Ήταν από τις σπάνιες φορές που υπήρξε τέτοια ουσιαστική παρέμβαση στη Βουλή, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου συνήθως τα κόμματα αντιπαλεύονται μεταξύ τους, χωρίς τις περισσότερες φορές να παράγουν πολιτική.
Χθες στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση με τίτλο: «Το 1821 στην Πρώτη Σελίδα: Η Ελληνική Επανάσταση στον Διεθνή και Εγχώριο Τύπο», όπου ξεχώρισα την ομιλία της Γιάννας Αγγελοπούλου, προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μια εντυπωσιακή παρέμβαση, έμοιαζε με πανεπιστημιακό μάθημα, που άφησε στους βουλευτές εξαιρετικές εντυπώσεις.
Όπως περιγράφει ο ΒΗΜΑτοδότης, αφού η Γιάννα ευχαρίστησε τα μέλη τη Επιτροπής, Αριστείδη Χατζή, Ελπίδα Βόγλη, Καίτη Καμηλάκη και πολλούς άλλους ανάφερε: «Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της Επιτροπής, ανεξάρτητα από το αν είχε προκύψει ή όχι η πανδημία, όλες και όλοι είχαμε συμφωνήσει πως ότι κάνει η Επιτροπή θα έχει διάρκεια. Δεν θα είναι κάποιο έργο που θα θέλει μια μέρα, ένας ενθουσιασμός, αλλά θέλαμε να γίνουν δράσεις που θα έχουν διάρκεια και θα αφήσουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον».
Εκείνο που πρόσεξα, σημειώνει η ίδια πηγή είναι ότι και ίσως να συμβαίνει για πρώτη φορά, η Επιτροπή (Ελλάδα 2021) παρουσίασε πλεόνασμα (από χρήματα που δεν προήλθαν από το κράτος). Ένα πλεόνασμα που όπως δόθηκε για κοινωνικούς σκοπούς: «Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία. Ουσιαστικά καθρεφτίστηκε στο πώς αντιμετωπίστηκε το Νομισματικό μας Πρόγραμμα, το οποίο έφερε πάρα πολλά έσοδα στην Επιτροπή, συν τις χορηγίες μας, μαζέψαμε ένα πολύ σεβαστό ποσό», είπε.
Έτσι: «Έγιναν πολύμορφες δράσεις, θα σας πω γιατί έχει σημασία: από την αγορά του τηλεσκοπίου στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στην Κρήτη, από την ενίσχυση με 20 συν 10 οχήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο και για την Πυροσβεστική και εξοπλισμό, από τις κλίνες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, από δεκάδες -εκατοντάδες τολμώ να πω- έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση που έλυσαν και λύνουν προβλήματα που υπήρχαν μέχρι την πλατφόρμα JobLinks που θέλαμε να βοηθήσουμε στην ένταξη στην κοινωνία τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού»
Και κάτι ακόμα υπήρξε αναφορά και στο θέμα της έρευνας, με παραδείγματα από το εξωτερικό, όπως από τις ΗΠΑ, που μεγάλοι επιχειρηματίες επενδύουν παραγωγικά στην έρευνα ώστε να έχουν και φορολογικά οφέλη.
Για αυτό σας είπα πιο πάνω ότι η συνεδρίαση έμοιαζε με πανεπιστημιακό μάθημα.