Σημείο αναφοράς για τους συντηρητικούς ηγέτες σε όλη τη Λατινική Αμερική, ο 42χρονος Ναγίμπ Μπουκέλε επανεξελέγη για δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα του Ελ Σαλβαδόρ καταφέρνοντας σαρωτική νίκη με ποσοστό πάνω από το 85%.

Ήταν μια κάλπη χωρίς εκπλήξεις, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την απόλυτη στήριξη των συμπολιτών του στο μοντέλο της άγριας καταστολής που εφάρμοσε στη διάρκεια της πρώτης του θητείας κατά των συμμοριών.

Μια δρακόντεια πολιτική η οποία σηματοδότησε τη δραματική μείωση στα ποσοστά ανθρωποκτονιών στη χώρα που ήταν κάποτε από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το Ελ Σαλβαδόρ για χρόνια μαστίζονταν από συμμορίες που ήλεγχαν μεγάλο μέρος της χώρας, αποσπούσαν χρήματα και σκόρπιζαν τον τρόμο στους δρόμους από το ξεκαθάρισμα λογαριασμών το οποίο συχνά κατέληγε σε άγριες δολοφονίες με αποκεφαλισμό των αντιπάλων.

Το 2022 ο Μπουκέλε κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα. Συνταγματικά δεν μπορεί να υπερβεί τις 30 ημέρες, εάν απαιτείται μπορεί να παραταθεί μόνο για άλλες 30. Όμως με αυτό τον τρόπο επέτρεψε την παρουσία του στρατού στους δρόμους και προχώρησε σε χιλιάδες συλλήψεις ανθρώπων τους οποίους έβαλε σε ένα τεράστιο σωφρονιστικό ίδρυμα, πλήρως αποκομμένο από τον έξω κόσμο.

Μέχρι και κούκλα έχει γίνει από τους θαυμαστές του ο Ναγίμπ Μπουκέλε (REUTERS/Jose Luis Gonzalez)

Οι ψηφοφόροι του τον λάτρεψαν για αυτό και άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής αναφέρουν ότι αντλούν έμπνευση από την πολιτική του στη σκιά της αυξανόμενης ανησυχίας για την τάξη και ασφάλεια στις χώρες τους. Όμως ο πιο «cool δικτάτορας» όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, έχει μετατρέψει το Ελ Σαλβαδόρ σε μια ανελεύθερη δημοκρατία προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή για  την καταστολή κάθε δημοκρατικής αρχής.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι η κυβέρνησή του έχει συλλάβει εκατοντάδες αθώους ανθρώπους χωρίς ένταλμα σύλληψης και έχει υποβάλλει κρατούμενους σε απάνθρωπες συνθήκες στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων.

Στις κατηγορίες  για αυταρχισμό ο ίδιος απαντά πως «υποβληθήκαμε σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και βγαίνουμε από τον καρκίνο των συμμοριών θεραπευμένοι». Πλέον υπόσχεται μια περίοδο ευημερίας καθώς όπως αναφέρει με την αντιμετώπιση της ασφάλειας η οικονομία θα μπορέσει να πάρει τα πάνω της καθώς «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη δημιουργία μιας επιχείρησης, για τις σπουδές, για την εργασία, τον τουρισμό».

Ο Μπουκέλε είναι το πέμπτο παιδί μιας οικογένειας παλαιστινιακής καταγωγής και ο πατέρας του υπήρξε επιχειρηματίας με επιρροή στη χώρα. Το 2015 εξελέγη δήμαρχος του Σαν Σαλβαδόρ. Βάσει του Συντάγματος η σημερινή επανεκλογή του θα ήταν κανονικά αδύνατη.

Μέχρι πρότινος το Σύνταγμα απαγόρευε σε προέδρους να διεκδικήσουν δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Ωστόσο πρόσφατα μεθόδευσε μέσω των πιστών σε αυτόν δικαστικών λειτουργών, να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκλογή του.