουν την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η ανακοίνωση της κ. Βόζενμπεργκ
«Κύριοι συνάδελφοι,
Την Τετάρτη, στην Ολομέλεια, οι ίδιες γνωστές πολιτικές ομάδες για μια ακόμα φορά επιτίθενται στη χώρα μου την Ελλάδα, προωθώντας ένα ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου επιεικώς απαράδεκτο.
Διότι, συνειδητά παραγνωρίζονται οι σοβαρές θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια και παραλείπονται σκοπίμως τα επίσημα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής του 2023 για το Κράτος Δικαίου, στην οποία υπογραμμίζεται η πρόοδος της χώρας μου στις συστάσεις της.
Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι το ψήφισμα υιοθετεί σκόπιμα fake news και αυθαίρετους ισχυρισμούς που διαδίδει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, επιχειρείται παρέμβαση αθέμιτα στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη για εκκρεμείς υποθέσεις.
Το θέμα συνάδελφοι είναι πολύ σοβαρό!
Το εν λόγω ψήφισμα εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των ευρωεκλογών σε μια προσπάθεια να πληγεί η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κείμενα όπως το εν λόγω, αποτελούν επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης και δυστυχώς κλονίζουν την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».