Ήταν ένα εξ αναβολής Υπουργικό Συμβούλιο που τα είχε όλα. Είχε διάρκεια 3,5 ώρες (1,5 ώρα μόνον για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών), υπήρξαν 14 τοποθετήσεις, 13 υποστηρικτικές προτάσεις για το νομοσχέδιο του γάμου, μία διαφωνία του Μάκη Βορίδη, αλλά, όπως χαρακτηρίστηκε «διαφωνία με ήπιο τρόπο». Άλλωστε τις διαφωνίες του αυτές ο κ. Βορίδης τις εξέφρασε προτού γίνει υπουργός.

Υπήρξαν όμως και συγκινήσεις καθώς και δάκρυα, κάτι που δεν θυμάμαι να είχε συμβεί ποτέ σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακόμα ακούστηκαν χειροκροτήματα, αλλά και αναφορά (ίσως για πρώτη φορά) στον «εθνάρχη» Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς και διαμαρτυρίες για το κέρασμα με μπισκοτάκια, αυτοσυγχαρητήρια υπουργών, αναφορά στα… Σουαχίλι και το σημαντικότερο; Ψήφιση εν τέλει του νομοσχεδίου υπό τον Βορίδη, αλλά μόνον με τη βοήθεια της… Τεχνητής Νοημοσύνης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

***

Η γρίπη, τα μπισκοτάκια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα

Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου εξηγώντας τους πως πέρασε το H1N1 (και τη γρίπη τύπου Α) και ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανέβασε πυρετό. Αυτός ο ιός δεν διαρκεί περισσότερο από 2,5 μέρες μετά πέφτει ο πυρετός και ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν καλά, μόνον ένας ξερός βήχας τον ταλαιπωρούσε κάπως. Ωστόσο, όπως, είπε, δεν κόλλησε κανένα από την συνοδεία του στο Νταβός, ούτε τον Αλέξη Πατέλη, ούτε τους υπόλοιπους που συνταξίδευαν στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο.

Όπως πάντα στο τραπέζι υπήρχαν κεράσματα με κάτι μπισκοτάκια, που τώρα μεταξύ μας με τόσες συνεδριάσεις του Υπουργικού τα βαρέθηκαν οι υπουργοί, άσε που οι περισσότεροι αποφεύγουν τη ζάχαρη. Έτσι στις συζητήσεις στα πηγαδάκια έλεγαν πως θα υποβάλουν αίτημα να αντικατασταθούν τα γλυκά μπισκότα με κάτι πιο αλμυρό, αφού η συνεδρίαση διαρκεί τόση ώρα, να έχουν κάτι να τρώνε οι άνθρωποι. Ωστόσο υπήρξε και μια πιο υγιεινή πρόταση από γυναίκα υπουργό. Αντί γλυκά ή αλμυρά μπισκότα, ας φέρει ο Πρωθυπουργός ξηρούς καρπούς ανάλατους και αποξηραμένα φρούτα. Και αυτά όπως, ειπώθηκε, μπορούν να «κόψουν» την πείνα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το νομοσχέδιο και ακολούθησε η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη, που μάλλον απέφυγε τον σκόπελο της καταψήφισης και θα καταλήξει στη διέξοδο της αποχής όταν έρθει η ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις του με το κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης περισσότερο για να τον πειράξει παρά να του αλλάξει γνώμη ή ακόμα επειδή θέλησε να παρουσιάσει ότι επικρατεί καλό κλίμα στο Υπουργικό του είπε σε κάποια στιγμή ότι μπορεί να βγει ο Βορίδης και να… ψηφίσει εν τέλει το νομοσχέδιο, αλλά μόνον με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Γέλασαν όμως πολλοί αν και άλλοι υπήρξαν προβληματισμένοι αφού σίγουρα σκέφτονταν την ψηφοφορία στη Βουλή, διερωτώμενοι πόσοι βουλευτές δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Κάποιος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανόν να ψηφιστεί στις 14 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή του Αγίου Βαλεντίνου (και των ερωτευμένων) κάνοντας ορισμένους πάλι να γελάσουν…

***

Και αναφορές στον Εθνάρχη

Έγινε ίσως για πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόση μεγάλη αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τους περισσότερους να λένε ότι πάντοτε, από την ίδρυσή της η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν υπέρ των αδυνάτων και υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών με τον Ακη Σκέρτσο να κλείνει τη συνεδρίαση κατασυγκινημένος και δακρυσμένος για προσωπικούς λόγους. Και τέλος ο Πρωθυπουργός είπε στον Γιώργο Γεραπετρίτη να δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό του, αφού μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα έφεραν το νομοσχέδιο για τους ομογενείς.

***

Μια σημαντική προεδρία για την χώρα μας

Η Ελλάδα, δια του αρμόδιου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ανέλαβε από χθες την Προεδρία του Διεθνούς Κέντρου Ανάπτυξης Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development/ICMPD) στις Βρυξέλλες, την έως τώρα την προεδρία την είχε η Τουρκία. ‘

Όπως είπε ο υπουργός η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία, σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που το διεθνές περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται με νέες κρίσεις: «Οφείλουμε», είπε «να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην παράνομη διακίνηση, σε συνεργασία, τόσο με τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης αυτών των ροών και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε νόμιμες εναλλακτικές οδούς, νόμιμης μετανάστευσης, λελογισμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες τις ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας..

