Συμπληρώθηκαν τέσσερις μήνες πια από την ανέλιξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλους τόσους πριν από την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του στην ηγεσία, τις Ευρωεκλογές, τα μηνύματα που φτάνουν από το σώμα των ψηφοφόρων περισσότερο προβληματισμό γεννούν παρά αισιοδοξία για το μέλλον – άμεσο ή μακροπρόθεσμο.

Τουλάχιστον δύο φορές μέσα στον περασμένο Δεκέμβριο ο Στ. Κασσελάκης, έχοντας κυκλώσει την 9η Ιουνίου ως ημερομηνία – ορόσημο για τη θητεία του στον 7ο όροφο της Κουμουνδρούρου, είχε κάνει λόγο για «νίκη» και «πρωτιά» έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκάθαρα πια εκείνες οι πολύ φιλόδοξες, μη φειδωλές, προσδοκίες ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού.

Υπό τις διαμορφωμένες, δημοσκοπικές, συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να ‘ναι δεύτερο κόμμα στην ιεραρχία της κομματικής πυραμίδας, κρατώντας πίσω του το ΠαΣοΚ, πόσο μάλλον να διατηρήσει τα εθνικά ποσοστά του υπερβαίνοντας τον πήχη του 17%. Μάλιστα ο κίνδυνος να βρεθεί ακόμη χαμηλότερα ελλοχεύει σοβαρά πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τους δικούς του ψηφοφόρους

Στη νέα πανελλαδική έρευνα δείγματος 1.303 ατόμων, που η Metron Analysis πραγματοποίησε προ ημερών (17 – 23 Ιανουαρίου) ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει -και δεν είναι συμπτωματικό διότι είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο- τη μικρότερη συσπείρωση εκ των τριών κομμάτων εξουσίας. Ενόσω η ΝΔ και το ΠαΣοΚ κινούνται στο ύψος του 80%, με 78.8% και 82.9% αντίστοιχα, η παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά βίας ξεπερνά το πολύ χαμηλό όριο του 50%.

Δηλαδή μόνο ένας στους δύο ψηφοφόρους που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 μένουν πιστοί κι εξακολουθούν να τον στηρίζουν!

Το ποσοστό είναι σχεδόν το ίδιο με την προ μηνός (21/12) δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Άρα πρόκειται για μια συνθήκη που παγιώνεται και δεν δείχνει τάσεις μεταβολής προς τα πάνω. Ένα ολοφάνερο σημάδι δηλαδή πως η στρατηγική της Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν αποδίδει, ως τώρα, φρέσκους καρπούς, αλλά «πέφτει από το δέντρο σαν ώριμο φρούτο που σταδιακά αρχίζει να αποσυντίθεται».

Χάνει, άλλωστε, τόσο στην πρόθεση ψήφου, πέφτοντας κάτω από τη βάση του 10% (στο 9.7% από το 10.1% και το 12% του Οκτωβρίου), όσο και στην εκτίμηση (από το 12.4% στο 12.1 με το σφάλμα στο +/-1.8).

Από αριστερά του… βγαίνει η Νέα Αριστερά

Κι αν στην προηγούμενη μέτρηση οι περισσότεροι ψηφοφόροι της δεξαμενής του ΣΥΡΙΖΑ μετακινούνταν προς το ΠαΣοΚ (10.6%) και το ΚΚΕ (9.1%), στην παρούσα φάση η μεγάλη ζημιά προκαλείται από τη Νέα Αριστερά, η οποία σιγά σιγά αποκτά οντότητα στον χάρτη και κερδίζει έδαφος.

Το 13.5% που στερείται ο ΣΥΡΙΖΑ, από το «παρακλάδι» που φύτρωσε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τη μεγάλη διάσπαση του Οκτωβρίου, είναι πολύ υψηλό ποσοστό για ν’ αγνοηθεί. Η τάση δείχνει πως η Νέα Αριστερά πείθει το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι και «τρώει» μέρα προς μέρα από τα σωθικά του κόμματος.

Λογικό οπότε είναι να έχει πέσει στο μισό το ποσοστό που φεύγει προς το ΠαΣοΚ (από το 10.6% στο 5.8%). Όπως και το αντίστοιχο προς το ΚΚΕ (από το 9.1% στο 5.3%). Παραδόξως μάλιστα μέχρι κι απ’ την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου χάνει ψηφοφόρους ο ΣΥΡΙΖΑ (3%) που την προτιμούν από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (1.9%).

