Ως επί το πλείστον γυναικεία υπόθεση διαφαίνεται πως θα είναι τα φετινά βραβεία Grammy. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν τόσο οι υποψηφιότητες – ιδιαίτερα στις σημαντικότερες κατηγορίες, όπως εκείνη για τον δίσκο της χρονιάς – όσο και η λίστα των καλλιτεχνών που θα ανέβουν στη σκηνή της 66ης τελετής απονομής για να τραγουδήσουν.

Μετά τις Billie Eilish, Olivia Rodrigo, Dua Lipa αλλά και την θρυλική Joni Mitchell, έρχεται τώρα να προστεθεί στο εντυπωσιακό πρόγραμμα της βραδιάς και η SZA, η τραγουδίστρια της R&B που φέτος είναι η κορυφαία υποψήφια καλλιτέχνης με εννέα σημαντικές υποψηφιότητες. Έτσι, την Κυριακή το βράδυ, 4 Φεβρουαρίου, όλα τα βλέμματα αναμένεται να είναι στραμμένα πάνω της.

Η ήδη βραβευμένη με Grammy R&B καλλιτέχνης SZA, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Solána Rowe, κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της, «Ctrl», το 2017, μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αναποδιές. Η δουλειά της ως ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα είχε τραβήξει την προσοχή της δισκογραφικής «Top Dawg Entertainment» και το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της εταιρείας. Το «Ctrl» έκανε τεράστια επιτυχία, αποσπώντας διθυράμβους από κριτικούς και θαυμαστές, ενώ πούλησε πάνω από 60.000 αντίτυπα μόνο την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

Το δεύτερο άλμπουμ της SZA, «SOS», κυκλοφόρησε το 2022 και σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή του Billboard 200 album chart με το τραγούδι «Kill Bill» τον Δεκέμβριο του 2022. Παραμένοντας για 22 εβδομάδες στην κορυφή, το «SOS» έσπασε ένα ρεκόρ 54 ετών που κατείχε προηγουμένως η Aretha Franklin και έγινε το μακροβιότερο Νο. 1 άλμπουμ γυναίκας καλλιτέχνιδας στο Top R&B/Hip-Hop Albums chart.

Η SZA ποζάρει με το πρώτο της βραβείο Grammy στην 64η τελετή./ Φωτ.: REUTERS/Steve Marcus

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η SZA έχει λάβει ήδη 24 υποψηφιότητες για Grammy. Η μουσικός έχει συνεργαστεί με δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως η Rihanna, ο Drake και ο Kendrick Lamar, ενώ το ντουέτο της με την Doja Cat, «Kiss Me More», χάρισε στις δυο τους από ένα Grammy το 2022.

Τα 66α Grammy θα διεξαχθούν στην Crypto.com Arena στο Λος Άντζελες στις 4 Φεβρουαρίου.