Χαμηλότερο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί κατά τις τελευταίες ημέρες, αποδείχθηκε η δυναμική της κακοκαιρίας «Avgi» η οποία προκάλεσε κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου, ωστόσο δεν προκάλεσε το ύψος των χιονοπτώσεων για το οποίο μιλούσαν οι μετεωρολόγοι στις προγνώσεις τους.
Ειδικότερα στην Αττική, τελικώς, το πέρασμα της κακοκαιρίας αποδείχθηκε πολύ ηπιότερο, κάτι που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα social media αναφορικά για το πόσο αξιόπιστες είναι οι καιρικές προγνώσεις που γίνονται.
Με αφορμή αυτή τη συζήτηση ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλλίας, προχώρησε σε ανάρτηση στο Facebook κατά την οποία εξηγεί πως στα πλαίσια της αριθμητικής πρόγνωσης μπορούν να υπάρξουν συχνά αστοχίες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο κλάδος «δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του μποξ κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας ( τόσα ήταν στην Αττική)», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις μέσων -που έπρεπε να παρέχονταν από την πολιτεία- οι οποίες δυσκολεύουν το επιστημονικό έργο.
«Πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι δεν παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων,των δρόμων και των καταστημάτων. Μιλήστε με την αλήθεια σας. Σε όλο τον κόσμο η επιστήμη της Μετεωρολογίας καλείται να δαμάσει το χάος! Το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μιας έπιασε απροετοίμαστους.
Σε ένα περιβάλλον που τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά μόνο η συνεργασία, η αλήθεια, η εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα θα θωρακίσουν περισσότερο την κοινωνία μας» καταλήγει ο μετεωρολόγος.