***

Ο πιο νέος πρύτανης και το πιο θερμό χειροκρότημα

‘Ήταν μια λαμπρή τελετή που τα είχε όλα. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, δύο πρώην πρωθυπουργών, του Προέδρου της Βουλής, σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο ήταν παρόντες στην μεγάλη αίθουσα του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκε η εορταστική εκδήλωση ανάληψής καθηκόντων των νέων πρυτανικών αρχών. Ο 44χρονος Καρδιολόγος, Γεράσιμος Σιάσος είναι ο νεότερος εκλεγμένος Πρύτανης, ένας πρύτανης που στόχος του είναι να ξαναδώσει την αίγλη του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η νέα διοίκηση του πανεπιστημίου μας , σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εφαρμόζει ήδη το νέο στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει το ΕΚΠΑ στην επόμενη δεκαετία με μεγαλύτερη αυτονομία και η πρόσφατη πρωτοβουλία μας για ίδρυση τμημάτων του ΕΚΠΑ στην αλλοδαπή», δήλωσε ο νέος Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος.

Χειροκροτήθηκε θερμά ο πρύτανης, αλλά, επιτρέψτε μου να πω ότι υπήρξε θερμότερο χειροκρότημα από αυτό του πρύτανη. Ήταν η στιγμή που ο κ. Σιάσος ευχαριστούσε την οικογένειά του για την στήριξη, όταν αναφέρθηκε ονομαστικώς και στα δύο παιδιά του. Το ένα μόλις άκουσε το όνομά του φώναξε: «Εγώ είμαι αυτός» με αποτέλεσμα να σειστεί η αίθουσα από χειροκρότημα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης: «Το ΕΚΠΑ βασίστηκε στην αφοσίωση, στην εργατικότητα και στο υψηλό επιστημονικό δυναμικό των μελών του. Σήμερα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με αυτή την αφοσίωση και την εργατικότητα, στην ενότητα και την συμπερίληψη για το νέο ΕΚΠΑ του 21 αιώνα», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.

Όπως σας ανάφερε πιο πάνω την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Λουκάς Παπαδήμος, υπουργοί, βουλευτές ,επιχειρηματίες, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

***

Επιστροφή Κασιδιάρη αλλά και Μιχαλολιάκου.

Στην συζήτηση για την ακροδεξιά, την πολυδιάσπαση ή την συσπείρωση αυτής , δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι έγκλειστοι του Δομοκού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τόσο ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όσο και ο wannabe τέτοιος, Κασιδιάρης, σκέφτονται να επιχειρήσουν την εκλογική τους επάνοδο. Αρχικά θα προσπαθήσουν την αποφυλάκιση τους από τη φυλακή εκμεταλλευόμενοι την διάταξη του Ποινικού Κώδικα για τα 3/5 της ποινής. Με πολλές αμφιβολίες για το πόσο αυτό θα γίνει δεκτό, η πρόθεση τους είναι να εκμεταλλευτούν τον δημοσιογραφικό θόρυβο και να παρουσιάσουν εκλογικό σχήμα για τις Ευρωεκλογές. Ακόμα και αν αυτά τα σχήματα, κάτι που είναι πολύ πιθανό έως δεδομένο, απορριφθούν από τον Άρειο Πάγο λόγω της ύπαρξης των σχετικών τροπολογιών , ο αντικειμενικός σκοπός τους θα είναι η συσπείρωση των οπαδών τους. Ο κίνδυνος για τους έγκλειστους του Δομοκού, είναι η εξαφάνιση τους από την δημοσιότητα και η μετακίνηση των οπαδών τους σε » γειτονικά » πολιτικά σχήματα, όπως πχ το Εθνικό Μέτωπο που εμφανίζει ιδιαίτερη ακροδεξιά κινητικότητα τον τελευταίο καιρό.

Εδώ όμως έρχεται το παράβολο των 20.000 ευρώ για τη συμμετοχή στις εκλογές του Ιουνίου. Ένα παράβολο που δεν επιστρέφεται σε περίπτωση απόρριψης της συμμετοχής ενός κόμματος από τον Άρειο Πάγο. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο large χρηματικά θα είναι οι Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης ώστε να εκτεθούν σε νομική απόρριψη των πολιτικών σχημάτων τους ή παρένθετων αυτών και την ίδια στιγμή να χάσουν και το εικοσάρικο του παραβόλου. Στην περίπτωση που δεν αποδειχθούν.. γαλαντόμοι, ενδεχομένως, να επιζητήσουν την διαπραγμάτευση της όποιας πολιτικής προίκας τους με άλλους, κοντινούς, σχηματισμούς. Σε κάθε περίπτωση, οι ανακατατάξεις, οι μεταλλάξεις και οι προσδοκίες στην ακροδεξιά, καλά κρατούν.

***

Μια… κατσαρίδα στη Βουλή

Λένε ότι κατσαρίδες είναι ανθεκτικές και μπορούν να επιζήσουν ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο. Δεν ξέρω εάν αυτό αληθεύει, αλλά όντως είναι ανθεκτικές. Σε ένα κτίριο όμως, όπως είναι η Βουλή των Ελλήνων, που κτίστηκε τον 19ο αιώνα θα λέγαμε ότι δεν θα ήταν καθόλου απρόσμενο εάν έκανε την εμφάνισή της μια κατσαρίδα. Έτσι χθες είχαμε μια προγραμματισμένη επίσκεψη. Ήταν μια ολόμαυρη… κατσαρίδα που εμφανίστηκε στους διαδρόμους της, έξω από Εντευκτήριο βουλευτών, την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση για την Επιστολική Ψήφο, με ορισμένους βουλευτές, με συνεργάτες βουλευτών, αλλά και με τους τους υπαλλήλους της Βουλής να προσπαθούν να την εξοντώσουν. Τελικά ο εξολοθρευτής της ήταν αυτός που έχει το κατάστημα με τα ψιλικά, και έτσι ο πανικός αποφεύχθηκε.