Υπολογισμένους φαίνεται ότι είχαν στην κυβέρνηση τους κραδασμούς που θα προκαλούσε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι σέβεται την άποψη της Εκκλησίας -παρά την σκληρή στάση της Ιεράς Συνόδου- ενώ έδειξε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που είχε το φροντιστήριο στους βουλευτές της ΝΔ στην Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών έμειναν αμετακίνητοι, διατυπώνοντας μάλιστα και δημόσια τις ενστάσεις τους.
«Θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου ότι όλο αυτό το διάστημα αυτή η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Συζητήθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων και είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί και η παράταξή μας κατέκτησε αυτή τη διαδικασία της ώριμης διαβούλευσης, αντί του ισοπεδωτικού μέτρου της κομματικής πειθαρχίας. Σε αυτόν τον διάλογο ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης, της εξέλιξης, αλλά και της δικής μας πλευράς που πιστεύω ότι εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη» είπε ο πρωθυπουργός.
«Το ζήτημα δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις και για υπερβολικές μεγεθύνσεις. Κι έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας, τις οποίες σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, εδώ θέλω να είμαι σαφής: αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων. Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Είναι προφανές ότι με τις παραπάνω προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά καθώς άπαντες γνώριζαν εξ αρχής ότι σε μια τέτοιου είδους ρύθμιση ήταν δύσκολο -έως και απίθανο- να βρει συμμάχους τόσο εντός της Ιεραρχίας όσο και εντός της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του. Στόχος λοιπόν τώρα είναι να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες εντός της Βουλής αλλά και οι λιγότερες δυνατές αντιδράσεις στην κοινωνία. Γι’ αυτό άλλωστε και κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν με νόημα ότι η θέση της Εκκλησίας ήταν μεν σκληρή αλλά τουλάχιστον απεφεύχθη το ενδεχόμενο λαοσυνάξεων και διαμαρτυριών που θα παρέπεμπαν σε άλλες εποχές.
Παραμένει ο Βορίδης ερωτηματικά για τους υφυπουργούς
Τα βλέμματα στο χθεσινό Υπουργικό ήταν στραμμένα όπως αναμενόταν στον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη. Ο κ. Βορίδης ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο, μια επιλογή που πιθανότατα να τον οδηγούσε ακόμη εκτός κυβέρνησης με τον ίδιο να δηλώνει προ ημερών στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» ότι «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι».
Ο κ. Βορίδης σύμφωνα με πληροφορίες πήρε τον λόγο και διατύπωσε τις απόψεις του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πάει στη Βουλή για να καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά θα επιλέξει τον δρόμο της αποχής. Η στάση αυτή θεωρήθηκε «πολιτικά αποδεκτή» μιας και ο κ. Βορίδης παραμένει συνεπής σε απόψεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν και σίγουρα πριν αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα. Έτσι, το ζήτημα θεωρείται πλέον λήξαν με τον κ. Βορίδη να διατηρεί την θέση του στο Υπουργικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση να αποφεύγει μια εσωτερική κρίση.
Ωστόσο, ο κ.Βορίδης είναι μια «ειδική περίπτωση» και δεν αποκλείεται η δική του μεταχείριση να αποτελέσει την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υφυπουργοί σκέφτονται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο θα πρέπει να το ξανασκεφτούν αν θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα διατηρήσουν τη θέση τους.
Το γοργόν και χάριν έχει
Στην κυβέρνηση πάντως θέλουν να κλείσουν το ζήτημα σχετικά σύντομα γι’ αυτό και το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εντός Φεβρουαρίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι το ζήτημα αυτό θα έχει κλείσει πολύ νωρίς χρονικά μέσα στην κυβερνητική θητεία και έτσι ακόμη και στελέχη και βουλευτές της ΝΔ που δεν είναι και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του θα έχουν άλλα θέματα να προτάξουν στο κομματικό ακροατήριο ακόμη και ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.