Η έκτακτη σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται στη σκιά των κινητοποιήσεων των αγροτών. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ζήτημα που επιφέρει αναταράξεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά στην Ελλάδα έχει και τις δικές της διαστάσεις. Όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στην κυβέρνηση υπήρχε η εκτίμηση ότι θα κινούνταν σε ένα πλαίσιο διαχειρίσιμο. Η εξέλιξη δεν δικαίωσε την εκτίμηση αυτή.
Πρώτες γκρίνιες
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες ακούγονται οι πρώτες γκρίνιες για την διαχείρισή της. Κλίμα δυσαρέσκειας φαίνεται να επικρατεί και στις τάξεις των αγροτοσυνδικαλιστών του κυβερνώντος κόμματος. Η εξίσωση έγινε πιο δύσκολη. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν ξεχωριστή σημασία για την κυβέρνηση. Στις εκλογές του Ιουνίου έδωσαν ποσοστό πάνω από 42% τη ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να χαλαρώσει αυτό το νήμα της επαφής με τους αγρότες. Το αντίθετο. Επιστρατεύει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι «παίρνει πάνω του» το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η παρουσία του στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα.
Γιατί πήγε στα μπλόκα ο Μητσοτάκης
Δεν θέλει, ο κ. Μητσοτάκης να εξελιχθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα. Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση ακούει τους παραγωγούς και προσπαθεί να παρέμβει για τα προβλήματά τους, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής. Δεν είναι μόνο δύσκολα εδώ, βλέπετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε κινητοποιήσεις. Εγώ θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο και ωραίο κλίμα διαλόγου διότι εμείς είμαστε εδώ πρωτίστως, όχι για να τσακωνόμαστε, για να λύνουμε προβλήματα», υπογράμμισε χθες μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες στη διασταύρωση Βόνιτσας-Λευκάδας ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους», όπως είπε.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βάζει στο κάδρο την αναθεώρηση της ΚΑΠ με χαλάρωση των κανόνων για την αγροτική παραγωγή και παράλληλη ενίσχυση των Ευρωπαίων αγροτών, που όμως πρέπει να μπει στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μια σειρά μέτρων για το αγροτικό ρεύμα και την αύξηση του ποσού της πρώτης αρωγής. Έχει άλλα περιθώρια; Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μια παρέμβασης και ως προς το πετρέλαιο.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για μια πιθανή επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο και για την τρέχουσα χρονιά. Την Παρασκευή στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση. Εκεί, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες ανακοινώσεις.