Θετικό ήταν, μαθαίνω από τις Βρυξέλλες, το κλίμα προς την χώρα μας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ μετά την προσφορά της Αθήνας για στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα. Πρόκειται για διοίκηση της επιχείρησης από το στρατηγείο της Λάρισας και όχι εν πλω. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία, η Ιταλία και βεβαίως η Κύπρος. Ήταν μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, που άφησε καλές εντυπώσεις στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είπε μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται με την ελληνική λέξη «Ασπίδες» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και η δράση της θα είναι ανάλογη με την απειλή. Δηλαδή οι δυνάμεις θα επέμβουν μόλις αντιληφθούν απειλή. Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.
Υπήρξε αντίδραση από το ΚΚΕ και την Νέα Αριστερά που έκαναν λόγο για ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη.
Επί του πεδίου τώρα, πέραν του στρατηγείου στη Λάρισα που πρόσφερε η χώρα μας στην ευρωπαϊκή δύναμη, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αποπλεύσει, ώστε να βρίσκεται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στις 19 Φεβρουαρίου, η φρεγάτα «Υδρα». Έχει εφοδιαστεί με αντί- drones συστήματα και βεβαίως με άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) με τον υπερσύγχρονο οπλισμό τους.
***
ΕΚΠΑ: Δύσκολες αποφάσεις σε δύσκολα θέματα
Για άλλη μια φορά το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε το δρόμο για τη λύση του προβλήματος της εξεταστικής των φοιτητών. Μετά από μια συνεδρίαση πέντε και πλέον ωρών η Σύγκλητος του μεγαλύτερου και αρχαιότερου Πανεπιστημίου στη χώρα έλαβε τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις, μέσα σε ένα δύσκολο κλίμα με καταλήψεις, με εισαγγελείς, με πορείες φοιτητών Δεν νομίζω να ξανάγινε κάτι τέτοιο, με ομόφωνες αποφάσεις σε δύσκολα θέματα.
Έτσι αποφασίστηκε η διαδικτυακή εξέταση των μαθημάτων για όσες Σχολές είναι σε κατάληψη. Αποτέλεσμα; Αποφεύγεται ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική για τους 80.000 φοιτητές του. Το ίδιο αναμένεται να αποφασίσουν και τα περισσότερα άλλα Πανεπιστήμια. Η λύση αυτή, η οποία ήταν και πρόταση του Υπουργού Πιερρακάκη, φαίνεται ότι οδηγεί σε εκτόνωση το φορτισμένο κλίμα μέσα στα Πανεπιστήμια. Να μη ξεχνάμε ότι οι πανεπιστημιακοί είναι πολύ προβληματισμένοι με το επικείμενο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ζητώντας ουσιαστική στήριξη στα δημόσια ιδρύματα, ενώ αρκετά Τμήματα βρίσκονται ακόμα σε κατάληψη από τους φοιτητές τους.
Το ΕΚΠΑ με ομόφωνη απόφαση του «ανοίγει τον διάλογο» πρωτοστατώντας στην στρατηγική για την επόμενη ημέρα στα Πανεπιστήμια. Το κλίμα σε καθηγητές και φοιτητές δυναμίτισε και η υπερβολική και ίσως αχρείαστη αυτή την περίοδο εισαγγελική παρέμβαση.
Τέλος οι πανεπιστημιακοί καταγγέλλουν στοχοποίηση από συγκεκριμένα ΜΜΕ που απαξιώνουν τα δημόσια Πανεπιστήμια σε κάθε ευκαιρία, παρότι οι Πρυτάνεις επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης οδηγώντας με τόλμη και σταθερότητα τα ιδρύματα σε μία ομολογουμένως ταραχώδη περίοδο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
***
Μητσοτάκης VS Άδωνις (αλλά στο… τένις)
Η πρόσκληση για έναν αγώνα τένις με τον Πρωθυπουργό (που αναρρώνει από τη μέση του και από την γρίπη), όπως οι πράκτορές μου με πληροφορούν έγινε σε μια από τις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου που αφορούσε τα απογευματινά χειρουργεία.
