Πακέτο μαμούθ εξοπλιστικών προγραμμάτων προσφέρουν στην Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως με πληροφορούν κυβερνητικές πηγές. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές σίγουρα θα έχει φθάσει η επιστολή Άντονι Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό με την οποία οι ΗΠΑ θα αναφέρουν την τελική φάση στην οποία βρίσκονται τα 40 F-35 για την Ελλάδα (η αποστολή δηλαδή του LOA), αλλά και της δωρεάν παραχώρησης 4 φρεγατών, δύο C-130, εκατοντάδων αρμάτων μάχης και άλλου υλικού (ακόμα και για Λιμενικό) αξίας πάνω 2 δισ. δολάριο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα παροχής οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα. Με δυο λόγια έρχεται η επίσημη επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Όσον αφορά την επιστολή LOA (Letter of Acceptance) για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 θα έρθει και αυτή τη Δευτέρα στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

Όπως μαθαίνω η επεξεργασία αυτού του προγράμματος άρχισε με απόλυτη μυστικότητα εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στις δύο χώρες και επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά (στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό). Σήμερα, μέσα στην ημέρα αναμένεται και δήλωση του Πρωθυπουργού, με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε ένα αβέβαιο μέλλον να βεβαιώνει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη.

***

Παντρεύτηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Έλενα Ράπτη

Στο επόμενο βήμα στη σχέση τους προχώρησαν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος και η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζευγάρι, που τα τελευταία χρόνια είναι μαζί, παντρεύτηκε διακριτικά πριν από μερικούς μήνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η τελετή πραγματοποιήθηκε ιδιωτικά.

***

Η πιο δυνατή στιγμή της Εξεταστικής

Είναι αλήθεια πως η κατάθεση της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας της Μάρθης Ψαροπούλου θύματος του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών υπήρξε συγκινητική. Δραματική. Ανθρώπινη. Ίσως να ήταν από τις δυνατές στιγμές της Εξεταστικής Επιτροπής, που κανέναν δεν άφησε ασυγκίνητο.

Δεν είναι τυχαίο πως δια ροπάλου επιβλήθηκε όπως μάθαμε από τον πρόεδρο της εξεταστικής Δημήτρη Μαρκόπουλο στάση σεβασμού τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όσο και από όλα τα κόμματα, ενώ ο ίδιος συνόδευσε μαζί με το προεδρείο της επιτροπής εντός της αίθουσας τη μάρτυρα, κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της ελληνικής Βουλής. Η ενέργεια αυτή που έγινε εκτός καμερών και με απαίτηση να μην υπάρξουν φωτογραφίες, στόχο είχε την απόδοση τιμής στα θύματα. Μάλιστα ζητήθηκε από τη μάρτυρα σε οποιαδήποτε στιγμή το ήθελε να υπάρξει διακοπή της συνεδρίασης.

***

Πώς η Βουλή αναβαθμίστηκε ενεργειακά

Είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της ενεργειακής αναβάθμισης της Βουλής των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια. Είχα μάλιστα αποτέλεσμα γιατί η Βουλή, ένα τόσο παλιό κτίριο έγινε σιγά- σιγά αλλά σταθερά με την εποπτεία του Προέδρου της Κώστα Τασούλα πράσινη.

Οι ενεργειακοί ελεγκτές που την έλεγξαν την αναβάθμισαν από το επίπεδο Δ που ήταν στο επίπεδο Β. Πραγματικός άθλος, θα πείτε, αφού η οροφή στεγανοποιήθηκε, ο φωτισμός άλλαξε σε φώτα Led, όλο το παλαιό κλιματιστικό σύστημα άλλαξε και τοποθετήθηκε νέο σύγχρονο που εξοικονομεί ενέργεια και πολλά άλλα. Ίσως οι πιο πολλοί να μην το έχουν προσέξει, αλλά στη Βουλή τοποθετήθηκε μια νέα πινακίδα. Είναι η πινακίδα για την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

***

Η Παλαιά Βουλή όμως;

Στο όμορφο κτήριο της Παλιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου, στεγάζεται το εξαιρετικού ενδιαφέροντος Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Σημαντικά εκθέματα που διατρέχουν, κυρίως, την πιο σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ίσως ο τρόπος έκθεσής τους να μην είναι πάντα ο πιο οργανωμένος και ενδεδειγμένος, αυτό όμως δε μοιάζει να αφαιρεί τίποτε από τη συγκίνηση και τον πλούτο πληροφοριών που προσφέρουν απλόχερα στο φιλομαθή επισκέπτη. Ωστόσο υπάρχει κάτι που όντως αφαιρεί την ομορφιά. Τα σκουπίδια που είναι πεταμένα στο κτήριο και μάλιστα στην είσοδό του κάνει κάθε επισκέπτη που περνά από εκεί να γεμίζει με ντροπή.

***

Η επιστολική ψήφος πήγε Λευκωσία

Άρχισαν οι ενημερώσεις για την επιστολική ψήφο, μια μόλις ημέρα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Έτσι σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε τους Ελλαδίτες εκλογείς για τη διευκόλυνση που τους παρέχει η επιστολική ψήφος στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, από τον τόπο κατοικίας τους, παρουσιάζοντας βήμα προς βήμα τη διαδικασία, τα νέα ψηφοδέλτια και τον σχετικό φάκελο γνησιότητας.

Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να απαντήσει αναλυτικά σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις που της έθεσαν οι συμμετέχοντες.

***

Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων

Με ενός λεπτού σιγή και επετειακή αναφορά τιμήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Όπως είπε ο γ’ αντιπρόεδρος Θανάσης Μπούρας εξ ονόματος του Σώματος «τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων εβραίων και πολλών ακόμη θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς μάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης».

«Στη λέξη “Ολοκαύτωμα” αποτυπώνεται η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις και θάνατο. Την ημέρα αυτή όλη η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», είπε, σημειώνοντας πως «όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όσο ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ναζισμό και να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες του ολοκαυτώματος».

***

We Remember

Η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρόβαλλε στην πρόσοψη του κτηρίου του Κοινοβουλίου το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με το σύνθημα #WeRemember.