Στις Σχολές και τα τμήματα των πανεπιστημίων μεταφέρονται τώρα οι αποφάσεις για την διενέργεια της εξεταστικής περιόδου στις περιπτώσεις συνεχιζόμενων καταλήψεων, με τις απόψεις ωστόσο να διίστανται.
Η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ήδη αποφάσισε δεν θα κάνει «ηλεκτρονικές» εξετάσεις όσο συνεχίζεται η κατάληψη της, κατ επέκταση εάν οι κινητοποιήσεις στο Ίδρυμα συνεχιστούν είναι πιθανόν η εξεταστική περίοδος να χαθεί.
Όπως αναφέρεται στην σημερινή απόφαση της Σχολής:
- Σε περίπτωση άμεσης λήξης των κινητοποιήσεων έχει προετοιμαστεί από την Σχολή σχέδιο συμπτυγμένου προγράμματος εξετάσεων διάρκειας από 31/1/2024-16/2/2024, το οποίο θα μπορούσε εκτάκτως να εφαρμοστεί, κατόπιν εγκρίσεως από το ΕΜΠ.
- Σε ότι αφορά την διενέργεια εξετάσεων με μεθόδους εξ αποστάσεως τοποθετήθηκαν όλα τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και συμφώνησαν όλοι οι διδάσκοντες της Σχολής ότι υπό τις συνθήκες συνέχισης των κινητοποιήσεων δεν καθίσταται εφικτή η διασφάλιση του αδιάβλητου και της αξιοπιστίας της διαδικασίας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
- Η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες για την αναπλήρωση της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου, με φυσική παρουσία και σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων.
Πάντως, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων έχουν ταχθεί υπερ των «ηλεκτρονικών» εξετάσεων και η Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ ανέφερε σε σχετική απόφαση της μετά από έκτακτη συνεδρίαση παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ότι «προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο».
Ταυτόχρονα και η σημερινή Συνέλευση του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας αυτού, δηλώνει ότι αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως».
«Συγκεκριμένα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε εξ αποστάσεως εξετάσεις υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δια τους παρακάτω δύο λόγους: Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό και δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς την φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο τμήμα Χημείας. Τα τεχνικά ατομικά μέσα (π.χ. μικρής ταχύτητας οικιακό διαδίκτυο) που διαθέτουν δεν είναι επαρκή για την ομαλή διεξαγωγή των εξ αποστάσεων εξετάσεων» αναφέρουν τα μέλη του τμήματος.
Άλλες καταλήψεις έληξαν
Στο μεταξύ έληξε χθες η κατάληψη της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πάτρας. Στην περίπτωση της πρώτης, η ηγεσία της Σχολής είχε ήδη αποκλείσει την πιθανότητα «ηλεκτρονικών» εξετάσεων αναφέροντας ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο με φυσική παρουσία.
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μεγάλη μείωση χρηματοδότησης από το 2009
Στο σκηνικό αυτό και εν αναμονή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευσή της χώρας.
Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε ανακοίνωση της Συγκλήτου του αναφέρεται σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης του Ιδρύματος και τονίζει ότι: « Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας παρέχουν, σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς προδιαγραφές, σύγχρονη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και ερευνητικό έργο υψηλής ποιότητας. Αποτελούν ένα πολύτιμο κόμβο γνώσης, ένα ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας που εξελίσσεται συνεχώς και ανελίσσεται σταθερά σε διεθνές επίπεδο. Την τελευταία δεκαπενταετία, το σημαντικό αυτό έργο επιτελείται υπό συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό – τόσο επιστημονικό όσο και διοικητικό – και με διαρκή υποχρηματοδότηση, που έχει οδηγήσει σε μαρασμό κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές».
Όπως αναφέρει η Σύγκλητος του Ιδρύματος «οι παραπάνω δυσμενείς συνθήκες έχουν υπηρεάσει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».
«Το Ίδρυμά μας, με ιστορία έξι δεκαετιών, αντιστέκεται σθεναρά στην απειλή της υποβάθμισης της ποιότητας των σπουδών που παρέχει καθώς και του ερευνητικού έργου που παράγει».
Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης που εξέδωσε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης του τα τελευταία χρόνια και το πανεπιστήμιο το Ιωαννίνων αναφέρει ότι «λειτουργεί κατ’ αναλογία σήμερα με λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του με την οποία λειτουργούσαν το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου το 2009. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των Τμημάτων του ΠΙ αυξήθηκε από 15 σε 23 μετά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σημείωσε αύξηση της τάξης του 45%»
Και προσθέτει ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργεί κατ’ αναλογία σήμερα με λιγότερο από το 50% της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του με την οποία λειτουργούσαν το ΠΙ και το ΤΕΙ Ηπείρου το 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των Τμημάτων του ΠΙ αυξήθηκε από 15 σε 23 μετά την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σημείωσε αύξηση της τάξης του 45% και πλέον αντιστοιχεί ένας διοικητικός υπάλληλος σε 115 φοιτητές».
Σε ποιες Σχολές συνεχίζονται οι καταλήψεις
Αρκετές Σχολές συνεχίζουν να πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις αυτή την ώρα, κατά τις οποίες αναμένεται να αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν οι καταλήψεις. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχουν συνεδριάσει η Φιλοσοφική και η Ιατρική του ΕΚΠΑ, το ΟΠΑ και το Πάντειο, όπου αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι καταλήψεις μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει νέο συλλαλητήριο.