Το Βήμα περπάτησε προ ημερών στο -ταλαιπωρημένο- Πήλιο. Διέσχισε ένα μέρος του οδικού δικτύου (κεντρικό και εσωτερικό), επισκέφθηκε χωριά, συνομίλησε με ντόπιους.
Το οδοιπορικό στη νότια πλευρά ανέδειξε και κατέδειξε μέσα από φωτογραφικό υλικό την κατάσταση που επικρατεί τέσσερις μήνες μετά την ισοπεδωτική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel: από τη μία τα εν εξελίξει έργα αποκατάστασης των ζημιών, κυρίως σε βασικούς άξονες, και από την άλλη τα προβλήματα εκείνα που εξακολουθούν αναπόφευκτα να ταλαιπωρούν ένα κομμάτι των τοπικών κοινοτήτων.
Η περιοχή είχε «πληγωθεί» αφάνταστα από την καταστροφική μανία του νερού, μαζί με τους χείμαρρους που γέννησε, και το διάστημα που έχει μεσολαβήσει έκτοτε είναι ακόμη σχετικά μικρό προκειμένου στα τέλη Ιανουαρίου να έχουν επανέλθει τα πάντα στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Δεν μείναμε θεατές ή αδρανείς»
O νέος Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ανέλυσε όλα όσα έγιναν κι αυτά που έχουν δρομολογηθεί να συμβούν προκειμένου οι Θεσσαλοί πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.
«Η αλήθεια είναι ότι αναλάβαμε πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις εκλογές, εξαιτίας της βεβαρημένης κατάστασης στην οποία βρέθηκε η Θεσσαλία. Μια Θεσσαλία πολλαπλώς πληγωμένη. Συνεπώς, δεν είχαμε την πολυτέλεια να μένουμε θεατές ή αδρανείς μέχρι την επίσημη ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μας μετά την Πρωτοχρονιά», σημείωσε αρχικά ο κ. Κουρέτας στη συνομιλία μας εξηγώντας -στο πλαίσιο της λογικής της «συνέχειας του κράτους»- ότι «τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης των έργων αποκατάστασης των ζημιών, αυτό συντελέστηκε με τις απαραίτητες συνεννοήσεις με την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή».
«Έχει εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλο το οδικό δίκτυο»
«Είχαμε επίγνωση της κατάστασης με την οποία βρεθήκαμε αντιμέτωποι, όπως και έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας. Με την συνέργεια και την συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων πλευρών, με σωστό προγραμματισμό και την επιμονή όλων μας, δηλώνουμε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δίνοντας μια λεπτομερή περιγραφή των πρωτοβουλιών που έχουν ληφθεί.
«Σε ό,τι αφορά στο εθνικό επαρχιακό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, έχουν γίνει οι άμεσες αποκαταστάσεις όλων των βλαβών του οδοστρώματος και έχει εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Αυτό ήταν μια αυτονόητη προτεραιότητα μας.
Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων έχουν καταγράψει τις βλάβες σε όλα τα σημεία του οδικού δικτύου και έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών για τις θέσεις, το είδος και το μέγεθος των βλαβών κάθε σημείου. Έτσι, οι μόνιμες αποκαταστάσεις των βλαβών αυτών θα γίνουν -όπως και είναι συμφωνημένο- από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών».
«Γνώμονας η αγαστή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού»
Σε κάθε ανάλογη περίσταση είναι αναγκαία η συνεννόηση και η συνεργασία τόσο με την κεντρική διοίκηση όσο και με τους δήμους. «Η Περιφέρεια προφανώς έχει την επαφή και είναι ενήμερη και για τα προβλήματα της εσωτερικής οδοποιίας των δήμων. Θέλω όμως να σας ενημερώσω ότι η αποκατάσταση των δρόμων αυτών είναι αρμοδιότητα του κάθε δήμου. Τα αρμόδια υπουργεία χρηματοδοτούν απευθείας τους δήμους για τις αποκαταστάσεις αυτές», σημείωσε ο κ. Κουρέτας διευκρινίζοντας ότι «όπως ίσως εύκολα γίνεται αντιληπτό, γνώμονας δικός μας είναι η αγαστή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, με τα Υπουργεία, καθώς και με όλους τους αρμόδιους φορείς, όταν αυτό απαιτείται προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί».
Όπως «χαρτογραφούσε» την περιοχή το Βήμα, είχε διαπιστώσει πως ο μοναδικός κλειστός δρόμος που συναντούν τα οχήματα είναι στη Μακρινίτσα.
Ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε πως «η πρόσβαση προς το χωριό της Μακρινίτσας γίνεται αποκλειστικά μέσω του εθνικού επαρχιακού δίκτυο αρμοδιότητας της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, δηλαδή διαμέσου του χωριού της Πορταριάς» και ότι «η πρόσβαση στη Μακρινίτσα μέσω της περιοχής Κουκουράβας δεν είναι ακόμη δυνατή, καθώς ο δημοτικός δρόμος που ενώνει τις δύο περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη».
Θέλησε να υπενθυμίσει πάντως ότι «είναι ήδη γνωστό ότι ο Δήμος Βόλου έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης» έτσι ώστε να διευθετηθεί κι αυτή η εκκρεμότητα.
«Ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη Περιφέρεια»
Λογικό ήταν, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής και των αιφνιδιαστικών όσο κι έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν πλέον τη χώρα, η συζήτηση με τον κ. Κουρέτα να έχει ως τελικό προορισμό το σχέδιο της Περιφέρειας για τη συνολική προστασία της Θεσσαλίας από ανάλογες «επιδρομές».
Είναι άραγε έτοιμη ν’ ανταπεξέλθει; Κι αν ναι, πώς ακριβώς; «Δεν δηλώσαμε ποτέ ότι είμαστε θαυματοποιοί» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης στο Βήμα. Από την άλλη βέβαια, «οι θεσσαλοί πολίτες γνωρίζουν τις πρωτοβουλίες και τις προθέσεις μας. Από την πρώτη στιγμή, αμέσως μετά τις εκλογές παρουσιάσαμε ένα σχέδιο δύο επιπέδων».
«Ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας»
Το πρώτο εξ αυτών αφορά «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που αποβλέπει στη δημιουργία ενός κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών μας. Ένα σχέδιο που αφενός μεν προλαμβάνει, αλλά και ταυτόχρονα προβλέπει ένα κατάλληλο πρωτόκολλο ενεργειών που πρέπει να αναληφθεί από όλες τις συνεργαζόμενες πλευρές κατά την κρίσιμη φάση εκδήλωσης ενός φαινομένου. Γι’ αυτό και θέσαμε ήδη τις βάσεις και δημιουργούμε μια ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη Περιφέρεια, όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται ασφαλές και θα υποστηρίζεται σε περιόδους κρίσης».
Σε δεύτερο επίπεδο εξήγησε ο κ. Κουρέτας πως «με αίσθημα ευθύνης παρουσιάσαμε ήδη στους θεσσαλούς πολίτες, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης, τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις μας ενός αντιπλημμυρικού σχεδίου για τη Θεσσαλία». Απλώς, όπως κατέληξε, «απομένει και η ολλανδική εταιρεία να παρουσιάσει την δική της πρόταση τέλη Φεβρουαρίου, και βεβαίως να αποφασισθεί προς υλοποίηση το βέλτιστο σενάριο αντιπλημμυρικής θωράκισης, επ’ ωφελεία των θεσσαλών πολιτών».