Το «πρώτο βήμα» για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές έγινε, χωρίς ωστόσο την ευρεία πλειοψηφία που είχε κατ’ αρχήν επιτευχθεί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ και Πλεύση Ελευθερίας, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως για την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κάνουν «ταμείο» για τα «κέρδη» και τις «απώλειες» από την τριήμερη κοινοβουλευτική «μάχη» με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο στο υπουργικό συμβούλιο για «σημαντική ευκαιρία συναίνεσης» στην οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ «γύρισαν την πλάτη» καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο (η Πλεύση Ελευθερίας επέλεξε το «παρών» επί της αρχής αλλά ψήφισε βασικά άρθρα που αφορούν την επιστολική ψήφο), ενώ καταψήφισαν και την τροπολογία – «πέτρα του σκανδάλου» για την αντιπολίτευση που εξαιτίας της άλλαξε η στάση της (η Πλεύση επέλεξε και εδώ το «παρών»).
«Η τροπολογία που δεν πέρασε στην πραγματικότητα βελτιώνει το νομοσχέδιο»
Έτσι επί 299 ψηφισάντων το νομοσχέδιο πέρασε με τις 158 «γαλάζιες» ψήφους, έναντι 135 «κατά» και 6 «παρών». Η δε τροπολογία είχε άδοξο τέλος καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, με τον Μητσοτάκη να διερωτάται: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές;».
Μάλιστα κάνοντας ένα ύστατο βήμα προσέγγισης προέτρεψε ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία, προαναγγέλλοντας ότι «αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα» καθώς η επίμαχη τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές (όπως ζήτησε εξάλλου και η αντιπολίτευση) «και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα», όπως είπε.
Πυρά επιφύλαξε και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως λέγοντας ότι «η συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ ήταν προσχηματική: «ναι» επί της αρχής για τις ευρωεκλογές και όταν είπαμε να επεκταθεί και στις εθνικές είπαν “όχι” και στις ευρωεκλογές».
Μητσοτάκης: «Κυβίστηση από τις λίγες»
«Κυβίστηση από τις λίγες», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ επιστρατεύθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος είπε πως η επιστολική ψήφος αποτελεί μείζονα μεταρρύθμιση και η ευρεία συναίνεση που επιτεύχθηκε αρχικά «δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή και προϊόν τακτικισμού». Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τους χειρισμούς που έγιναν, είπε ότι η κυβέρνηση διαπιστώνοντας «ότι υπάρχει αντικειμενική δυνατότητα να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής» της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, έφερε την τροπολογία.
«Πού είναι το σοκαριστικό σε αυτή την σκέψη;», διερωτήθηκε κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ για υπαναχώρηση και αλλαγή θέσης. «Μήπως ποτέ δεν πιστέψατε στην επιστολική ψήφο και είχατε στριμωχτεί πολιτικά;», είπε, δηλώνοντας: «Μένετε υπόλογοι, έκθετοι μεταστρέφοντας την στάση σας από καπρίτσιο».
Η παρέμβαση Βορίδη προκάλεσε την αιχμηρή αντίδραση του ειδικού αγορητή του ΠαΣοΚ Παναγιώτη Δουδωνή ο οποίος έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία»: «υπουργός που δεν θα ψηφίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης παίρνει τον λόγο να ψέξει την αντιπολίτευση γιατί δεν ψηφίζει νομοσχέδιο». Ενώ προέτρεψε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία αφού δεν συγκεντρώνει τις 200 ψήφους.
«Γιατί δεν την αποσύρετε; Διότι μοιράζεστε με τον Πάπα το αλάθητο. Μόνο που ο Πάπας άλλαξε άποψη…», είπε δηκτικά ο Δουδωνής κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πετάξατε μια ιστορική ευκαιρία στην κάλαθο της αλαζονείας και του βοναπαρτισμού». «Θα ξανάρθει. Δεν θα το ψηφίσετε σήμερα; Θα το ψηφίσετε όμως κάποια στιγμή», είπε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.