Στις 17 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει στην Ερυθρά Θάλασσα η επιχείρηση «Ασπίδες» χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση και ποια κράτη μέλη θα συμμετέχουν.

Πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην επιχείρηση. Η χώρα μας είναι έτοιμη να συμμετάσχει με τη φρεγάτα Ύδρα, η οποία έχει ενισχυθεί με αντί-drone συστήματα και ειδικές δυνάμεις.

«Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι. Ελπίζω ότι στις 17 αυτού του μήνα η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα είναι το αρχηγείο και ποια ναυτικά μέσα θα διαθέσουν τα κράτη μέλη» είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ένα όνομα, Ασπίδες, που σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», εξήγησε.

Μέσα στη μέρα πιθανόν να ανακοινωθεί ποια χώρα θα ηγηθεί της αποστολής σύμφωνα με τον Μπορέλ. «Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα βρίσκεται το στρατηγείο και τι πλοία θα εισφέρουν οι χώρες μέλη. Πρέπει να είμαστε ταχύτατοι», πρόσθεσε.