Το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή πάνω στην περιοδεία της παράστασης «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις ευρωπαϊκές σκηνές θα προβληθεί ως work in progress στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (7-17 Μαρτίου) που έτσι υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό (σκηνοθέτη, χορογράφο, εικαστικό και περφόρμερ) φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές του. Θυμίζουμε ότι η παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» που έκανε ελληνική πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2021 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έχει ταξιδέψει σε τρεις ηπείρους, 20 χώρες, 31 πόλεις. Μέχρι σήμερ το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 80.000 θεατές.

Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί επίσης η βίντεο –  εγκατάσταση του Δ. Παπαϊωάννου με τίτλο «Inside» και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο «Backside», στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών. Επιπλέον, το Φεστιβάλ εξερευνά το κινηματογραφικό έργο του δημιουργού, προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, «Nowhere» και «Primal Matter», όπου χορογραφεί εκ νέου το θεατρικό του έργο μέσα από τις ιδιότητες του κινηματογραφιστή και του μοντέρ.

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου υπογράφει φέτος το σχέδιο στην αφίσα του 26ου  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το ασπρόμαυρο σχέδιο ζωγραφισμένο με μελάνι, αναπαριστά τη δύναμη ενός φιλιού και την ομορφιά του έρωτα. Δύο φιγούρες που εξαφανίζουν τις διαχωριστικές γραμμές και τους περιορισμούς, σμιλεύονται σε ένα ενιαίο σώμα, που υμνεί την ανίκητη δύναμη του «μαζί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη τόσο για τις προβολές των ταινιών όσο και την εγκατάσταση «Inside».