Το μέλλον της καινοτομίας για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, αποτελεί το μείζον για την στρατηγική της Ελλαδας.
Η πρώτη υπουργική συνάντηση του ΟΟΣΑ σε θέματα υγείας μετά την πανδημία έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι, με θέμα τις βελτιωμένες πολιτικές για πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας. Συνολικά συμμετείχαν 50 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχής στην ιστορία του θεσμού.
Την πρώτη μέρα έλαβε χώρα το High-Level Policy Forum με θέμα το μέλλον της καινοτομίας στην υγεία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το Forum διοργανώθηκε από τον Ο.Ο.Σ.Α σε συνεργασία με το Commonwealth Fund και το Health Foundation, για την διερεύνηση πολιτικών προς την υιοθέτηση νέων καινοτομιών στα συστήματα υγείας.
Πέρα από την «ανθρωποκεντρική καινοτομία», στο επίκεντρο εντάσσονται πλέον οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και οι επιπτώσεις γονιδιωματικής και γενετικής ιατρικής για τα συστήματα υγείας.
Τη δεύτερη μέρα έλαβε χώρα η Συνάντηση των Υπουργών Υγείας εστιάζοντας στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας. Αν κάποια παρέμβαση κατάφερε να ξεχωρίσει αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού, ήταν αυτή του Έλληνα Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έθεσε ως πρόκληση των συστημάτων υγείας την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης των πολιτών, βάζοντας στο επίκεντρο των συζητήσεων τις προκλήσεις που γεννώνται λόγω της νέας τεχνολογικής εποχής.
Ο κ. Γεωργιάδης παρότρυνε τον Ο.Ο.Σ.Α για ουσιαστική βοήθεια μέσω της παροχής τεκμηριωμένων πληροφοριών με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας για επιστημονικά θέματα, τονίζοντας τα οφέλη από την εισαγωγή νέων τεχνολογιών υγείας, όπως η χρήση των εμβολίων, και θέτοντας αυτό ως αναγκαία προϋπόθεση για την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες υγείας. Ως μάθημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί, ο Υπουργός μας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δίνοντας ως παράδειγμα τη στήριξη της χώρας μας μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι εύκολο για κάποιον να κατηγορεί την Ευρώπη, αλλά όχι σέξι να την υπερασπίζεται». Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «στην πραγματικότητα η Ευρώπη είναι ωφέλιμη για όλους μας» – κάτι το οποίο προκάλεσε το έντονο χειροκρότημα της ολομέλειας.
Ίσως το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ολομέλειας ήταν η έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, εμπεριείχε την αναγνώριση της ανάγκης για βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, προετοιμασία έναντι κρίσιμων καταστάσεων και προκλήσεων, μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας μέσω της προώθησης υγιούς τρόπου ζωής, και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.
Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού και του αυξανόμενου ρυθμού εισαγωγής νέων τεχνολογιών υγείας, η ζήτηση υπηρεσιών υγείας θα συνεχίσει να υπερτερεί της διαθέσιμης προσφοράς. Καθίσταται πλέον αναγκαίο να στραφούμε από την καταπολέμηση συμπτωμάτων και τη θεραπεία ασθενειών, στην προώθηση της ευεξίας του πληθυσμού και την πρόληψη νοσημάτων. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα έτσι ώστε να επενδύουν οι πολίτες στην υγεία τους υιοθετώντας υγιείς τρόπους ζωής. Ένα από τα παραδείγματα είναι αυτό της Σουηδίας. Οι γιατροί δύνανται να συνταγογραφούν σωματική δραστηριότητα αλλά και η κρατική επιχορήγηση κάρτας δραστηριότητας για την αγορά αθλητικών υπηρεσιών (τύπου “activity pass”). Είναι παρόμοια με τα “credit vouchers” υγείας της Σιγκαπούρης.
Η συνάντηση Υπουργών Υγείας ολοκληρώθηκε με την φράση «μπορούμε και θα το πετύχουμε μαζί!», ενδεικτική του κλίματος αλληλεγγύης και συνεργασίας που κυριάρχησε στην ανωτέρω συνάντηση.
*Άρης Αγγελής, PhDΓενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Υπουργείου Υγείας