Σε κρίση βρίσκεται η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας μετά την είδηση ότι ο Βασιλιάς Κάρολος πάσχει από καρκίνο.

Μπορεί λόγω των θεραπειών που ακολουθεί να έχει αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του, ωστόσο διατηρεί τον συνταγματικό του ρόλο και θα συνεχίσει να ασχολείται με τις υποθέσεις του κράτου .

Όπως προβλέπει το βασιλικό πρωτόκολλο, η Βασίλισσα Καμίλα θα διατηρήσει την ατζέντα της και σε κάποιες περιπτώσεις θα αντικαταστήσει τον σύζυγό της σε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ που αντιμετωπίζει και αυτός ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα με την ασθένεια της Κέιτ, επιστρέφει στα καθήκοντά του, τα οποία πλέον αναμένεται να είναι περισσότερα.

Αυτό το καθεστώς ίσως να διατηρηθεί για κάποιο καιρό, στην περίπτωση όμως που ο Κάρολος κληθεί να λείψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο και αν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, θα εφαρμοστεί ο νόμος περί Αντιβασιλείας του 1937.

Οι «Σύμβουλοι του Κράτους»

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει να οριστεί ένα συμβούλιο από μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα εκτελούν όλες τις πράξεις που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της μοναρχίας. Τους ρόλους των «Συμβούλων του Κράτους», όπως λέγονται, θα αναλάβουν η Βασίλισσα Καμίλα, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, η Πριγκίπισσα Άννα και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος.

Οι πρίγκιπες Χάρι και Άντριου δεν είναι πλέον εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, οπότε αποκλείονται.

Στην περίπτωση της μόνιμης ανικανότητας του μονάρχη να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε θα οριστεί Αντιβασιλέας, που θα είναι ο διάδοχος Ουίλιαμ.

Τα καθήκοντά του Ουίλιαμ θα περιλαμβάνουν σχεδόν ό,τι μπορεί να κάνει ένας μονάρχης που έχει αναλάβει τον συνταγματικό του ρόλο κανονικά.

Η πρώτη εμφάνιση του Κάρολου

Ο βασιλιάς Κάρολος έκανε σήμερα την πρώτη του εμφάνιση μετά την ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ σχετικά με την υγεία. Αυτή η πρώτη έξοδος από την κατοικία έγινε για να μεταβούν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, από όπου στη συνέχεια θα πετάξουν με ελικόπτερο στην κατοικία στο Σάντρινγκχαμ, στην ανατολική Αγγλία.