Ούτε στο κέντρο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αριθμοί που απεικονίζουν την, χωρίς αμφιβολία, αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει κάτι, μικρό ή μεγάλο, από την αναπόφευκτη φθορά της ΝΔ και την αδυναμία εκτόξευσης του ΠαΣοΚ, είναι αυτοί που αφορούν τις μετακινήσεις προς αυτόν. Αφενός μεν από τη «γαλάζια δεξαμενή» αφετέρου δε από τη σοσιαλιστική πτέρυγα δεν αποκομίζει σχεδόν τίποτα, με συνέπεια να μην καταγράφεται καν στα ευρήματα κάποιο ποσοστό. Άρα δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές του κεντρώου χώρου. Είχε ήδη αναδειχθεί προσφάτως αυτή η πτυχή.

Της ΝΔ οι απώλειες συσπείρωσης αφορούν κυρίως το δεξιότερο σ’ αυτήν κοινό, καθώς την «πληγώνει» κυρίως η Ελληνική Λύση (με τα ανεβασμένα ποσοστά). Από την άλλη του ΠαΣοΚ χάνει κυρίως προς τον Περισσό.

Δεν εμπνέει ο Κασσελάκης

Φαινομενικά και πρακτικά ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ένα ολόκληρο βουνό ν’ ανέβει τη στιγμή που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατρακυλήσει στα τάρταρα. Το εκλογικό σώμα δείχνει ότι δεν τον εμπιστεύεται πια, τουλάχιστον όχι όσο στο ξεκίνημα της σύντομης πολιτικής διαδρομής του, και η έλλειψη ενιαίας ταυτότητας περισσότερο αποδομεί ό,τι βρήκε αναλαμβάνοντας τα ηνία παρά το ενισχύει.

Επί Στ. Κασσελάκη ο μέσος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει μπερδεμένος κι αναγκαστικά στρέφεται σε εναλλακτικές (ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, ΠαΣοΚ) για να ταυτιστεί με κάτι πιο συγκεκριμένο, όχι τόσο ρευστό και απροσδιόριστο που μεταλλάσσεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ποιους ακριβώς εκπροσωπεί τούτη την εποχή η παράταξη της Κουμουνδούρου δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί.

Το ότι ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοτικότητας, όντας πια στο 73% αντανακλά τη δυσπιστία που έχει συγκεντρωθεί γύρω του και θολώνει την εικόνα του. Το 22% στις θετικές – μάλλον θετικές γνώμες δεν ισορροπεί όσο θα ήθελε ο ίδιος την κατάσταση.

Η τελευταία φορά με μονοψήφιο

Από την ώρα που οι τεχνοκρατικές πρωτοβουλίες με power points παρουσίασης στις Σπέτσες και think tanks δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, ίσως το κομβικό Συνέδριο ταυτότητας και θέσεων, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου, αποτελεί την τελευταία ελπίδα αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και της φυλλόρροιας προς άλλες κατευθύνσεις. Διαφορετικά στις Ευρωεκλογές ο Στ. Κασσελάκης είναι πιθανό να ερθεί αντιμέτωπος με μια δεύτερη εσωκομματική κρίση, με ανυπολόγιστες συνέπειες έκτοτε, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συρρικνωθεί σε ποσοστά που εμφάνιζε πριν από το 2010!

Η τελευταία φορά που το κόμμα κινήθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο ήταν τον Οκτώβριο του 2009 με 4.7% στις Ευρωεκλογές εκείνες. Αρχηγός ήταν ακόμη ο Αλέκος Αλαβάνος κι έκτοτε έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 15 χρόνια. Επί Αλέξη Τσίπρα, αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε ποτέ ποσοστό χαμηλότερο του 16.79%!

Όπως διέκρινε άλλωστε και ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, «είναι προφανές ότι βιώνουμε τα τελευταία στάδια της διπλής εκλογικής ήττας του Μαΐου και του Ιουνίου που είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Δηλαδή από το Μάιο και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχώς στο προσκήνιο για αρνητικούς λόγους».

Αν από την άλλη επιβεβαιωθεί ο ίδιος λέγοντας πως «τώρα πια που ξεκαθάρισε το τοπίο και έληξε η εσωστρέφεια, αρχίζει να αποκτά έναν βηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ» και πως «αυτό θα αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις» θα φανεί λίαν συντόμως.