Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Στεφάν Σεζουρνέ προειδοποίησε σήμερα τη Βηρυτό ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει πόλεμο κατά του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.
Από το περιβάλλον του Σεζουρνέ αναφέρουν ότι ο υπουργός πήγε στον Λίβανο «κομίζοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γάλλος υπουργός συνάντησε την Τρίτη τους κυριότερους πολιτικούς ηγέτες και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν στη Βηρυτό, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
«Μας προειδοποίησαν ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να ξεκινήσουν πόλεμο για να φέρουν πίσω στα σπίτια τους» τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που απομακρύνθηκαν από περιοχές κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, δήλωσε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.
«Του είπαμε ότι δεν θέλουμε πόλεμο», πρόσθεσε ο υπουργός μετά στο τέλος της συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του. «Θέλουμε μια συμφωνία για τα σύνορα μέσω του ΟΗΕ, των Γάλλων και των Αμερικανών», πρόσθεσε.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου βομβαρδίζει καθημερινά θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, σε ένδειξη υποστήριξης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο.
Σαφή σημάδια
Σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών, 226 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον στρατό.
Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς είπε στον Γάλλο ομόλογό του ότι «ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης» στον νότιο Λίβανο. «Το Ισραήλ θα δράσει στρατιωτικά για να φέρει πίσω τους πολίτες που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους» στο βόρειο τμήμα της χώρας, αν δεν είναι δυνατή άλλη λύση, πρόσθεσε.
Στη Βηρυτό, ο Στεφάν Σεζουρνέ «επιβεβαίωσε την προσήλωση της Γαλλίας στη σταθερότητα του Λιβάνου», προσθέτοντας ότι το Παρίσι είναι «δεσμευμένο να αποτρέψει οποιαδήποτε ανάφλεξη στην περιοχή». Επίσης «προέτρεψε κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά να δώσει σαφή σημάδια για τη δέσμευσή της υπέρ της ασφάλειας και της ειρήνης στον νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ», σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού.
Αρκετές δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη λύση για να σταματήσει η διασυνοριακή βία, κυρίως μέσα από την επίλυση της συνοριακής διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.
Ο Μπου Χαμπίμπ διαβεβαίωσε ότι ο Λίβανος θέλει την «πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ». Ο Σεζουρνέ τόνισε ότι το εν λόγω ψήφισμα «παραμένει το πλαίσιο αναφοράς για τη διατήρηση της ειρήνης», σύμφωνα με το περιβάλλον του.
Το ψήφισμα αυτό, που έθεσε τέλος στον τελευταίο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006, ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ θα αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Χεζμπολάχ, που έχει εδραιώσει την παρουσία της στον νότιο Λίβανο, θα πρέπει επομένως να αναδιπλωθεί σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρων βόρεια των συνόρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