Οι πόλεις αποτελούν έναν από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι γενικά το μοτίβο σκέψεων που αναλύεται από Ινστιτούτα και Διεθνείς Οργανισμούς. Για να γίνουν οι πόλεις μας ελκυστικές για αυτούς που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτές οφείλουμε, σήμερα, να σχεδιάσουμε στρατηγικές ανάπτυξης και ενίσχυσης των υποδομών, διατηρώντας τα ζωτικά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και αφομοιώνοντας τις αναπόφευκτες επιρροές της παγκοσμιοποίησης.
Οι μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας η Αθήνα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, άδραξαν την ευκαιρία που το ΕΣΠΑ προσφέρει και ξεκίνησαν την εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος, Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ήδη από την περίοδο 2014-2020, αντλώντας συνολικά παραπάνω από 400 εκ, ευρώ μέχρι το 2030.
Το στοίχημα είναι οι πόλεις μας να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες, να βελτιώνουν την καθημερινότητα στην μετακίνηση αλλά και στην ποιότητα του περιβάλλοντος. Να συνθέτουν ανάγκες και να προσφέρουν λύσεις ώστε να διατηρούν την κοινωνική συνοχή και να απομακρύνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Να δημιουργούν χώρους για τα παιδιά ώστε να μπορούν να εκπαιδεύονται και να ψυχαγωγούνται, να δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες στην καθημερινή τους μετακίνηση να εξυπηρετούνται.
Οι πόλεις μας δεν φτιάχτηκαν, όταν φτιάχτηκαν, έχοντας αυτά στο μυαλό τους. Σήμερα όμως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Οι επιδιωκόμενες αλλαγές δεν θα γίνουν από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται χρόνο. Σήμερα είναι η στιγμή αυτό να ξεκινήσει με μέθοδο και σχέδιο. Και δεν αφορούν μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας αυτοί οι προβληματισμοί. Αφορούν σε όλα τα μικρότερα ή και μεγαλύτερα αστικά και ημιαστικά κέντρα. Οι προκλήσεις και εκεί θα είναι μεγάλες και απαιτητικές.
Το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων έρχεται να βοηθήσει όλες τις αστικές αρχές να ετοιμάσουν και να εφαρμόσουν μια ολιστική στρατηγική που θα τις βοηθήσει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μέλλοντος. Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 προβλέπονται περί τις 86 τέτοιες στρατηγικές, 53 που αφορούν σε αστικές περιοχές και 33 που αφορούν σε μη αστικές περιοχές.
Είναι η ευκαιρία των πόλεων να οργανωθούν και να αρχίζουν να προσαρμόζονται στις αλλαγές που έρχονται. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ τα οποία επικαλούνται οι διεθνείς αναλυτές, ενώ μέχρι λίγο πριν το 2010, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε πόλεις το 2100 το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει στο 80%. Φαίνεται μακρινό για εμάς, δεν θα είναι μακρινό για τα παιδιά μας και τα παιδιά τους.
Τα εργαλεία υπάρχουν και οι πόλεις πλέον έχουν μια ευκαιρία παραπάνω. Ας την εκμεταλλευτούν
Αλέξανδρος Τσιατσιάμης. Πρόεδρος ΑΤ Management.
Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ info@city-hub.gr