Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κροατία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση έκανε ακόμη και τις πιο οργανωμένες χώρες ανήμπορες να αντιδράσουν στη μανία των καιρικών φαινομένων.
Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι άρχισαν να καταφτάνουν στο κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών στο οποίο έγινε η πρώτη αυτή συνάντηση αρκετά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα και με εμφανή διάθεση να συζητήσουν τα προβλήματα και τις άνευ προηγουμένου κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να προτείνουν λύσεις.
Ο Έλληνας Υπουργός τούς υποδέχθηκε χαρίζοντάς τους ένα κλαδί ελιάς.
Η Υπουργός Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, προεδρεύουσας χώρας της ομάδας EUMED9 για το 2024, από την πλευρά της υπογράμμισε ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι έντονες, τόσο στη γεωργία όσο και στην αλιεία των ευρωμεσογειακών κρατών-μελών. Είναι απαραίτητο να συζητάμε με τα γειτονικά μας κράτη-μέλη τα κοινά μας προβλήματα και προκλήσεις, ώστε να βρίσκουμε τα κοινά, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για την επίλυσή τους».
«Διερευνήσαμε διάφορα θέματα που θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο κοινής πρότασης τους επόμενους μήνες» σημείωσε ότι Ιταλός Υπουργός Φραντσέσκο Λολομπριγκίτα.
«Η ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου δεν είναι μια υπόθεση μερικών εβδομάδων»
Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, οι συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση, «συνηγόρησαν ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του αποθεματικού του Ταμείου για την αντιμετώπιση περιστατικών, όπως αυτά της Θεσσαλίας. Συμφώνησαν στη δυνατότητα αξιοποίησης του ποσοστού του 2% από την ΚΑΠ για την «ανακούφιση» από πληγές που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Ακόμη, συμφώνησαν, συνολικά, με κάποιες επιμέρους σημειώσεις από τον καθένα ξεχωριστά, για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που θα απαντά σε τέτοια φαινόμενα άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις».
Η απλοποίηση των διαδικασιών της ΚΑΠ ήταν επίσης ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν με τον κ. Αυγενάκη να επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο να μεταφέρουμε μια γραφειοκρατία και ένα άγχος στις πλάτες των αγροτών την ώρα που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων».
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό. Ως κράτος μέλος η Ελλάδα πρέπει να επιμένουμε ευρωπαϊκά στην αλληλεγγύη των κρατών μελών» συμπληρώνοντας ότι «η ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου δεν είναι μια υπόθεση μερικών εβδομάδων, είναι μια μεγάλη προσπάθεια. Θα τη στηρίξουμε μέχρι τέλους, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός».