Η Amy και η Ano, δύο 22χρονα κορίτσια, είναι μονοζυγωτικά δίδυμα από τη Γεωργία, που αμέσως μετά τη γέννησή τους απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους και πουλήθηκαν σε διαφορετικές οικογένειες.
Χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν η μία την άλλη τυχαία. Αφορμή ένα τηλεοπτικό σόου ταλέντων και ένα βίντεο στο TikTok. Καθώς ερευνούσαν το παρελθόν τους, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που εκλάπησαν από νοσοκομεία και πουλήθηκαν σε οικογένειες, ορισμένα μόλις το 2005.
Οι πρώτες υποψίες και η μοιραία συνάντηση
Η ιστορία του πώς η Amy και η Ano ανακάλυψαν η μία την άλλη, ξεκινά όταν ήταν 12 ετών.
Η Amy Khvitia παρακολουθούσε το τηλεοπτικό πρόγραμμα Georgia’s Got Talent, όταν είδε ένα κορίτσι που όχι μόνο της έμοιαζε αλλά ήταν ολόιδια με εκείνη. Έτσι απευθύνθηκε στην οικογένεια της για απαντήσεις. «Όλοι έχουν έναν σωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα της αποφεύγοντας να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Amy δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο και 300 χιλιόμετρα μακριά, στην Τιφλίδα, μια άλλη 19χρονη, η Ano Sartania, έλαβε το βίντεο από έναν φίλο της. Η Ano προσπάθησε να εντοπίσει την κοπέλα, αλλά δεν μπορούσε να τη βρει, οπότε μοιράστηκε το βίντεο σε μια πανεπιστημιακή ομάδα WhatsApp και κάποιος που γνώριζε την Amy είδε το μήνυμα και τους συνέδεσε στο Facebook.
Moment twins taken and sold at birth reunite with mum https://t.co/NuezWTVo8z
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 26, 2024
Γεννήθηκαν και οι δύο στο μαιευτήριο Kirtskhi – το οποίο δεν υπάρχει πλέον – στη δυτική Γεωργία, αλλά, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους, τα γενέθλιά τους απείχαν μερικές εβδομάδες μεταξύ τους. Δεν θα μπορούσαν να είναι αδελφές, πόσο μάλλον δίδυμες. Υπήρχαν, όμως, πάρα πολλές ομοιότητες.
«Ήταν σαν να κοιτάζω σε καθρέφτη, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, η ίδια ακριβώς φωνή. Εγώ είμαι αυτή, και αυτή είναι εγώ», είπε η Amy όταν οι αδερφές συναντήθηκαν για πρώτη φορά.
Οι δίδυμες αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τις οικογένειές τους και για πρώτη φορά έμαθαν την αλήθεια, είχαν υιοθετηθεί χωριστά με διαφορά λίγων εβδομάδων το 2002. Τότε, η μητέρα της Amy είχε ενημερωθεί από ένα φίλο της ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο τοπικό νοσοκομείο και με το κατάλληλο αντίτιμο, θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει ως δικό της. Την ίδια ιστορία είπε και η μητέρα της Ano.
Καμία από τις δύο οικογένειες δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και, παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να υιοθετήσουν τις κόρες τους, δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η διαδικασία ήταν παράνομη. Την περίοδο εκείνη η κατάσταση στην χώρα ήταν έκρυθμη και, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου εμπλεκότα άμεσα, οι οικογένειες πίστευαν ότι ήταν νόμιμο. Βέβαια, καμία δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα στοίχισαν οι υιοθεσίες.
Η αναζήτηση της βιολογικής μητέρας και η αποκάλυψη του κυκλώματος
Οι δίδυμες δεν μπορούσαν να μην αναρωτηθούν αν οι βιολογικοί τους γονείς τις είχαν πουλήσει με σκοπό το κέρδος. Έτσι, απευθύνθηκαν σε μια ομάδα στο Facebook, που είχε δημιουργηθεί από τη δημοσιογράφο Tamuna Museridze το 2021, όταν ανακάλυψε ότι ήταν υιοθετημένη και ξεκίνησε να αναζητά τη δική της οικογένεια. Εν τέλει, η ομάδα κατέληξε στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου εμπορίας βρεφών και άνοιξε ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Γεωργίας που μετρά δεκαετίες, από τα μέσα του 1950 έως το 2005 σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.
Η δημοσιογράφος πιστεύει πως το έγκλημα ήταν οργανωμένο και συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από οδηγούς ταξί μέχρι υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση, ενώ διεφθαρμένοι υπάλληλοι πλαστογραφούσαν τα έγγραφα που χρειάζονταν για τις παράνομες υιοθεσίες. «Η κλίμακα είναι αδιανόητη, ο αριθμός των κλεμμένων μωρών μπορεί να φτάνει και τις 100.000, ήταν συστημικό», εξηγεί.
Οι δίδυμες κατάφεραν να εντοπίσουν τη βιολογική τους μητέρα στη Γερμανία, η οποία τους εξήγησε ότι ήταν άρρωστη μετά τον τοκετό και έπεσε σε κώμα. Όταν ξύπνησε, το προσωπικό του νοσοκομείου της είπε ότι λίγο, μετά τη γέννηση, τα μωρά πέθαναν.
Το 2022, η γεωργιανή κυβέρνηση διέταξε έρευνα για την εμπορία παιδιών, αλλά όπως δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές «οι υποθέσεις ήταν πολύ παλιές και πολλά δεδομένα έχουν χαθεί».
Μια έρευνα το 2003 οδήγησε σε αρκετές συλλήψεις, αλλά ελάχιστες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας. Το 2015, μετά από άλλη έρευνα, τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γενικός διευθυντής του μαιευτηρίου του Ρουστάβι, Αλεξάντρε Μπαραβκόβι, συνελήφθη αλλά αθωώθηκε στην πορεία και επέστρεψε κανονικά στην εργασία του.
Το BBC προσέγγισε το Υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένες περιπτώσεις εμπορίας βρεφών, αλλά δεν δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες στους δημοσιογράφους λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.