Ο Μπόρις Ναντέζντιν είναι ο αμφισβητίας του Κρεμλίνου, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές προκειμένου να θέσει εαυτόν υποψήφιο για την Προεδρία της Ρωσίας.
Ο πρώην βουλευτής έχει γίνει ευρέως γνωστός μέσα από τη συνεχή κριτική που ασκεί στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κυρίως με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ίδιος δήλωσε πως παρέδωσε στις εκλογικές αρχές πάνω από 100.000 υπογραφές προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου. Πλέον η εκλογική επιτροπή οφείλει με τη σειρά της να εξετάσει το αίτημά του. Εάν εντοπίσει παρατυπίες στην αίτησή του, οφείλει να ακυρώσει την υποψηφιότητά του. Όπως δηλαδή είχε συμβεί με την ανεξάρτητη πολιτικό Γιεκατερίνα Ντούντσοβα, που αποκλείστηκε από τη διαδικασία τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η εκλογική επιτροπή είχε επικαλεστεί προς εντόπισε «εκατό λάθη» στη φόρμα που είχε συμπληρώσει.
Το μόνο σίγουρο είναι προς το παρόν ότι η υποψηφιότητα του τωρινού προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκριθεί για τις εκλογές του Μαρτίου. Προφανώς και ο ίδιος πρόκειται να ανανεώσει τη θητεία του στην προεδρία.
Ο δρόμος του Ναντέζντιν προς την προεδρία
Ο Μπόρις Ναντέζντιν είχε προθεσμία μέχρι την τελευταία ημέρα του Γενάρη να παραδώσει τις υπογραφές με την υποψηφιότητά του. Λίγο μετά το γεγονός, ο ίδιος προχώρησε στη δημοσίευση φωτογραφιών του, στις οποίος απεικονίζεται να στέκεται μπροστά σε πολλά κουτιά που περιείχαν έγγραφα με τις υπογραφές των υποστηρικτών του. Φιλούσε μάλιστα ένα εξ αυτών.
«Αυτή είναι η περηφάνια μου – το έργο χιλιάδων ανθρώπων για πολλές άγρυπνες μέρες. Το αποτέλεσμα των ουρών στις οποίες στάθηκες στο παγωμένο κρύο είναι σε αυτά τα κουτιά», σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter).
Αναλυτικότερα, χιλιάδες Ρώσοι είχαν κάνει ουρές αναμένοντας μέσα στο κρύο προκειμένου να προσθέσουν την υπογραφή τους στη λίστα των ανθρώπων που υποστηρίζουν την προσφορά του Μπόρις Ναντέζντι.
Ποιος είναι ο Μπόρις Ναντέζντιν
Ο Μπόρις Ναντέζντιν είναι 60 ετών και έχει υπηρετήσει ως μέλος της Δούμα από το 1999-2003. Το Δεκέμβριο του 2023 προτάθηκε να είναι υποψήφιος στις εκλογές από το κεντροδεξιό κόμμα Πολιτική Πρωτοβουλία.
Ο Μπόρις Ναντέζντιν έχει βρεθεί πολλές φορές καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές κρατικών καναλιών επικρίνοντας τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του δεν δίστασε να δηλώσει ότι «πρακτικά καταστρέψει τους βασικούς θεσμούς του σύγχρονου κράτους της Ρωσίας».
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο ίδιος εξήγγειλε, ότι το πρώτο του καθήκον, αν εκλεγεί, θα είναι να τερματίσει τον πόλεμο.
Οι κίνδυνοι
Όλα αυτά προκαλούν εντύπωση, καθώς στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η φυλάκιση και η δολοφονία πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν, ενώ οι δηλώσεις του Μπόρις Ναντέζντιν είναι ακόμα ανεκτές. Ενδεχομένως, βέβαια αυτό να εξηγείται και από το γεγονός πως το Κρεμλίνο δεν τον αντιμετωπίζει καν ως αντίπαλο, όπως υπογράμμισε σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Μπόρις Ναντέζντιν επίσης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, επισήμανε ότι δε φοβάται να θέσει τον εαυτό του ως υποψήφιο για την προεδρία της Ρωσίας, αν και γνωρίζει πως οι εκλογές δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.
Παράλληλα, ο υποψήφιος αντίπαλος του Πούτιν ρωτήθηκε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ο ίδιος σημείωσε πως «είναι ένα μοιραίο λάθος» και «έσυρε τη Ρωσία στο δρόμο του αυταρχισμού και της απομόνωσης». «Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τελειώσουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον και μετά θα υπάρξουν μακρές, μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις για τα σύνορα», συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά, αν γίνει δεκτή από την επιτροπή η υποψηφιότητα του Μπόρις Ναντέζντιν, δεν είναι ακόμα βέβαιο κατά πόσο θα του επιτραπεί να εκστρατεύει ελεύθερα.
Το πλαίσιο
Τα τελευταία χρόνια την εξουσία της Ρωσίας έχει στα χέρια του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται σε άλλους υποψήφιους να συμμετέχουν στον εκλογικό στίβο, μόνον όταν θεωρούνται «μη επικίνδυνοι», δηλαδή ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα εκλογής. Σε μερικές περιπτώσεις, βέβαια, δεν τους επιτρέπετε καν η εκστρατεία εναντίον του κατεστημένου.
Αυτό επιτρέπει να διατηρείται η πρόσοψη της δημοκρατίας στη Ρωσία, και στην περίπτωση του Μπόρις Ναντέζντιν να επιτρέψει στους δυσαρεστημένους με τη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» να εκτονώσου την οργή τους και την απογοήτευσή τους, χωρίς όμως να «απειλείται» η κυριαρχία του Πούτιν.
Τα τελευταία χρόνια, από τη μία πλευρά στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο Ίλια Γιάσιν καταδικάστηκαν σε μεγάλες ποινές φυλάκισης. Από την άλλη πλευρά, ο κριτικός του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ, του οποίου ο Μπόρις Ναντέζντιν υπήρξε σύμβουλος, δολοφονήθηκε.
Μέχρι το 2036 ο Πούτιν
Από το 2000 κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής της Ρωσίας είναι φυσικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2020 εγκρίθηκε συνταγματική τροποποίηση, που του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2024. Η δεδομένη επικράτηση του Μαρτίου τού επιτρέπει να παραμείνει στην κεφαλή του Κρεμλίνου μέχρι το 2030 και στη συνέχεια να υπηρετήσει άλλα έξι χρόνια, μέχρι το 2036, έαν αποφασίσει να υποβάλει εκ νέου την υποψηφιότητά του.