Γκαμπριέλ Αττάλ: Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής, πρώτο crash test

Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων την περασμένη Τρίτη.

Ούτε μήνα δεν είναι στη θέση του ως πρωθυπουργός της Γαλλίας o Γκαμπριέλ Ατάλ και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη πρόταση μομφής στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η προκάτοχός του Ελιζαμπέτ Μπορν είχε βρεθεί αντιμέτωπη με 31 προτάσεις μομφής κατά την διάρκεια της θητείας της.

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από το σύνολο των αριστερών παρατάξεων που τον κατηγορούν ότι δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων την περασμένη Τρίτη. Κατηγορείται επίσης για «πόλεμο κατά των φτωχών» με τις ανακοινώσεις του σχετικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την μεταβολή των ρυθμίσεων σχετικά με την κοινωνική κατοικία.

Η πρόταση μομφής δεν έχει πιθανότητα να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 289 ψήφους για να ανατρέψει την κυβέρνηση, αφού η δεξιά και η ακροδεξιά δεν έχουν την πρόθεση να την υποστηρίξουν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τόνο των συζητήσεων κατά την συνεδρίαση και την απάντηση του 34χρονου πρωθυπουργού, μόλις πριν αναχωρήσει για την Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Επί τάπητος το αγροτικό

Η οργή των αγροτών, που κυριάρχησε στην γαλλική επικαιρότητα με τα μπλόκα των τρακτέρ σε ολόκληρη την Γαλλία επί πολλές ημέρες μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, θα είναι ένα ακόμη θέμα της σημερινής συζήτησης επί της πρότασης μομφής.

Στην ακροδεξιά η Μαρίν Λεπέν άφησε να εννοηθεί ότι ο Εθνικός Συναγερμός δεν θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές της παράταξης της δεξιάς Les Républicains (LR).

«Είμαστε στην αντιπολίτευση, δεν είχαμε καμία πρόθεση να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά να ψηφίσουμε την πρόταση μομφής πριν ακόμη ξεκινήσει η κυβέρνηση ούτε αυτό μας φαίνεται σοβαρό», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των LR Ολιβιέ Μαρλέξ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.