Αντιμέτωπη με ένα διπλό μέτωπο κινητοποιήσεων που διαμορφώνει υψηλές διαχειριστικές απαιτήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, σε μία περίοδο όπου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σήμα για επίσπευση μεταρρυθμίσεων και λήψη δύσκολων έως και αντιδημοφιλών αποφάσεων, έστω και για κάποιες κατηγορίες πολιτών και συνδικαλιστικών ομάδων.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, αφενός, και το κύμα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, αφετέρου, έχουν προξενήσει πολλαπλούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι συσκέψεις είναι συνεχείς.
Η κυβερνητική γραμμή
Κατά την επίσημη κυβερνητική γραμμή, για το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων έχει αποφασιστεί η τήρηση χαμηλών τόνων και η επίδειξη μίας κάποιας διαλλακτικότητας, δίχως ωστόσο να υπάρχουν πολλά περιθώρια παροχών, λόγω του δεσμευτικού πλαισίου της ΚΑΠ. Παραμένει ωστόσο το φλέγον ζήτημα των καθυστερούμενων αποζημιώσεων και της υλοποίησης των μέτρων στήριξης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών, που καταστράφηκαν από τις περυσινές θεομηνίες.
Την ίδια στιγμή, στα Πανεπιστήμια αναμένονται οι αποφάσεις των πρυτανικών αρχών για την πραγματοποίηση των εξετάσεων του εξαμήνου διαδικτυακά, με την ελπίδα ότι έτσι θα αποφορτιστεί το κλίμα και θα ικανοποιηθεί η πλειονότητα των φοιτητών, που όσο και αν είναι αντίθετη με τις καταλήψεις, δεν έχει δυνατότητες να τις αποτρέψει.
Το διπλό αυτό μέτωπο είναι ουσιαστικά οι πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση. Στη μεν περίπτωση των αντιδράσεων στη Θεσσαλία και αλλού, υπάρχει ωστόσο μία πραγματική βάση που αφορά το μέλλον των παραγωγών και κατοίκων της περιοχής.
Στη δε περίπτωση των ΑΕΙ, υπάρχει το κρίσιμο ζήτημα του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος που θα επικρατεί, όταν έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.