Ηχηρό μήνυμα κατά ρατσισμού και της φυλετικής ανισότητας στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έρχεται από το Νότιγχαμ με την πρωτοβουλία της διοίκησης της ομάδας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Lilian Thuram και τη συμμετοχή καταξιωμένων προσωπικοτήτων του χώρου.
Λιλιάν Τουράμ, Τιερί Ανρί, Κριστιάν Καρεμπέ, Ρομπέρ Πιρές, Κάλουμ Χάντσον Οντόι και Ζε Μαρία είναι μόνο μερικά από τα ονόματα πολλών διακεκριμένων ποδοσφαιριστών τα οποία κατά την διάρκεια του συνεδρίου στο Nottingham Forest’s City Ground μαζί με ακαδημαϊκούς του Χάρβαρντ, αναμένεται να προάγουν την αντιρατσιστική εκπαίδευση καθώς και τους στόχους που τέθηκαν κατά των διακρίσεων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Κατά το συνέδριο – ορόσημο έγινε έκκληση για αυστηρότερα και αποφασιστικά μέτρα για την εκπαίδευση τόσο φιλάθλων όσο και ποδοσφαιριστών μετά και τα πιο πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής κακοποίησης που ήρθαν αντιμέτωποι οι Μάικ Μενιάν του Μιλάνου και ο Κέισι Πάλμπερ του Κόβεντρι.
Nottingham Forest, The Weatherhead Center at Harvard University and The Lilian Thuram Foundation are proud to announce a landmark conference aimed at tackling the issues of racism and gender inequality in European football.
— Nottingham Forest (@NFFC) January 26, 2024
«Η ώρα να συμμετάσχετε σε μια συλλογική προσπάθεια παικτών είναι τώρα, γι’ αυτό παρακαλούμε γίνετε υποστηρικτές για τον τερματισμό των περιστατικών ρατσιστικού μίσους που είναι τόσο επιβλαβή ψυχολογικά και συναισθηματικά σε όσους στοχοποιούνται», αναφέρεται στη δήλωση που δεσμεύει τους υπογράφοντες να «χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες και την επιρροή τους για να απαιτήσουν τον τερματισμό του ρατσισμού στο άθλημά τους».
Μιλώντας στο συνέδριο, ο Λίλιαμ Τουράμ υποστήριξε ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις τρομοκρατούν ψυχολογικά τους έγχρωμους παίκτες, οι οποίοι φτάνουν πολλές φορές στο σημείο απροθυμίας των διεκδικήσεων τους, φοβούμενοι τις συνέπειες. Από την πλευρά του ο Τιερί Ανρί είπε ότι το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί στα κυβερνητικά όργανα του ποδοσφαίρου προκειμένου να υπάρξουν οι επιθυμητές τομές στο χρόνιο πρόβλημα των γηπέδων.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται εμπνεόμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι παίκτες του MLS συμμάχησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να σχηματίσουν τους «Black Players for Change», μια ομάδα που θέτει συγκεκριμένα αιτήματα από τις αθλητικές αρχές για μεγαλύτερη ισότητα.
Η πολυετής συνεργασία του Βαγγέλη Μαρινάκη με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ γέννησε μια μοναδική πρωτοβουλία και έφερε μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στο Σίτι Γκράουντ, με το Ίδρυμα Lilian Thuram, επαναφέροντας εκ νέου το αίτημα για άμεση λύση στο πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στα γήπεδα. « Η δέσμευσή μας για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική αν θέλουμε να δούμε τη συνεχή ανάπτυξη και επιτυχία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να νιώθουμε πραγματικά περήφανοι για το παιχνίδι που αγαπάμε», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Η ισχυρή συνεργασία του Ευάγγελου Μαρινάκη με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ άρχισε το 2016 όταν αντιπροσωπεία του Ολυμπιακού παρευρέθη στο εναρκτήριο συνέδριο στη Βοστώνη. Ένα χρόνο μετά, ο Ολυμπιακός φιλοξένησε εκπροσώπους από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Το συνέδριο συγκεντρώνει τα βλέμματα του πλανήτη και προβάλλεται από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων New York Times, London Times, Telegraph, Skai Sports και TNT.
«Οδυνηρές αναμνήσεις»
Σε μια κατάθεση ψυχής προχώρησε ο Κάλουμ Χάντσον Οντόι, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας, κάνοντας λόγο για οδυνηρές αναμνήσεις από την περίοδο που αγωνιζόταν στην Τσέλσι, τις οποίες θα προτιμούσε να έχει ξεχάσει. Μιλώντας στο Sky News για την φυλετική ανισότητα στα γήπεδα, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η επόμενη γενιά έγχρωμων παικτών, «είναι πολύ απογοητευτικό, είναι περισσότερο θυμός και απογοήτευση, αν μη τι άλλο», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Σκέφτομαι ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει και πόσες φορές πιστεύω ότι οι παίκτες και το προσωπικό και όλοι έχουν μιλήσει για αυτό, για την προσπάθεια να σταματήσει την όλη κατάσταση γενικά. Πιστεύω ότι είναι ενοχλητικό να ακούς ότι αυτά πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν μέχρι σήμερα».
Ο ποδοσφαιριστής της Νότιγχαμ Φόρεστ, υπογράμμισε την ανάγκη που του έχει δημιουργηθεί, να έρθει αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο εκείνους τους φιλάθλους οι οποίοι δρουν με ρατσιστικά κίνητρα εντός των γηπέδων. «Νομίζω ότι θα ήθελα να τους απευθύνω ένα ερώτημα. Γιατί; Τι σε έκανε να το κάνεις αυτό, να πεις αυτό; Ποιος είναι ο λόγος να είσαι ρατσιστής; Το θεωρείς αυτό αστείο;».
«Δεν πρόκειται μόνο για την προσπάθεια κατανόησης των στρεβλωμένων κινήτρων τους, αλλά για να γνωρίζουν τον αντίκτυπο των τοξικών πράξεών τους», ανέφερε στη συνέχεια ο Χάντσον Οντόι, τονίζοντας ότι ο ακτιβισμός των παικτών μπορεί να κάνει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο μέλλον, πιο ασφαλές.