«Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός Θεού» τιτλοφορείται η δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix με έξι επεισόδια, τα οποία περιστρέφονται γύρω από την νικηφόρα προέλαση του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς την Ανατολή, από τις Αιγές της Μακεδονίας ως την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας. Αν και το πρώτο επεισόδιο συζητήθηκε πολύ κυρίως για τον σεξουαλικό προσανατολισμό του Μακεδόνα στρατηλάτη που προκάλεσε σοβαρές λογομαχίες στη σφαίρα των social media, έχει ενδιαφέρον από ιστορικής πλευράς η συμβολή στο ντοκιμαντέρ της, αρχαιολόγου Καλλιόπης Λημναίου-Παπακώστα, η οποία είναι επικεφαλής της ελληνικής ανασκαφής στην Αλεξάνδρεια.
Η κ. Παπακώστα, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.), έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αναζήτηση της αρχαίας πόλης και του ίδιου του Αλέξανδρου για περίπου 30 χρόνια. Κατά πως έχει υποστηρίξει η ίδια επανειλλημένα σε συνεντεύξεις της, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αλεξάνδρεια, η οποία ιδρύθηκε το 331π.Χ. σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές.
«Κάνοντας ανασκαφές σε αυτή την σπουδαία πόλη, νιώθω πιο κοντά στον ήρωά μου. Γιατί, στην Αλεξάνδρεια, ο Αλέξανδρος είναι ζωντανός. Είναι παντού», σχολιάζει η ίδια στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ. «Ξεκινήσαμε πριν από πολύ καιρό εδώ την ανασκαφή σε μια μικρή τάφρο και τώρα έχουμε φέρει στο φως χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Όλα με το χέρι. Αλλά το πιο όμορφο και ενδιαφέρον που έχουμε ξεθάψει είναι ένα μοναδικό μαρμάρινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν σαν ένα θαύμα.», προσθέτει ενώ ο θεατής παρακολουθεί τη συγκινητική στιγμή της αποκάλυψης του αγάλματος.
Η κ. Παπακώστα πραγματοποιεί αρχαιολογική ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη από την κ. Παπακώστα, «Αρχαιολογική έρευνα και μελέτη στους Κήπους Σαλλαλάτ της Αλεξάνδρειας» (Θέματα Αρχαιολογίας, 2019), το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού (Ε.Ι.Ε.Α.Π.) ξεκίνησε το 2007 ανασκαφική έρευνα και μελέτη της αρχαίας τοπογραφίας της Αλεξάνδρειας στους Κήπους Σαλλαλάτ, ανασκαφή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Οι Κήποι Σαλλαλάτ, που αποτελούν το εθνικό πάρκο της Αλεξάνδρειας, δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Μοχάμεντ Άλι. Η ελληνική ανασκαφή έχει φέρει στο φως αξιόλογα ευρήματα και στοιχεία, που εμπλουτίζουν τα επιστημονικά δεδομένα για την ιστορία και τοπογραφία της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Αλεξάνδρειας. «Μεταξύ των ευρημάτων είναι ένα μοναδικής τέχνης, μαρμάρινο άγαλμα, που χρονολογείται στην πρώιμη Ελληνιστική περίοδο, με χαρακτηριστικά της εικονογραφίας του Μ. Αλεξάνδρου, η θεμελίωση μνημειώδους ελληνιστικού δημόσιου κτηρίου και μεγάλο τμήμα ρωμαϊκής οδικής αρτηρίας· επίσης, πολλά αρχιτεκτονικά μέλη, τμήμα ρωμαϊκού ψηφιδωτού, άφθονη κεραμική και πολλά νομίσματα.» Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έργο της σχολής του Λυσίππου, όπως εκτιμάται, χρονολογείται στην πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (τελευταίο τέταρτο 4ου αι. π.Χ.).
Για το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός Θεού», που είναι διαθέσιμο στην ελληνική συνδρομητική πλατφόρμα από τις 31 Ιανουαρίου 2024, η ελληνίδα αρχαιολόγος συνεργάζεται για δεύτερη φορά με την παραγωγό Λούσι φαν Μπέικ, μετά από το επικεντρωμένο στην ελληνική ανασκαφή της Αλεξάνδρειας ντοκιμαντέρ, «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με την υπογραφή του National Geographic. Η αφήγηση της ιστορίας του Μεγαλέξανδρου ξεκινά με τη δολοφονία του πατέρα του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές, συνεχίζεται με την ανάληψη της εξουσίας από τον Αλέξανδρο, την εκστρατεία του προς την Ανατολή, τη μάχη εναντίον των Περσών στα Γαυγάμηλα μέχρι τον θάνατο του Δαρείου το 330π.Χ. Η παραγωγή είναι βρετανική με τον Βρετανό Μπακ Μπρεθγουέιτ στο ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δείτε το τρέιλερ της σειράς εδώ: