Χρήσιμη, από πολιτικής άποψης, φάνηκε τελικά ότι ήταν η αναβολή έστω και για μία ημέρα του υπουργικού συμβουλίου, λόγω της ασθένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αποτέλεσμα ήταν, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ότι προηγήθηκε η επίσημη διατύπωση της θέσης της Εκκλησίας για τον γάμο των ομοφύλων και την τεκονοθεσία, ώστε να υπάρχει τελικά η ευχέρεια για την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και με αυτό το δεδομένο στο τραπέζι.
Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη, ήταν κατηγορηματική και όπως αναμενόταν, διατυπώθηκε εκτενώς και με τεκμηρίωση που δεν εξέπληξε την κυβέρνηση. Εξ ου και η άτυπη απάντηση του Μεγάλου Μαξίμου περιορίστηκε στις φράσεις: «Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο».
Ήταν μία σαφής ένδειξη για τις διαθέσεις της κυβέρνησης να μην ανοίξει ένας κύκλος αντιπαράθεσης και – πόσο μάλλον – σύγκρουσης με την Εκκλησία, οι απόψεις της οποίας ήταν ούτως ή άλλως ήδη γνωστές.
Έπειτα και από αυτά, το νομοσχέδιο αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να παρουσιαστεί από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης και στη συνέχεια να προωθηθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, εντός των προσεχών εβδομάδων.
Και κατά τις ίδιες πηγές, προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνουν και οι πρωτοβουλίες τις οποίες αποφάσισε να αναλάβει η Εκκλησία και συγκεκριμένα:
- Την αποστολή επιστολής προς τα μέλη του κοινοβουλίου, με τα νομικά επιχειρήματα των θέσεων της Εκκλησίας
- Την σύνταξη κειμένου και εκτύπωση φυλλαδίων «προς το Λαό», με απλή ορολογία , τα οποία θα αποσταλούν προς ανάγνωση και διανομή στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου και
- Την εξουσιοδότηση προς μητροπολίτες ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης στις επαρχίες τους.
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα και από συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων πλέον, η καθυστέρηση της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, μόνο αρνητική επίδραση θα έχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.