Στο βαθμό που η παγκόσμια μουσική βιομηχανία κινείται στον αστερισμό της Taylor Swift, μόνο εντύπωση δεν πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι κατά την τελετή απονομής των 66ων βραβείων Grammy 2024, την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ήταν η μεγάλη νικήτρια.

Η εφετινή τελετή δεν έκρυβε κάποια μεγάλη έκπληξη και πως θα μπορούσε άλλωστε στο βαθμό που η μουσική είναι πλέον μπετοναρισμένη και αυτό που απασχολεί τους περισσότερους δημιουργούς είναι πώς και σε ποια τιμή θα πουλήσουν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών τους. Αυτό που παλιά λέγαμε ροκ, δεν υπάρχει,  rap και R&B, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην κορυφή των τσαρτς και των πωλήσεων, το παιχνίδι παίζεται στις μουσικές πλατφόρμες και στα streamς και όλοι (;) είμαστε ευτυχισμένοι (;).

Ενώ καλλιτέχνες όπως οι Frank Sinatra, Stevie Wonder και Paul Simon, έχουν κερδίσει το βραβείο του άλμπουμ της χρονιάς τρεις φορές (έκαστος) η Αμερικανίδα τραγουδίστρια / τραγουδοποιός, στα 34 της χρόνια μετρά πλέον τέσσερις κατακτήσεις. (αντίστοιχο βραβείο έχει λάβει για τα άλμπουμ «Fearless», «1989» και «Folklore».

Καθόλου άσχημα και έχει όλο το μέλλον μπροστά της για να… εκατοστίσει (τα βραβεία) αν και πρέπει κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε κατά πόσον τα Grammy επιβραβεύουν όντως τους καλύτερους ή επιβραβεύουν την περιρρέουσα  (μουσική) ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα η δισκογραφία, η σύνθεση τραγουδιών , η καλλιτεχνία και η επιχειρηματικότητά της Taylor Swift, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μουσική βιομηχανία και τη λαϊκή κουλτούρα και η ζωή της αποτελεί αντικείμενο ευρείας κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης.

Αιτία και αφορμή για το βραβείο καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς (όπως και ποπ άλμπουμ) ήταν το άλμπουμ της «Midnights». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Midnights» ήταν το 11ο συνεχόμενο νούμερο ένα άλμπουμ της Swift στο Billboard 200 και το πέμπτο της που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.  Τα τραγούδια του, με επικεφαλής το single «Anti-Hero» την έκαναν την πρώτη καλλιτέχνη που μονοπώλησε το top 10 του Billboard Hot 100.

Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη την έκανε η Taylor Swift, η οποία κατά την διάρκεια της ομιλίας της, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει το επόμενο άλμπουμ της, «The Tortured Poets Department», στις 19 Απριλίου.

Στα θετικά της εφετινής απονομής ήταν το Grammy καλύτερου νέου καλλιτέχνη (όπως και αυτό του καλύτερο R&B άλμπουμ) στη Victoria Monét η οποία με το ντεμπούτο της R&B άλμπουμ «Jaguar II» προκάλεσε αίσθηση. Οι ροκ Paramore κέρδισαν δύο βραβεία Grammy με το άλμπουμ τους, «This Is Why» (Καλύτερο Rock Άλμπουμ) και το ομώνυμο κομμάτι που κέρδισε το Grammy για την Best Alternative Music Performance.

Εν κατακλείδι, τα εφετινά Grammy δεν είχαν το απαραίτητο αλατοπίπερο για να τα κάνει περισσότερο θελκτικά ή ιντριγκαδόρικα ή να ανοίγουν νέους (μουσικούς) δρόμους. Επί προσωπικού, χάρηκα για την Joni Mitchell όπου με το live άλμπουμ της, κέρδισε το Grammy του καλύτερου folk άλμπουμ. Αλλά είναι καιροί για folk music;