Προτού σας πω τι αποφασίστηκε (για τα χειρουργεία), σας αναφέρω ότι ο αγώνας τένις ανάμεσα στους δύο μονομάχους θα γίνει όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες με τον Άδωνι να ελπίζει (και να εύχεται) να μην υπάρξει διπλό με την παρουσία της Μαρίας Σάκκαρη.
Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τον αστικό αυτό μύθο που τον θέλει να παίζει τένις με πολιτικούς από διάφορα κόμματα (έχει παίξει και με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο λέει ότι τον νίκησε) και δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για το προσεχές παιγνίδι του με τον Πρωθυπουργό.
Πάμε τώρα στα απογευματινά χειρουργεία. Στη σύσκεψη μετείχε σχεδόν όλη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήτοι Άδωνις, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Μάριος Θεμιστοκλέους, Μπρατάκος και Σκέρτσος (απουσίαζε ο έτερος υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος) .
Αφού ειπώθηκε ότι με τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορήσουν τα χειρουργεία των νοσοκομείων και θα μειώσουν (κατά τον Άδωνη κατά 40% την αναμονή για χειρουργείο) και ότι θα είναι ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά δεν δόθηκε η κατάλληλη έμφαση στο… οικονομικό.
Δηλαδή ότι ένας ασθενής όταν θελήσει να βγει από τη σειρά αναμονής και χειρουργηθεί πιο γρήγορα σε απογευματινό χειρουργείο θα πληρώσει κάτι παραπάνω. Πόσο; Δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά αυτομάτως μου έρχεται στο μυαλό το πεντάευρω που κάποτε είχε θεσπισθεί για τα εξωτερικά ιατρεία και είχε τότε ξεσηκωθεί τόσος μεγάλο θόρυβος. Εκτός εάν, στο τέλος, αποφασίσουν τα απογευματινά χειρουργεία των νοσοκομείων να είναι φθηνότερα από τα ιδιωτικά.
***
Αγωνία για την έλλειψη γ- σφαιρίνης
Εκείνο που νομίζω ότι προέχει για τον υπουργό Υγείας (και όλη τη ηγεσία του υπουργείου Υγείας), δεν είναι πως, πότε και με ποιους να παίξουν τένις αλλά να κάνουν ότι μπορούν και σύντομα μάλιστα ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην γ-σφαιρίνη. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή, μου λένε, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη από γ-σφαιρίνη στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, αφήνοντας πολλούς ασθενείς σε αγωνία. Τι είναι η γ- σφαιρίνη; Η θεραπευτική χρήση της αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των υποτροπιαζουσών λοιμώξεων σε ασθενείς με πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια.
***
Τα δεινά που επέφερε η χούντα των συνταγματαρχών
Υπάρχουν ορισμένοι ακροδεξιοί, νοσταλγοί του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου και του Ιωαννίδη, που πιστεύουν, ότι η επτάχρονη τυραννία των Ελλήνων με την ξενοκίνητη δικτατορία των συνταγματαρχών, έκανε κάποια καλά στην Ελλάδα. Κυρίως τώρα με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, λένε ότι επί επταετίας δεν υπήρχαν καταλήψεις, ξεχνώντας βεβαίως ότι όποιος δεν παρακολουθούσε μαθήματα, τον συνελάμβαναν ως… αντιστασιακό και τον οδηγούσαν είτε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ είτε στην ασφάλεια στην οδό Μπουμπουλίνας για βασανιστήρια. Ή νόμιζαν ότι η οικονομία ήταν… εύρωστη, ο πληθωρισμός χαμηλός, δεν υπήρχε ακρίβεια κτλ., που ορισμένοι ακόμα τα πιστεύουν.
