«Ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι κανόνες για την αξιοποίηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας των χρηματοδοτικών εργαλείων. Σε αυτούς, όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα πρέπει να προστεθεί και ο οικονομικός και κοινωνικός πολλαπλασιαστής.
-Για τη νέα περιφερειακή σύνθεση έχετε δηλώσει πως «δεν ισχύει η μονιμότητα για κανέναν»…
Προφανώς και δεν υπάρχει «μονιμότητα». Είναι μια νομοτέλεια που ισχύει για όλους μας. Εγώ πρώτος, γνωρίζω πως η παρουσία μου στη θέση του Περιφερειάρχη δεν θα είναι… αιώνια. Κανείς μας δεν είναι «μόνιμος», λοιπόν. Μόνιμη είναι μόνο η Δυτική Ελλάδα και αυτό που έχει σημασία είναι να την υπηρετούμε με αποτελεσματικότητα και ευσυνειδησία, να προσπαθούμε ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο από το παρελθόν. Από εκεί και πέρα, οι δομικές αλλαγές που πράγματι έγιναν στο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το ξεκίνημα αυτής της νέας θητείας, αξιοποιούν την εμπειρία της πρώτης θητείας, στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή έργου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που ανοίγονται για τη Δυτική Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια. Έχω πει ότι θέλω η Περιφέρεια να λειτουργεί ως μία «καλολαδωμένη μηχανή». Γι αυτό κι έχω ζητήσει από καθένα ξεχωριστά προσήλωση στο έργο, τις αρμοδιότητες του και φυσικά, τη συνεργασία όλων μας. Στο τέλος, όλοι κρινόμαστε από το έργο και την αποτελεσματικότητά μας.
-Οι πρώτες στοχεύσεις της Περιφερειακής Αρχής;
Συνεχίζουμε τη δουλειά με τον προγραμματισμό που είχαμε θέσει από την προηγούμενη θητεία. Θέλουμε κάθε μέρα και μία «νίκη» της Δυτικής Ελλάδας. Να τρέξουμε ακόμα περισσότερο και κλείνοντας όλες τις εκκρεμότητες του χθες, να ξεδιπλώσουμε το σχέδιο για τη «νέα Δυτική Ελλάδα». Σε αυτή τη θητεία θα υλοποιηθούν έργα για τα οποία εργαστήκαμε πολύ την προηγούμενη περίοδο και παράλληλα, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, έχουμε ήδη ξεκινήσει να δείχνουμε ότι η πρώτη επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και αποκλιμάκωση της ανεργίας, η ενίσχυση του κοινωνικού ιστού με δράσεις για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και η επιθετική εξωστρέφεια. Όπως είχα πει και στην πρόσφατη ορκωμοσία μου, ως Ολυμπιακή Γη που είμαστε, σύνθημά μας είναι το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά!
-Παραμένει προτεραιότητα της Περιφέρειας η κοινωνική πολιτική;
Εννοείται. Από την πρώτη στιγμή είπαμε «κανείς μόνος του». Και το αποδείξαμε. Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και το αξιοποιούμε, νομίζω, με εξαιρετικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι συνοδευτικές δράσεις του ΤΕΒΑ στη Δυτική Ελλάδα έχουν ήδη αποτελέσει «μπούσουλα» και «καλή πρακτική» για την ίδια την Ε.Ε. Αλλά και από το νέο Πρόγραμμα, φροντίζουμε να διατηρούνται όλες οι κοινωνικές δομές που λειτουργούν στην περιοχή και να ενισχύονται. Επίσης, οι προσπάθειές μας δεν αρχίζουν και τελειώνουν μόνο στην παροχή κάποιας υλικής ή άλλης συνδρομής. Αποσκοπούν στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε πολίτη να αποκτήσει σε μόνιμη βάση αυτό που έχει ανάγκη. Υπολογίζουμε ότι από τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, ωφελούνται πάνω από 60.000 πολίτες στη Δυτική Ελλάδα.
-Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία;
Έχουμε «3+1» κανόνες ως προς την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μας: Ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια. Αυτοί είναι οι τρεις πρώτοι. Και ένας ακόμα: «Οικονομικός και κοινωνικός πολλαπλασιαστής». Και αυτό σημαίνει πως κάθε έργο ή δράση που κάνουμε, πρέπει να δημιουργεί πολλαπλάσιο θετικό, οικονομικό ή κοινωνικό, αποτέλεσμα. Μόνο έτσι αισθανόμαστε ότι υπηρετούμε πραγματικά την κοινωνία και την πρόοδο.
-Πετύχατε καλές επιδόσεις ως προς την απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης…
Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πιο μεγάλος και σημαντικός για την οικονομία της Δυτικής Ελλάδας. Από την αρχή ξέραμε τις ανάγκες και τις ελλείψεις. Και έπρεπε να τρέξουμε πολύ για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πράγματι, πετύχαμε πολλά. Από το 2019 μέχρι και σήμερα η Περιφέρεια έχει στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη με περισσότερα από 310 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 175 εκ. ευρώ προέρχονται από την επιτυχημένη εφαρμογή των μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020. Αισθανόμαστε ότι κάναμε το χρέος μας, αλλά και πάλι, θα σας πω ότι πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο γιατί, ως περιοχή, έχουμε τεράστιες δυνατότητες και έναν, πραγματικά, τεράστιο αγροδιατροφικό πλούτο.
-Ποια είναι η στάση της Περιφέρειας αναφορικά με τα αιτήματα των αγροτών της περιοχής;
Θεωρούμε πως είναι δίκαια τα αιτήματά τους, αν και η επίλυσή τους δεν βρίσκεται στον πυρήνα αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Πρόσφατα, επισκεφθήκαμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του θέσαμε ζητήματα και είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως αυτοδιοικητικός φορέας που εκπροσωπεί μία γεωγραφική ενότητα 700.000 πολιτών, εκ των οποίων το 1/3 περίπου ασχολείται με τον αγροτικό τομέα, με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Ωστόσο, η Περιφέρεια πέρα από το να ενισχύει και να δυναμώνει τη φωνή των αγροτών, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή τους και να διευκολύνει το έργο τους μέσω προγραμμάτων. Για παράδειγμα το πρόγραμμα νέων αγροτών ή το πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης, που προ ημερών είχαμε και τα αποτελέσματα, βάσει των οποίων είναι επιλέξιμες 211 επιχειρήσεις στις οποίες θα διατεθεί χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ. Στεκόμαστε στο πλευρό του αγρότη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση της θέσης και της παραγωγής του.