Ο Μόουζες Ράιτ έχει περάσει ελάχιστο χρόνο στην Ευρώπη. Πρόλαβε πάντως σε μόλις πέντε αγώνες με την τουρκική Μερκεζεφέντι να δείξει ότι κουβαλά μαζί στο ΣΕΦ την προοπτική να εξελιχθεί σε ψηλό πρώτης γραμμής.
Γι’ αυτό κι αποτέλεσε την επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα προς ενίσχυση της φροντ λάιαν του Ολυμπιακού δεδομένου πως Μουστάφα Φαλ και Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι εκτός για τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής (26/1) οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωσαν την απόκτησή του με συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2025. Άρα υπάρχει μέλλον σ’ αυτήν τη συνεργασία.
Η ΚΑΕ είχε μάλιστα προαναγγείλει τον ερχομό του με το τραγούδι «Η ενδέκατη εντολή» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου και ερμηνεία της Νάνας Μούσχουρη.
Ποιος είναι ο Μόουζες Ράιτ
Διαφορετικές απαιτήσεις βέβαια έχει μια μικρομεσαία ομάδα του τουρκικού πρωταθλήματος, που μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού, κι εντελώς άλλες η περυσινή διεκδικήτρια της Euroleague. Όπως και να ‘χει ωστόσο τα νούμερα του 25χρονου Αμερικανού σέντερ, με ύψος 2.06, δεν περνούν αδιάφορα σε κάποιον ουδέτερο παρατηρητή (26.4 πόντοι, 8.4 ριμπάουντ, 1.4 μπλοκ, 1.4 κλεψίματα).
Ο Ράιτ πρωτόπαιξε στις 23 Δεκεμβρίου του 2023 και παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε καλά – καλά τους συμπαίκτες του τέλειωσε τον αγώνα κόντρα στην Μπόντρουμσπορ με 18 πόντους από 7/10 δίποντα και 1.3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 1 μπλοκ.
Έκτοτε ήταν ολοένα και πιο παραγωγικός αποδεικνύοντας πως οι αριθμοί του στις τελευταίες δύο κολεγιακές σεζόν του στο Τζόρτζια Τεκ του Τζος Πάστνερ δεν ήταν συμπτωματικοί. Κι ας μην έγινε draft το 2021, κι ας μετρά μόνο τέσσερα ματς στο NBA (Clippers, Mavericks) αγωνιζόμενος κυρίως στην G-League (με υψηλούς μέσους όρους σε πόντους και ριμπάουντ) και καταλήγοντας εν τέλει στην Κίνα.
Στη νίκη επί της Καρσίγιακα με 107-94 ο Ράιτ έφτασε σ’ ένα εντυπωσιακό double-double με 34 πόντους (12/19 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 10/14 βολές) και 12 ριμπάουντ, προτού απέναντι στην Μπαχτσεσεχίρ προσφέρει 22 πόντους (7/16 δίποντα, 1/2 τρίποντα) και 10 ριμπάουντ.
Ακολούθησαν το season high στο σκοράρισμα με 36 πόντους (13/16δ, 1/4τρ) για το 102-87 επί της Γαλατάσαραϊ, στο οποίο μάζεψε 6 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασίστ, αλλά και οι 22 πόντοι με τα 8 ριμπάουντ στο 83-74 επί της Σάμσουνσπορ.
Σύμφωνα με το 3stepsbasket.com, όσο ήταν στο παρκέ η Μερκεζεφέντι βρισκόταν στο +8.4 (NET Rating) έναντι των αντιπάλων της με αναγωγή των κατοχών στις εκατό (119.9-111.5). Είχε επίσης με 59.2% στην κλίμακα eFG% (η αξία των δίποντων-τρίποντων προς τις προσπάθειες που εκτέλεσε).
Τι κάνει και τι δεν κάνει ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού
Πιθανόν ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού έπαιζε αρκετά για τον εαυτό του με το ατομικό ποσοστό του usage να αγγίζει το 30% (29.4%). Δηλαδή 1/3 επιθέσεις της ομάδας του ορίζονταν από τον ίδιο. Τούτο, ότι ήθελε να λανσάρει τον εαυτό του, δεν αναιρεί πως είναι ένας σέντερ που συνδέεται εξαιρετικά με το αντίπαλο καλάθι, αφού πρώτα σκρινάρει και βυθιστεί προς τη ρακέτα για να τελειώσει τις πάσες των περιφερειακών.
Το παιχνίδι στο post δεν είναι, σίγουρα, το δυνατό σημείο του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα εκμεταλλευτεί τα mismatch που πιθανόν θα προκύψουν. Το πρόβλημα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πως όταν έρθει βοήθεια δεν πασάρει καλά την μπάλα έξω, δεν βλέπει το υπόλοιπο γήπεδο. Προτιμά να ολοκληρώσει τις φάσεις, ενίοτε με δυναμικά καρφώματα.
Από την άλλη πηγαίνει πολύ δυνατά στο επιθετικό ριμπάουντ και μπαίνει στις διεκδικήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Απλώς δεν είναι τόσο σπουδαίος αμυντικός σε σύνθετες συνθήκες, αργώντας στις αλλαγές και στα πλαϊνά βήματα.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπό πίεση χρόνου και περιορισμένες επιλογές, καθώς δεν επιτρεπόταν η μεταγραφή από παίκτη της Euroleague, ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρήκε έναν έναν παίκτη που καλύπτει πολλά απ’ όσα πάντα έψαχνε ανέκαθεν στους ψηλούς του. Σε πρώτη φάση ο Μόουζες Ράιτ θα καλύψει το κενό κι ακολούθως θα πλαισιώσει τους Φαλ – Μιλουτίνοφ ως μια άλλη προοπτική.
Στα δικά του χέρια είναι να πιστοποιήσει το βιογραφικό του και τις προσδοκίες που συνοδεύουν τον ερχομό του στον Πειραιά. Ο Μπαρτζώκας εμπιστοσύνη θα του δείξει είτε τον δηλώσει (εξ αρχής) στην Basket League είτε όχι. Όπως σε κάθε παίκτη απ’ αυτούς που διαλέγει να προσθέσει στο ρόστερ του.