Όχι η χούντα μόνον κακά έφερε στην πατρίδα μας, πρόδωσε άλλωστε τη μισή Κύπρο στον Αττίλα. Μια ημερίδα σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έρχεται, στις 15 Φεβρουαρίου, ίσως για πρώτη φορά στα 50 χρόνια που πέρασαν προκειμένου να ανατρέψει με επιστημονικό τρόπο όποια θεωρία για την οικονομία της χούντας, αποκαλύπτοντας σκάνδαλα εκατομμυρίων, αναφέροντας τις πολιτικές της επταετίας 1967-1974 και τις συνέπειες που είχαν στην ανάπτυξη, την μακρο-οικονομική σταθερότητα, τα εισοδήματα και την ευρωπαϊκή χώρα της χώρας, όταν προπαγάνδιζαν, αυτό το βασανιστικό, αλλά ηλίθιο ότι «επανάσταση επικρατήσασα αποτελεί δίκαιον».
Την ημερίδα θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και θα μιλήσουν καθηγητές (κυρίως Οικονομικών) πανεπιστημίου, όπως οι Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Οικονομίδης, Παντελής Καμάς, Βασίλης Σαραντίδης και Στέλιος Παναγιωτίδης.
***
Μια κάσκα του F-16 δώρο για έναν υπουργό
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαθέτει μία εντυπωσιακή συλλογή κράνων μαχητικών αεροσκαφών. Ως αποχαιρετιστήριο δώρο, όταν αποχωρούσε από τη θέση του υπουργού, ο τότε Α/ΓΕΑ πτέραρχος έ. ά. Μπουρολιάς του έδωσε μια κάσκα πιλότου του F-16 μαζί με την συσκευή οξυγόνου της.
Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί του χάρισε επίσης μία κάσκα πιλότου, αλλά του Rafale, όταν υπέγραψαν μαζί την σχετική σύμβαση απόκτησης 24 Rafale.
Επιπλέον του κ. Παναγιωτόπουλου του χάρισαν και μία στολή αξιωματικού άρματος Λέοπαρντ 2, μία στολή αξιωματικού του Πυροβολικού, διάφορες πλακέτες, ρεπλίκες αεροσκαφών (όπως ενός C-130j και Μιράζ), ξίφη και πολλά άλλα… αναμνηστικά.
Πάλι καλά που ο πρώην υπουργός τα δηλώνει ως αναμνηστικά. Άλλωστε τι να κάνει την κάσκα του πιλότου του F-16 ως μη πιλότος, ούτε κράνος για μηχανή δεν κάνει.
Αφήστε που πέρασαν από το υπουργείο Άμυνας άλλοι υπουργοί (ονόματα δεν λέμε) που πήραν ως… αναμνηστικά κατά τη διάρκεια της θητείας τους πολεμικά όπλα (G-3), ένας μάλιστα όταν πήγε επίσκεψη στην Ρωσία του δώρισαν ένα ολοκαίνουργιο καλάσνικοφ, το οποίο δεν ξέρω εάν το δήλωσε στις ελληνικές αρχές ή εάν πήρε άδεια οπλοκατοχής, αλλά από τότε ουδείς γνωρίζει τι απέγινε αυτό το όπλο.
***
Πατρίδα που δεν τιμά τους ήρωές της δεν μπορεί να έχει μέλλον
Τους πεσόντες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό, που έπεσαν στα Ίμια τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996, τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή και με επετειακή αναφορά του Α’ Αντιπροέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει, με την ευκαιρία, ότι «το Αιγαίο δεν έχει γκρίζες ζώνες» και ότι «η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα».
Προέτρεψε δε όλες τις πτέρυγες «να κλείσουμε στο μυαλό μας τη δική τους θυσία και να την κάνουμε φάρο και συνείδησης ζωής που, αν απαιτηθεί, θα έχει συνέχεια». Μόνο τότε θα μπορέσουμε όλοι μας να πούμε ότι η θυσία αυτή δεν πήγε χαμένη. Μόνο τότε όλα όσα λέμε σήμερα δεν θα είναι απλή επετειακή αναφορά αλλά συνειδητή τιμή στη χώρα μας και τους ήρωές της», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας ότι «πατρίδα που δεν τιμά τους ήρωές της δεν μπορεί να έχει μέλλον», σημειώνοντας πως το υπόδειγμα των τριών ηρωικών αξιωματικών μας καθοδηγεί «στις άοκνες προσπάθειές μας για την υποστήριξη της πατρίδας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».